Eiropas kultūras mantojuma diena 2023 Lūznavas muižā

Katru gadu septembra vidū svinam Eiropas kultūras mantojuma dienas, pievēršot uzmanību pieminekļu aizsardzībai, vērtību saglabāšanai un ilgtspējīgai attīstībai. Lūznavas muiža šī gada 9. septembrī, atzīmējot Eiropas kultūras mantojuma dienas 2023, aicina uz bezmaksas muižas apskati, lekciju, dzejas performanci, koncertu un meistarklasi, kā arī iespēju papildināt savu garderobi modes pop-up veikalā.

2023. gada Eiropas kultūras mantojuma dienu tēma Latvijā ir veltīta pieminekļu aizsardzības simtgadei. Lūznavas muiža ir viens no Rāznas nacionālā parka valsts nozīmes kultūrvēsturiskajiem pieminekļiem, kurā atrodas jūgendstila dzīvojamā ēka, vairākas saimniecības ēkas un 24 ha plašs muižas parks. Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā Lūznavas muiža iekļauta 1977. gadā, bet Eiropas Kultūras mantojuma dienu notikumos muiža piedalās kopš 2016. gada.

Lūznavas muižas stāsts atdzīvojas gan jūgendstila ēkā, gan cilvēkos, kuri mantojuma vērtības izgaismo pētījumos, mūzikā un mākslā, kopradē un sociāli atbildīgas uzņēmējdarbības atbalstā. Lūznavas muižā Eiropas Kultūras mantojumu diena 2023 notiks 9. septembrī, kad muižu un pasākumus ikviens interesents var apmeklēt bez ieejas maksas.

9. septembra programma:

10.00–18.00    Muižas, ekspozīcijas “Kerbedzs: sekojot inženiertehniskajām idejām”, komiksu izstādes “Meža stāsti” apskate

12.00         Ekskursija Lūznavas muižā

Eiropas Kultūras mantojuma dienu programma Lūznavas muižā sāksies ar ekskursiju muižā, izzinot dzelzceļa tiltu inženiera Staņislava Kerbedza stāstu un papildinot zināšanas inženierzinībās.

11.00–17.00     Mayras zīmola Pop-up veikals

“Mayra POP-up veikals” viesojas Lūznavas muižā ar lielo vasaras kleitu izpārdošanu – gan Mayra lina kleitas, gan skaisto printu kleitas no Rygafashion maksās 35 €, apģērbi no rudens kolekcijas cenās 50–75 €.

13.00         Arhitektes Ievas Zībārtes lekcija “Jaunais Eiropas Bauhaus”

Tikšanās ar Eiropas Bauhaus Latvijas kontaktpunktu vadītāju Latvijas Arhitektu savienības pārstāvi Ievu Zībārti par programmas virzību Latvijā un Eiropā, par labās prakses piemēriem un programmas iespējām, aktīvā arhitektūras mantojuma lomu vietas ilgtspējas kontekstā.

15.00         Dzejas performance “Turi muti/Neklusē”

Dzeja, māksla – Inga Bitēna, mūzika, audio, video – Valters Levins

Pagājušā gada oktobrī iznāca Ingas Bitēnas audiovizuālais dzejas projekts “Turi muti/Neklusē”, kas ir stundu garš ceļojums pašas autores lasījumā un zīmējumos. Projekts “Turi muti/Neklusē” ir divu autoru sadarbība – Inga Bitēna radīja dzeju un ilustrācijas, savukārt Valters Levins ierakstīja autores balsi, atdzīvināja tēlus animācijā, kā arī radīja mūziku. Projekta būtība ir atrast un izprast sevi, lai labāk saprastos ar citiem, dzīvot mierā šajā pasaulē, nezaudējot savu mentālo veselību, vēl jo vairāk – to stiprinot.

Savā dzejā Inga Bitēna reflektē ar sāpēm, humoru un emocijām, atklāti risinot iekšējos konfliktus, meklējot un atrodod līdzsvaru kaut kur pa vidu, ietērpjot visu tintes pludinātos zīmējumos. Teksts nav sacerēts, bet gan izjusts, pārdzīvots un tad pierakstīts.

