Pirmssvētku un svētku dienās ievērojami pieaug negadījumu skaits publiskajās stāvvietās

Saskaņā ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) apkopotajiem datiem par ceļu satiksmes negadījumu (CSNg) skaitu publiskās autostāvvietās, izraisīto avāriju skaits stāvvietās ievērojami palielinās tieši pirmssvētku un svētku dienās. “Lai arī pamatā šie ir CSNg ar nelieliem bojājumiem, tomēr arī tādi sabojā svētku sajūtu,” norāda LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins, aicinot autovadītājus šajās dienās būt īpaši atbildīgiem un uzmanīgiem publiskajās stāvvietās.

LTAB apkopotie dati liecina, ka aptuveni vienu līdz divas nedēļas pirms svētkiem, kā arī svētku dienās negadījumu skaits publiskajās stāvvietās strauji pieaug, bet nedēļā pēc svētkiem – ievērojami sarūk. “Pirmssvētku laiku parasti pavada steiga – jāapmeklē dažādi pasākumi, jāiegādājas produkti svētku galdam un dekorācijas, un tas viss nereti tiek darīts pēdējā brīdī. Savu ērtību labad bieži izmantojam lielveikalus, cenšoties atrast vietu automašīnai tuvāk pie ieejas, dažkārt to novietojot tik šaurā vietā, ka izkāpšana no auto ir teju neiespējama. Diemžēl šāda rīcība var novest pie tā, ka došanās uz lielveikalu pirmssvētku un svētku laikā sagādā rūgtu vilšanos apskādētā auto dēļ. Tādēļ aicinām sabiedrību, ja tomēr ir nepieciešamība doties uz iepirkšanās centriem tieši šajā laikā, rūpīgi pārdomāt, kā un kur novietot auto, lai nesabojātu svētkus sev un citiem,” stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs.

LTAB statistika liecina, ka vidējā atlīdzība par pēdējos piecos gados stāvvietās notikušajiem CSNg ir tuvu 700 EUR, bet ir arī negadījumi ar krietni lielākiem zaudējumiem. Šajā gadā lielākā izmaksātā OCTA atlīdzība par T/C Akropole Alfa stāvvietā notikušu CSNg ir 8275 EUR, savukārt vēsturiski lielākā atlīdzība par publiskā stāvvietā notikušu CSNg, ir 16561 EUR. Negadījums 2020.gadā noticis tirdzniecības centra Akropole Rīga stāvlaukumā.

Jāatzīmē, ka gadu no gada diezgan nemainīgs ir to lielveikalu stāvvietu tops, kurās tiek reģistrēts lielākais CSNg skaits. Rīgā tie ir stāvlaukumi pie T/C Akropole Rīga (92 negadījumi šogad), T/C Spice (59) un T/C Akropole Alfa (47), bet ārpus Rīgas – RIMI Katoļu ielā Jelgavā (28), Ditton Nams Daugavpilī (27) un Valleta Valmierā (25). “Lielais negadījumu skaits šajās stāvvietās viennozīmīgi ir saistīts ar salīdzinoši lielo satiksmes intensitāti tajos, vienlaikus jānorāda, ka arī stāvlaukumos ar lielu transportlīdzekļu plūsmu, veicot dažādus infrastruktūras uzlabojumus, iespējams būtiski samazināt CSNg skaitu. Kā piemēru varu minēt lielveikalu IKEA, zīmola LIDL veikalus, kas jau to būvniecības procesā ir parūpējušies par apmeklētājiem ērtām un drošām stāvvietām,” stāsta J.Abāšins.

Kā vienu no galvenajām problēmām, kas ir par pamatu salīdzinoši lielajam negadījumu skaitam stāvvietās, LTAB valdes priekšsēdētājs min mazos stāvvietu izmērus: “Patlaban Latvijā spēkā esošie normatīvie akti, kas apstiprināti pirms vairākiem desmitiem gadu, nosaka vēlamo optimālo stāvvietas platumu - 2,5 metri. Tomēr prakse rāda, ka lielākajā daļā publisko stāvvietu platums svārstās no 2,3 – 2,5 metriem. Šāds stāvvietas izmērs nav relevants mūsdienu automobiļu izmēriem. Turklāt pat tad, ja autovadītājam ir labas parkošanās iemaņas, nav garantijas, ka transportlīdzeklim blakus novietoto spēkratu dēļ būs iespējams atvērt vienas vai otras puses durvis, lai ērti un droši izkāptu no tā.”

1997. gadā Latvijā tika ieviesta OCTA sistēma. Tiesības veikt OCTA apdrošināšanu Latvijā ir AAS “Balta”, AAS “Baltijas Apdrošināšanas Nams”, AAS “BTA Baltic Insurance Company”, “Compensa Vienna Insurance Group” ADB Latvijas filiāle, “ERGO Insurance” SE Latvijas filiāle, ADB “Gjensidige” Latvijas filiāle, “If P&C Insurance” AS Latvijas filiāle, “Swedbank P&C Insurance” AS Latvijas filiāle un «Balcia Insurance» SE.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.80022192sec.