Portugāļu fado mūziku un meksikāņu mariači atzīst par pasaules kultūras mantojuma daļu

UNESCO nupat pieņemts lēmums par portugāļu fado, Meksikas mariači mūzikas un vairāku citu unikālu tradicionālās kultūras parādību iekļaušanu pasaules nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Īpaši apdraudētā kultūras mantojuma saraksts jeb sarkanais saraksts Indonēzijas Bali salā notikušajā UNESCO ekspertu sēdē papildināts ar 11 jauniem ierakstiem.

Meksikāņu mariači, portugāļu fado, ķīniešu ēnu teātris, Beļģijas pilsētas Lēvenes rituāls „Gada vīrieši” un citas kultūras parādības līdz ar to iegūst jaunu statusu, bet valstis, kurās tās radušās un sastopamas – jaunu atbildību par pasaules kultūras mantojuma saglabāšanu.

Lēvenes „Gada vīriešu” tradīcijas ietvaros vienā gadā dzimušie vīrieši 40 līdz 50 gadu vecumā visu gadu rīko dažādas kopīgas aktivitātes, lai pēc tam kopīgi svinētu 50. dzimšanas dienu jeb tā sauktos Ābrahama svētkus.

Savukārt mariači mūziku UNESCO eksperti atzinuši par būtisku Meksikas kultūras sastāvdaļu. Tās bagātais repertuārs ietver visu Meksikas reģionu dažādu stilu dziesmas, ko apvieno tipiskās meksikāņu balādes corridos, kas vēsta par cīņām, varoņdarbiem un mīlestību. Tradicionālās mariači grupas valkā meksikāņu kovboju stila tērpus, tās veido vismaz četri mūziķi, un šo mākslu pārsvarā tēvi nodod dēliem.

Atšķirībā no pasaules kultūras mantojuma objektiem (piemēram, Ķelnes Doms vai Vecrīga) nemateriālā kultūras mantojuma gadījumā runa ir par dzīvām tradīcijām. Pie tādām pieder, piemēram, flamenko mūzika, Vidusjūras virtuve, latviešu Dziesmusvētku tradīcija un suitu kultūrtelpa Latvijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Svinam Vācijas futbola vasaru Europcar
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu | Skatīt vairāk
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.04.2024 - 04.05.2024 Izpēdo Dienvidkurzemi Liepājas reģiona TIB
“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā | Skatīt vairāk
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Uzņēmumi


Novatours
,


Grand Hotel Kempinski Riga
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.11556101sec.