TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

Aptauja: 55% iedzīvotāju kliedē garlaicību ar grāmatām vai filmām, 45% dodas pie dabas

Vairāk nekā puse iedzīvotāju (55%) norāda, ka visbiežāk kliedē garlaicību, lasot grāmatas un skatoties filmas, 45% dodas pie dabas, liecina AS “Aldaris” un pētījuma centra “Norstat Latvija” veiktā aptauja. Tās ietvaros respondenti varēja izvēlēties vairākus atbilžu variantus – trešā populārākā atbilde ir “pavadu laiku ar draugiem”, to norādījuši 33%. 28% atzinuši, ka, lai izvairītos no garlaicības, apmeklē kultūras pasākumus, 27% - ceļo, bet 18% - sporto.

Salīdzinot, kā ar garlaicību cīnās vīrieši, un kā – sievietes, iespējams secināt, ka vīrieši biežāk izvēlas sportot (24% - vīrieši un 13% - sievietes), bet sievietes biežāk apmeklē kultūras pasākumus (30% - sievietes un 26% - vīrieši), kā arī lasa grāmatas un skatās filmas (64% - sievietes un 46% - vīrieši).

“Lai kliedētu garlaicību, ne vienmēr ir nepieciešami lieli laika vai naudas ieguldījumi, reizēm palīdzēt var arī pavisam vienkāršas lietas – doties pastaigā pa neierastu maršrutu vai iedomāties, ka esi “tūrists savā pilsētā”, izmēģināt kādu jaunu recepti, atklāt jaunas garšas vai apmeklēt kādu no bezmaksas pasākumiem, kas vasarā notiek daudzviet Latvijā,” stāsta AS “Aldaris” komunikācijas vadītājs Toms Kursītis.

Daudzi eksperti nodala vairākus garlaicības veidus: vienaldzības, samērīgā, meklējošā,  reaģējošā un apātiskā garlaicība. Katram veidam ir atšķirīgs psihiskā uzbudinājuma līmeni - no mierīga līdz ļoti lielam satraukumam. Vienaldzības garlaicība lielākoties ir tad, kad cilvēki jūtas atslābuši un noguruši, bet joprojām dzīvespriecīgi. Samērīgās garlaicības stāvoklī cilvēki vēlas kaut ko darīt, taču nezina, ko tieši, tāpēc viņu domas bezmērķīgi klīst apkārt. Meklējošā garlaicība iestājas tad, kad cilvēkam sāk apnikt kāds no iepriekšējiem stāvokļiem un viņš cenšas atrast kādu nodarbi. Šo garlaicības veidu pavada negatīvākas emocijas un cilvēki jūtas nemierīgāki. Reaģējošo garlaicību visbiežāk mēs piedzīvojam mācībās vai darbā, kad atrodamies kādā neinteresantā sapulcē vai lekcijā. Savukārt, apātisko garlaicību izjūtam, kad mums ir pārāk maz pozitīvo un arī pārāk maz negatīvo emociju.

Analizējot, kā garlaicību kliedē cilvēki dažādās vecuma grupās, redzams, ka vecumā no 18 līdz 29 gadiem cilvēki biežāk izvēlas sportot (29%), vecumā no 40 līdz 49 gadiem – baudīt kultūras aktivitātes (31%), no 50 līdz 59 gadiem – ceļo (34%), vecumā no 30 līdz 39 gadiem – dodas pie dabas (51%), vecumā no 18 līdz 29 gadiem – tiekas ar draugiem (45%), bet vecumā no 60 līdz 74 gadiem – 64%.

Aptauja veikta 2023. gada jūnijā sadarbībā ar pētījumu centru “Norstat”. Tajā piedalījās 1000 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Aptaujas ietvaros respondenti varēja izvēlēties vairākus atbilžu variantus. Pētījums veikts ar mērķi izpētīt dažādu dzērienu patēriņa tendences Latvijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.08597517sec.