Inga Bitēna ir sertificēta mākslas terapeite, Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja, Minesotas programmas grupas vadītāja. Strādā rehabilitācijas centrā “Tērvete”, slimnīcā “Ģintermuiža”, kā arī piedalās dažādos projektos, konferencēs veselības aprūpes jomā.

17.00     “Latviešu un gruzīnu balsis”: grupu “Saucējas” (LV) un “Nanina” (GE) koncerts (iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 28686863)

18.30         Meistarklase

Koncertā skanēs latviešu un gruzīnu tautas dziesmas, savukārt meistarklasē grupa “Nanina” pastāstīs par unikālo UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā iekļauto gruzīnu daudzbalsīgās dziedāšanas tradīciju un iemācīs kādu gruzīnu dziesmu. Caur gadskārtu, darba, sadzīves dziesmām un šūpuļdziesmām, kāzu un citu cilvēka mūža godu dziesmām “Saucējas” un “Nanina” koncertos atklās gan katrai kultūrai raksturīgo, gan tās abas vienojošos aspektus. “Mūs vieno ilggadēja draudzība un kopīgs darbības virziens – pētīt, apgūt un popularizēt tradicionālo dziedāšanu, īpašu uzmanību veltot daudzbalsībai,” uzsver grupas “Saucējas” dalībnieces. “Šī koncerttūre ir īpaša ar to, ka parādīsim sieviešu kompetences sfēras tradicionālās kultūras kontekstā un tam atbilstošo dziesmu repertuāru.”

Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa “Saucējas” un gruzīnu sieviešu folkloras grupa “Nanina” no Tbilisi šogad svin 20 gadu jubileju un abi kolektīvi sadarbojas jau no 2004. gada. “Nanina” dalībnieces ir etnomuzikoloģes, kuras pēta un praktizē gruzīnu tradicionālo dziedāšanu, ir izdevušas vairākus mūzikas albumus un organizē sieviešu tradicionālās mūzikas festivālu “Nanina”. Grupas “Saucējas” repertuārā ir plaši pārstāvēti dažādi latviešu tradicionālās polifonijas veidi - gan arhaiskā burdondaudzbalsība, gan dažādas vēlīnās izcelsmes daudzbalsības formas. Savas darbības laikā “Saucējas” sagatavojušas vairākas koncertprogrammas, kas veltītas atsevišķām Latvijas vokālās mūzikas tradīcijām, izdevušas piecus mūzikas albumus, kā arī organizē tradicionālās āra dziedāšanas festivālu “Dabā”. Koncerttūri atbalsta Latvijas Kultūras akadēmija, Rēzeknes novada pašvaldība, Lūznavas muiža, Daugavpils pašvaldība un Krustpils Kultūras centrs.

Eiropas Kultūras mantojuma dienas ir tematiska, mantojuma vietu saimnieku, entuziastu un speciālistu veidota kultūras pasākumu programma, kuras mērķis ir tuvināt cilvēkus kultūras mantojumam, vairojot izpratni par pieminekļu aizsardzību – aizsargājamo pieminekļu dažādību, vērtību apzināšanu, saglabāšanu, kā arī kultūras mantojumu kā resursu ilgtspējīgai attīstībai. Tās aizsākušās 1984. gadā Francijā kā atvērto durvju dienas vēstures pieminekļos un kopš 1999. gada kļuvušas par kopīgu Eiropas Padomes un Eiropas Komisijas iniciatīvu, kurā piedalās 50 valstis, kas ir pievienojušās Eiropas Kultūras Konvencijai. Eiropas Kultūras mantojuma dienu norisē Latvija piedalās kopš 1995. gada.

Plašāk par muižu un tās aktivitātēm var uzzināt muižas mājaslapā http://luznavasmuiza.lv. Muižas darbalaiks vasaras sezonā – no 1. maija līdz 30. septembrim – katru dienu (izņemot pirmdienas) no 10.00 līdz 18.00.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.68491793sec.