TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Dace Melbārde pārrunā starpvalstu sadarbību ar Vācijas kolēģi

15. jūlijā, pēc kopīga izstādes „Gara radinieki. Vācu māksla, pēdējais pusgadsimts” apmeklējuma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē „Arsenāls”, kultūras ministre Dace Melbārde un Vācijas kultūras un mediju lietu ministre prof. Monika Gritersa pārrunāja sadarbības jautājumus un aktualitātes kultūras, mediju un integrācijas jomās.

Abas ministres apliecināja valstu interesi turpināt savstarpējo sadarbību, īpaši saistībā ar 2017.gadu, kad gaidāma Reformācijas 500. jubileja, un 2018.gadu kā Eiropas kultūras mantojuma gadu, kad tiks svinēta arī Latvijas valsts simtgade.

D. Melbārde tikšanās laikā pauda gandarījumu: „Baltijas valstu sadarbība ar Vāciju ir lielisks piemērs vienotas un stipras Eiropas pastāvēšanai, kur kultūra ir efektīvākais līdzeklis katra cilvēka pašvērtības stiprināšanā, kas ir nozīmīgs priekšnoteikums starpkultūru dialogam un Eiropas identitātes veidošanai.” D. Melbārde priecājas par aktivitāti Latvijas simtgades svinēšanā Vācijā, kur sadarbībā ar Baltijas kaimiņiem un ar Vācijas atbalstu notiks virkne kopīgu kultūras pasākumu.

M. Gritersa no savas puses apstiprināja, ka Vācijai, izrietoši no tās vēsturiskās pieredzes un ciešajām kultūras saiknēm, ir liela atbildības sajūta par austrumu kaimiņiem Eiropā un sadarbība ar Latviju ir ļoti augstu Vācijas prioritāšu sarakstā.

D. Melbārde uzsvēra Reformācijas ieguldījuma nozīmi Latvijas kultūras, izglītības un valstiskuma izpratnes veidošanā, tāpēc Reformācijas jubileja Latvijā sasauksies ar 2018. gadā atzīmējamo Latvijas simtgadi, un tā tiks atspoguļota vairākos Latvijas valsts simtgades programmas pasākumos. Kā viens no nozīmīgākajiem notikumiem šai sakarā sarunas laikā tika izcelta Latvijas Nacionālās bibliotēkas veidotā izstāde „Luters 1517. Pirms un pēc.”, kas tiek veidota sadarbībā ar Strasbūras Nacionālās Universitātes bibliotēku (BNU) un Virtembergas valsts bibliotēku.

Tāpat D. Melbārde apliecināja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja gatavību sadarboties ar Tīringenes pilsētas Gotas muzejiem to kolekciju prezentēšanā Mākslas muzejā „Rīgas birža” 2019.gadā.

Ministres apmainījās viedokļiem par Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvas pārskatīšanas procesu. D. Melbārde uzsvēra, ka Latvijai jo īpaši nozīmīgi ir novērst situāciju, ka Eiropas vienotais mediju tirgus varētu tikt izmantots no trešo valstu puses pretēji kopējām Eiropas demokrātiskajām un atvērtības vērtībām. D. Melbārde norādīja, ka Latvija Eiropas dialogā par direktīvas reformām pārstāv nepieciešamību uzlabot mediju reģistrācijas procesu, lai sakristu medija jurisdikcija ar tā saimnieciskās darbības mērķa valsti. Tāpat D. Melbārde uzsvēra, ka Latvijas interesēs ir dot savu ieguldījumu augsti kvalitatīvas, brīvas un atbildīgas mediju vides veidošanā.

M. Gritersa norādīja, ka jo īpaši Vācijas vēsturiskās pieredzes kontekstā viņai šķiet būtiski, ka tieši mūsdienās nepieciešams vērīgi stāties pretī katram brīvības un demokrātijas apdraudējumam. Raksturojot Latvijas informatīvās telpas drošības situāciju, D. Melbārde norādīja, ka Latvija pamatīgu ekspertu diskusiju rezultātā divu gadu garumā ir nonākusi pie secinājuma, ka Latvijas kā demokrātiskas valsts atbilde propagandai var būt tikai vienīgi spēcīga, vitāla un dažāda mediju vide: „Latvijas atbilde uz informatīvajiem apdraudējumiem ir ieguldīt cilvēkos, veicinot kritisko domāšanu, kvalitatīvu un augsti ētisku žurnālistiku.”

D. Melbārde izteica pateicību Vācijai par tās sniegto atbalstu Latvijas mediju vides pilnveidošanā, jo īpaši uzsverot Vācijas atbalstu Latvijas sabiedriskajiem medijiem. D. Melbārde augsti novērtēja sabiedriskās raidorganizācijas „Deutsche Welle” izvēli kļūt par nesen izveidotā Baltijas Mediju izcilības centra biedri. Tāpat ministre izteica pateicību par Vācijas atbalstu pirmajam Latvijas kultūru festivālam, kas notika Latgalē šā gada 1. un 2.jūlijā. Savukārt Vācijas ministre aicināja būt solidāriem bēgļu krīzes risināšanā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Sējas svētki Ausekļu dzirnavās! Bauskas TIC
Baudi notikumiem bagātu dienu Ausekļu dzirnavās! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Māmiņdienas brančs Baltvilla
Tradicionālais māmiņdienas brančs Baltvillā 12. maijā! Uzdāvini mammai svētkus un pavadi jauku laiku kopā ar ģimeni. Nepieciešama iepriekšēja | Skatīt vairāk
35 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.05.2024 - 05.05.2024 Mārča Auziņa solo programma Jaunmoku pilī Tukuma TIC
Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienā, 4. maijā plkst. 18.00, Jaunmoku pils terasē notiks virtuozā ģitārista Mārča Auziņa solo | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.33899879sec.