Tukuma Audēju darbnīcā atklās TLMS «Avots» no Dobeles izstādi «Mūsu dzīvesprieks»

2023.gada 4. martā 12.00 Tukuma Audēju darbnīcā (Tidaholmas ielā 3, Tukumā) atklās Dobeles pilsētas kultūras nama TLMS “Avots” izstādi “Mūsu dzīvesprieks”. Notikumā ar muzikālu sveicienu piedalās Tukuma pilsētas Kultūras nama folkloras kopa “Avots”. Pasākuma laikā notiks arī Latvijas Amatniecības kameras rotkaļa amata meistara no Sabiles Harija Jaunzema lekcija “Senās rotas sargā savu lietotāju arī tagad”. Meistars stāstīs par arheoloģisko rotu pētījumiem un demonstrēs savas darinātās rotas, kuras interesenti varēs arī iegādāties. Dalība pasākumā bezmaksas.

Tukuma Audēju darbnīcā TLMS “Avots” izstādē “Mūsu dzīvesprieks” atrādīs pēdējos gados tapušos darbus - tradicionālās tekstīlijas. Apskatāmi Zemgales, īpaši Dobeles novadam raksturīgie brunču audumi, lielie lakati, segas un galdauti, lina galda celiņi, jostas. Adījumu klāstā: Zemgales etnogrāfiskās zeķes un cimdi, adītāju iecienītās mūsdienu tehnikas un jaunrade, arī keramikas trauki un rotaslietas, šūtie zīļu - slēdžu vainagi, metālmākslinieka darinātas rotas.

Dobeles pilsētas kultūras nama Tautas lietišķās mākslas studija dibināta 1969. gadā, šobrīd to vada Inta Jansone. Pirmsākumos studijā darbojās audējas, vēlāk izveidojās adītāju grupa un pievienojās pinēji, sasniedzot lielu kopējo dalībnieku skaitu - ap 70. Vairāk nekā 30 gadus studiju vadīja Tautas daiļamata meistare, audēja Erna Embovica. Viņas vadībā notika apmācības, pamatīgi studēja dažādas aušanas tehnikas, austi krāšņi un tehniski sarežģīti audumi, bija aktīva dalība izstādēs. Šis intensīvais darba process vainagojās ar panākumiem - daudzi studijas dalībnieki ieguva Tautas daiļamata meistara nosaukumu.

2002. gadā studijas vadību pārņēma aktīva, radoša jaunā vadītāja Antra Kārkla. Jaunas idejas, košākas krāsas, cita pieeja darbam, un veidojās jauno audēju grupa. Antra mudināja aktīvāk piedalīties publiskos pasākumos ārpus studijas telpām, kas bija neierasti, bet aizraujoši.

2010. gadā Dobelē atklāja Amatu māju, studija ieguva plašākas darba telpas un izstāžu zāles. Šeit joprojām mācās krāsot ar augu krāsām, notiek keramikas pulciņa nodarbības bērniem. Uz nodarbībām pulcējas adītājas, kuras nu jau daudzus gadus mācās no izcilās adīšanas meistares Baibas Pilānes. Studijas dalībnieki regulāri piedalās ikgadējā Amatniecības plenērā, novada svētkos, “Satiec savu meistaru”, starptautiskā publiskās adīšanas dienā, Zeķu dienās Dobelē, kā arī Vispārējo Dziesmu un Deju svētku izstādēs un citās, ko rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kur studijas dalībnieču prasmes un meistarība par labu atzīta.

Studijas dalībnieki atbalsta un iesaistās labdarības akcijās: top adījumi priekšlaikus dzimušajiem mazuļiem sadarbībā ar Dobeles un apkārtnes slimnīcas dzemdību nodaļu darina maskēšanās tīklus un ada zeķes Ukrainas karavīriem. 2023. gada sākumā TLMS “Avots” saņēma “Gada balvu kultūrā 2022” par labiem sasniegumiem amatiermākslas kolektīvu darbā, ko piešķir Dobeles novada Kultūras pārvalde.

Izstāde Tukuma Audēju darbnīcā skatāma no 2023. gada 4. marta līdz 6. maijam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Latvija
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.3801949sec.