TŪRISMA BIZNESS | Bizness

«Eksporta un inovācijas balva 2023» atspoguļos pārmaiņas eksportā

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) un Ekonomikas ministrija izsludina konkursu “Eksporta un inovācijas balva 2023”, kura gaitā tiks izvērtēti veiksmīgākie Latvijas eksportētāji un uzņēmumu ieguldījumi inovācijā.

“Sagaidāms, ka konkursā atspoguļosies ekonomikā notiekošo pārmaiņu ietekme, ko piedzīvojam pēdējos gados. Esam mērķtiecīgi strādājuši, lai sniegtu atbalstu uzņēmumiem, kuri attīsta pasaules līmenī konkurētspējīgus produktus un pakalpojumus. Pieņemot globālos izaicinājumus, Latvijas uzņēmumi ir spējuši pārorientēties un apgūt arvien jaunus tirgus. Ar konkursu vēlamies izcelt šos veiksmes stāstus un kliedēt mītus, ka Latvijā neko neražojam,” saka LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Konkursa mērķis ir novērtēt un izcelt uzņēmumus, kuri sniedz ieguldījumu Latvijas tautsaimniecības attīstībā, eksportējot preces un pakalpojumus,  ieguldot inovācijās, kā arī radot augstas pievienotās vērtības preces un pakalpojumus. Konkursa patrons ir Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš pasniegs balvu nominācijā “Eksporta čempions”.

Līdzīgi kā pērn, lai īpaši novērtētu uzņēmumus, kas cēluši valsts labklājību, gūstot panākumus perspektīvās nozarēs ar augstu pievienoto vērtību, uzvarētāji tiks izraudzīti žūrijas komisijai savu lēmumu balstot Centrālās statistikas pārvaldes apkopotajos datos.

Kategorijās “Eksporta jaunpienācējs”, “Inovācijas čempions” un “Eksporta čempions” uzņēmumi tiks aicināti piedalīties vērtēšanas otrajā kārtā, kuras gaitā paredzēts apmeklēt uzņēmumus un uzklausīt viņu prezentācijas, lai padziļināti iepazītos ar to darbību.

Tiks vērtēti dati par uzņēmumu eksportu, apgrozījumu, radīto pievienoto vērtību, rentabilitāti,  nodarbināto skaitu un ieguldījumiem pētniecībā. Tāpat žūrija iepazīsies ar uzņēmumu attīstības plāniem, ieguldījumiem cilvēkkapitālā, ilgtspējīgas izaugsmes nodrošināšanā, pētniecībā un sadarbībā ar zinātniski pētnieciskajām iestādēm, ieguldījumiem mārketinga aktivitātēs produkta virzīšanai ārvalstu tirgos un citos komersantam svarīgos aspektos.

Kategorijā “Eksporta pieauguma līderis” uzvarētājs būs uzņēmums, kas darbojas un attīstās kādā no prioritārajām nozarēm - biomedicīnā, medicīnas tehnoloģijās, farmācijā, fotonikā, viedo materiālu jomā, tehnoloģiju un inženiersistēmu, viedās enerģētikas un mobilitātes, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, kā arī zināšanu ietilpīgas bioekonomikas jomā kokapstrādes vai pārtikas nozarē.

Kategorijā “Eksportspējīgākais jaunais tūrisma produkts”, līdzīgi kā iepriekšējos gados, uzvarētājs tiks izvēlēts atklātā konkursā, kuram pretendenti aicināti pieteikties līdz 26.septembrim, aizpildot pieteikumu platformā business.gov.lv.

Uz balvu kategorijā “Eksportspējīgākais jaunais tūrisma produkts” var pretendēt komersants, biedrība, nodibinājums, plānošanas reģions vai pašvaldības iestāde, kurš pēdējo divu gadu laikā ir ieviesis tirgū tādu jaunu tūrisma produktu, kas ir ilgtspējīgs, inovatīvs, kvalitatīvs un ar augstu pievienoto vērtību, nodrošinot tūristu iesaistes iespēju, un ir piemērots ārvalstu tūristu vajadzībām.

Balvu šajā kategorijā piešķir divās grupās, vienā vērtējot mazo un vidējo komercsabiedrību (darbinieku skaits ir 1 -250, un tā neto apgrozījums vai kopējā gada bilance nepārsniedz 50 miljonus eiro) iesniegtos pieteikumus, otrā - biedrību, nodibinājumu, plānošanas reģionu vai pašvaldības iestāžu iesniegtos pieteikumus.

Konkursa noslēguma ceremonijā speciālo balvu “Drošākajam eksportētājam” pasniegs arī finanšu institūcija “Altum”.

Konkursa uzvarētāji saņems Ekonomikas ministrijas diplomu un Latvijas Republikas finansētu balvu - 2000 eiro darījuma braucienam divām personām, tai skaitā līdzdalībai komersantu delegāciju sastāvā valsts augstāko amatpersonu vizītēs ārvalstīs, līdzdalībai LIAA organizētajās tirdzniecības misijās un individuālo darījuma braucienu, apmaksai. Tāpat uzvarētājiem tiks dotas tiesības izmantot attiecīgās konkursa kategorijas zīmi uz visiem saviem produktiem vai produktu līnijām, kā arī uz mārketinga materiāliem.

Konkurss “Eksporta un inovācijas balva” norisināsies jau 18.gadu un kopā apbalvoti tiks 19 uzņēmumi piecās kategorijās ar vairākām apakšgrupām. Uzvarētāju apbalvošanas ceremonija paredzēta 2023.gada 14.decembrī. Ar konkursa nolikumu un plašāku informāciju var iepazīties mājas lapā www.eibalva.lv .

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.04209399sec.