Padomi ceļojošiem senioriem: ko svarīgi atcerēties, plānojot brīvdienas ārzemēs

Ceļošana nepieder tikai jauniešiem, arvien vairāk senioru bauda savu atpūtu, iepazīstot ārvalstu horizontus. Tomēr sirdsmieram ir vērts ielāgot dažas nianses, kas palīdzēs ceļojumam būt raitākam un drošākam. Baltijas valstīs lielākais ceļojumu organizators “Novatours” dalās ieteikumos, kā senioriem gatavoties ceļojumam un kam svarīgi pievērst uzmanību, izvēloties galamērķus.

Nepieciešama rūpīgāka sagatavošana

Gados vecākiem cilvēkiem, plānojot ceļojumu, svarīgi ir saprast, cik ilgs būs lidojums, cik aktīvs tas būs un kādas aktivitātes kārojas tajā iekļaut. Turklāt ir lietderīgi noskaidrot, vai valstī, uz kuru tiks ceļots, ir nepieciešamas vakcinācijas, paturēt prātā regulāri lietotos medikamentus un apdomāt veselības apdrošināšanu.

Svarīgi ir arī novērtēt savas finanses un, pamatojoties uz tām, izveidot ceļojuma budžetu. Jāapdomā ir visi iespējamie izdevumi, ieskaitot transportu, ēdināšanu, izklaidi.

Pirms brauciena ir svarīgi izpētīt valsts kultūru, tradīcijas un noteikumus, kā arī drošības situāciju un ieteikumus gan tūrisma vietās, gan sabiedriskajos transportos.  Tāpat ir svarīgi informēt ģimeni vai draugus par ceļojuma plāniem un sazināties ar šiem cilvēkiem ceļojuma laikā, lai viņi zinātu, par ceļojuma gaitu, atrašanās vietu.

Ir svarīgi ņemt vērā gaisa temperatūru

Tā kā vecāka gadagājuma cilvēki ir jūtīgāki pret gaisa temperatūru svārstībām, ir svarīgi ņemt vērā ceļojuma galamērķī valdošo temperatūru un ceļot laikā, kad tas būs piemērotāks. Temperatūra ievērojami atšķiras atkarībā no sezonas, un tūrisma operatori vienmēr ieteiks, kad ir labākais laiks apmeklēt izvēlēto valsti. Jebkurā gadījumā ceļojošajiem senioriem vienmēr ir ieteicams konsultēties ar savu ārstu, lai pārliecinātos, ka veselība netraucēs ceļošanas pieredzi.

Brauciena laikā svarīgi, lai līdzi būtu pietiekami daudz ūdens, kas nodrošinās pret dehidrāciju. Tāpat vērts atcerēties, ka ne visas valstis dzer krāna ūdeni un dažviet to var izmantot tikai mazgāšanai. Ir svarīgi sekot līdzi savām sajūtām un pievērst uzmanību, ja parādās karstuma izraisītas spēku izsīkuma pazīmes: spēcīga svīšana, vājums, slikta dūša, reibonis. Ja tiek novēroti šādi simptomi, nekavējoties jāsazinās ar viesnīcas ārstu vai tuvāko medicīnas iestādi. Ceļojot ar tūroperatoru, par savām veselības problēmām jāinformē pārstāvi valstī – šis cilvēks sniegs visu nepieciešamo informāciju, nepieciešamības gadījumā iztulkos slimnīcā un palīdzēs nokārtot apdrošināšanas dokumentus.

Apģērbs un apavi

Ja ceļojums ir plānots vasarā, kad gaisa temperatūras ir augstas, rūpīgi jāpārdomā, kādu apģērbu likt koferī: jo dabiskāki, plānāki un vieglāki ir audumi, jo labāka būs sajūta tajos.

Ja ir plānots daudz staigāt, ieteicams sarūpēt līdzi ērtus apavus ar plakanu zoli, bet, ja plānots kāpt kalnos, arī pārgājienu zābakus.

Plāns, ūdensizturīgs un vēja necaurlaidīgs apģērbs noderēs gan kalnos, gan pilsētās.

Ir vērts izmantot spēkā esošās atlaides

Ir svarīgi paturēt prātā, ka daudzviet senioriem ir atlaides, tāpēc, pensionāra ID karti ir vērts uzrādīt, pērkot sabiedriskā transporta, muzeju un citu apskates vietu biļetes. Tāpat arī ir vērts atcerēties, ka seniori var ceļot lētāk, ne tikai izmantojot ārvalstīs sniegtās atlaides, bet arī pašmāju ceļojumu organizatoru piedāvātās atlaides.  

Īpaša uzmanība jāpievērš tiem, kam ir īpašas pārvietošanās vajadzības

No ceļojumiem nevajadzētu izvairīties arī senioriem ar noteiktām pārvietošanās vajadzībām. Gados vecāki cilvēki bieži domā, ka, pārvietošanās ar spieķa, staigulīša vai ratiņkrēsla palīdzību, ir šķērslis ceļošanai. Tomēr mūsdienās ceļojumu organizēšana ir pielāgota cilvēkiem ar dažādām vajadzībām. Kad tiek rezervēts ceļojums pie tūrisma operatora, atliek vien informēt tos par savām pārvietošanās vajadzībām, un visa nepieciešamā palīdzība tiks laicīgi nodrošināta.

Cilvēkiem ar kustību traucējumiem tiek dota priekšroka iekāpšanai transportlīdzekļos, tāpēc nav jāgaida rindās. Turklāt, ja iespējams, lidmašīnā var izvēlēties ērtāku sēdekli ar papildu vietu kājām, taču svarīgi šādus pakalpojumus pasūtīt iepriekš. Tāpat cilvēkiem ar kustību traucējumiem tiek piedāvātas arī pielāgotas naktsmītnes, transports un pieejamība apskates vietām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
Luksus klases piedāvājumi - Taizeme Estravel Latvia
Esat pelnījuši - izbaudīt unikālu pieredzi, augstākās klases apkalpošanu un ņemt no dzīves vairāk! Dažādi Luksus piedāvājumi atpūtai Taizemē. | Skatīt vairāk
no 610 EUR
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13427806sec.