Aptauja: 27% nezina, kā pareizi iestādīt koku

27% aptaujāto norāda, ka nezina, kā pareizi stādīt koku, 41% atzīst, ka nav vietas, kur to stādīt - tās ir vienas no populārākajām atbildēm uz jautājumu, kas kavē Latvijas iedzīvotājus stādīt kokus. Vēl 34% atzina, ka nav par to aizdomājušies, bet 3% norādīja, ka tas viņiem nav svarīgi, liecina “Mežpils alus” un pētījumu centra “Norstat” veiktās aptaujas dati.

Eksperti norāda, ka koku stādīšana ir interesants, taču gana sarežģīts process, jo ir vairāki aspekti, kas var ietekmēt, cik veiksmīgi viss izdosies. Uzmanība jāpievērš gan vietai, gan apkārtējiem objektiem, gan stādīšanas laikam. Tāpat jāatceras, ka koks ir ilgtermiņa projekts, tāpēc noteikti jāpadomā par to, vai vieta, kur šodien tiek stādīts koks, tam būs piemērota arī pēc desmit, divdesmit un vairāk gadiem. Stādot koku, noteikti jāpadomā par aizsardzību pret nopļaušanu un apgraušanu. Ideālā gadījumā var izmantot aptuveni 1 m garu bambusa mietu, ko pie stādiņa iesprauž pirms vai pēc stādīšanas. Apkārt nepieciešams izvietot aizsardzību pret trimmerēšanu, lai izvairītos no situācijas, kad, kopjot zālienu, mazais stāds tiek nopļauts. Iestādot kociņu pagalmā, tas būtu jāsargā ar no suņiem vai citiem mājdzīvniekiem.

“Lai gan koku stādīšana nav vienkāršs process, ir virkne ekspertu, kuri labprāt dalās ieteikumos un padomos, tostarp video pamācību veidā, tāpēc pats būtiskākais, lai būtu vēlme stādīt un padarīt apkārtējo vidi zaļāku, tostarp arī pilsētvidi. Skaistu un nelielu priedi var izaudzēt arī podiņā, tāpēc daļā gadījumu ar par vietas trūkumu nav jāraizējas. Runājot par lielāku koku stādīšanu, protams, neiztikt bez pašvaldības un nevalstisko organizāciju atbalsta. Līdz šim īstenotās akcijas, piemēram, koku stādīšana Rīgas centrā, jau ir apliecinājušas – ja ir visu iesaistīto pušu vēlme, arī rezultāti neizpaliks,” norāda “Mežpils alus” mārketinga vadītāja Evita Dadzīte.

Nepiemirstot tos, kuri pagājušajā pavasarī iesēja Mežpils akcijā piedāvātās sēkliņas, sadarbībā ar “Ziemeļlatvijas mežsaimnieks” šogad pavasarī ķersimies pie gadu veco stādiņu izvērtēšanas, padomu sniegšanas, tostarp piedāvāsim vietu kociņa iestādīšanai mežā, ja pašam audzētājam nebūs vietas, kur to iestādīt.

“Jau gadsimtiem ilgi mežs ir bijis Latvijas “zaļais zelts”, kas nodrošinājis iztiku daudzām Latvijas iedzīvotāju paaudzēm. Mežs ir arī naudā nenovērtējama iespēja dzīvot zaļā vidē arī mūsu bērniem, tāpēc koka stādīšana ir svētīgs darbs, kuru rosinām paveikt ikvienam.  Katrs mežs ir reiz ir sācies ar vienu kociņu, tāpēc ir svarīgi stādam atrast pareizo vietu un to kopt, lai izaugtu liels un spēcīgs koks. Lai arī katru gadu valstī ar mežu tiek apstādīti vairāki desmiti tūkstoši hektāru zemes, Latvijā netrūkst vietas jauniem stādījumiem. No savas puses esam padomājuši par vietu, kur iestādīt savu koku Mežpils akcijas dalībniekiem, tādējādi dodot savu ieguldījumu zaļākas vides veidošanā,” uzsver “Ziemeļlatvijas mežsaimnieks” valdes loceklis Kristaps Jēkabsons.

Vietas trūkumu kā kavējošo faktoru visbiežāk minēja Zemgales iedzīvotāji (40%), bet zināšanu trūkumu par pareizu stādīšanu – Rīgas iedzīvotāji (29%). Kurzemes iedzīvotāji (54%) visbiežāk norādīja, ka nav aizdomājušies par koku stādīšanu.

Dārzkopībā un koku audzēšanā ir ļoti daudz dažādas nianses - lai izprastu, kas kokam nepieciešams, vislabāk pašam eksperimentēt, skatīties, kā to ietekmē dažādas vietas, laika apstākļi u.tml. Piemēram, priedei ir svarīga laistīšana, tajā pašā laikā nedrīkst laistīt pārāk bieži. Mēslošana gan šim kokam nav primārais, ar to var neaizrauties. Priedes nav ļoti prasīgas, galvenais, lai būtu kāds substrāts, kur augt. Tam obligāti nav jābūt ļoti auglīgam substrātam. Būtiski, lai ir zināms mitruma līmenis un apgaismojums. Un jāatceras – priede nemīl konkurenci. Tas, vai koku izdosies veiksmīgi izaudzēs, būs atkarīgs no daudziem, jau pieminētajiem, faktoriem – vai sākumā posmā izdosies pietiekami bieži aplaistīt, nodrošināt, ka neviens stādam neuzkāpj un neuzbrauc virsū, ka suns netiks tam klāt vai kāds cits mājdzīvnieks neapēd.

Lai noskaidrotu, kādi iemesli kavē Latvijas iedzīvotāju stādīt kokus, “Mežpils alus” sadarbībā ar pētījumu centru “Norstat” veica aptauju, aptaujājot 1000 respondentus izlases veidā visā Latvijā 2021. gadā. Aptaujas dalībniekiem bija iespēja izvēlēties vairākus atbilžu variantus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50195098sec.