Rekordliels dalībnieku skaits piedalījās rudens pārgājienā apkārt Ežezeram

2023.gada 1. oktobrī Krāslavas novada Tūrisma informācijas centrs (TIC) sadarbībā ar Latgales Tūrisma asociāciju rīkoja rudens pārgājienu (35 bildes) apkārt Ežezeram (Eša ezeram), kas ir salām bagātākais ezers ne tikai Latvijā, bet pat visā Baltijā. Pārgājiena mērķis ir ne tikai būt kustībā un baudīt dabu, kas tieši rudenī iekrāsojas neparasti krāšņās krāsās, bet arī iepazīt tūrisma objektus, būt kopā un vairot pozitīvismu.

Liels prieks un gandarījums, ka katru gadu dalībnieku skaits kļūst arvien kuplāks. Šogad pārgājienā Rāznas Nacionālā parka teritorijas Ezertakas posmā apkārt Ežezeram norunātajā laikā viesu nama “Papeles” pagalmā, paša Ežezera krastā, sapulcējās 148 dalībnieki no Krāslavas, Rēzeknes, Daugavpils, Preiļu, Rīgas, Salaspils, Ikšķiles, Ludzas, Zilupes, Jelgavas, Durbes, Jēkabpils, Gulbenes, Ogres un Līvānu novadiem.

Šajā dienā bija rudenim raksturīgi laika apstākļi - nedaudz vējains, ik pa laikam arī spīdēja saule, un tikai mirkļiem uzpilēja pāris lietus lāses. Pārgājiena laikā dalībnieki varēja ar pilnu krūti izbaudīt Rāznas Nacionālā parka dabas unikalitāti, Ežezera skaistumu, kā arī vietējo apdzīvoto vietu krāšņumu. Visu pārgājiena maršrutu varēja iziet, sekojot marķētām Latgales Ezertakas norādēm.

Dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar vairākiem objektiem. Pulcēšanās vieta un reģistrācija notika viesu nama “Papeles” teritorijā. Saimnieki viesmīlīgi uzņēma tik lielu dalībnieku pulku, piedāvājot visiem karstu zāļu tēju, kafiju un cepumus. Vēlāk, pēc nelielas ievadrunas un kopbildes, sākās mūsu rudens pārgājiens apkārt Ežezeram…
Pirmā nelielā pieturvieta bija jau pēc 1 noieta kilometra - Ezernieku centrā, kur vietējais novadpētnieks Aivars Belkovskis pastāstīja gan par pašiem Ezerniekiem, gan par nozīmīgākajām personām, kuras nāk no šīs puses.

Nākamais objekts bija pēc 2,8 km - brīvdienu māja “Saullēkti ozolos”, kur saimnieks Edgars Lubgāns pastāstīja par brīvdienu mājas piedāvājumu un saviem nākotnes plāniem – jaunas brīvdienu mājas celtniecību.

Tālāk ceļš veda uz Piloru ozolu audzi… Jau pēc 400 m bija pirmā mini atpūta, kur Dabas aizsardzības pārvaldes Rāznas Nacionālā parka dabas centra vadītāja Regīna Indriķe stāstīja gan par Rāznas Nacionālo parku, gan ozolu audzi, kā arī pašu Ežezeru. Dalībnieki izmantoja šo lielisko iespēju, atvelkot elpu, padzerot tēju ar līdzi paņemtajām maizītēm, kā arī nofotografējoties Piloru ozolu audzē un skaista Ežezera krastā. Nākamais apskates objekts, pēc 4,5 noietiem km, gaidīja Andzeļos - Andzeļmuižas Svētā Jāņa Kristītāja Romas katoļu baznīca, kur dalībniekiem pēc nelielas draudzes pārstāves ievadrunas bija iespēja apmeklēt baznīcu, ko lielākā daļa arī labprāt izdarīja. Nākamā pieturvieta bija pēc 5,6 km - atpūtas vietā “Ežezers”, kas arī atrodas pašā Ežezera krastā, kur gājējus sagaidīja “Ežezera” administrators Dainis Vaivods. Viņš pastāstīja gan par objektu, gan par tajā plaši piedāvātajiem pakalpojumiem, kā arī atļāva apskatīt kempinga mājiņas no iekšpuses… Noieti gandrīz 16 km – vēl nedaudz un finišs!

Pārgājiena finišs bija skaistā Jaundomes muižas vides izglītības centra teritorijā, kur gājējus viesmīlīgi sagaidīja centra kolektīvs – Līga Vaivode un Valentīna Gabrusēna. Šeit pārgājiena dalībniekiem bija unikāla iespēja bezmaksas apskatīt centra ekspozīcijas zāles – gan Latgales meža iemītnieku izbāzeņus, gan Latgales ūdeņos mītošo zivju mulāžas u.c. Daudzi izmantoja iespēju arī pastaigāties pa Jaundomes dabas taku, kas aizved līdz pašam Ežezera labiekārtotajam krastam…

Protams, neiztika arī bez dziesmām, sadanča un kopdziedāšanas – par to parūpējās Dagdas folkloras kopa “Olūteņi” Intas Viļumas vadībā. Pārgājiena noslēgumā visi tika pacienāti ar garšīgu zivju zupu, putru, kruasāniem, tēju un tortēm. Vietējie Krāslavas novada amatnieki un mājražotāji arī bija kopā ar mums. Pārgājiena dalībnieki varēja iegādāties Andrupenes maizi, Pauliņu ģimenes keramikas izstrādājumus, Artjoma Gekiša amatalu, Igauņu ģimenes medu, “Teira Latgolys muokslas” melnās keramikas izstrādājumus, Jāņa Viļuma koka izstrādājumus. Tāpat biedrība “Teira Latgolys muoksla” katram – gan lielam, gan mazam - piedāvāja piedalīties keramikas meistarklasē.

Katrs par piemiņu saņēma medaļu un daudz, daudz pozitīvu iespaidu, smaidu un prieka. Rezultātā sešās stundās tika noieti nedaudz vairāk kā 20 km un apmeklēti 6 objekti.

Krāslavas novada TIC kolektīvs pateicas ikvienam pārgājiena dalībniekam, kas piedalījās pasākumā. Liels paldies par viesmīlību un sirsnību katra apmeklētā tūrisma objekta saimniekiem, Ezernieku vietējam novadpētniekam Aivaram Belkovskim, Dabas aizsardzības pārvaldes Rāznas Nacionālā parka dabas centra vadītājai Regīnai Indriķei, Andzeļmuižas baznīcas draudzes pārstāvei Sandrai Platacei.

Īpašs paldies Olgai Gekišai (“Ogas kūka”) par brīnišķīgajām tortēm un Dagdas folkloras kopai “Olūteņi” par muzikālo pavadību, kā arī liela pateicība Latgales Tūrisma asociācijai par palīdzību, organizējot pārgājienu.
Krāslavas novada TIC kolektīvs

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Latvija
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44883895sec.