Kādas izstādes apmeklēt Tukuma novadā martā?

Tukuma novadā varam būt lepni par to, ka mūspusē ir kvalitatīvs, daudzveidīgs, mūsdienīgs, apmeklētāju interesēm atbilstošs kultūras piedāvājums, kas sevī ietver arī novadpētniecības un daudzpusīgas profesionālās mākslas izstādes. Marta mēnesī aicinām gan piedalīties Tukuma Muzeja organizētajā Pavasara sprintā – konkursā, kura ietvaros ir iespēja 1 dienas laikā apmeklēt 7 Tukuma muzejus, gan arī – ielūkoties piļu, muižu izstāžu piedāvājumā, doties uz gleznaino Kandavu, kā arī – apmeklēt Tukuma novada kultūras iestādes, kas sarūpējušas iedvesmojošas, pavasarīgas izstādes.

Tukuma muzeju izstādes

Tukuma Mākslas muzejā līdz 2.jūnijam apskatāma izstāde “Harijam Blunavam 100”. Mākslinieks Harijs Blunavs (1924-2006) ir viens no savas paaudzes izcilākajiem un ražīgākajiem akvarelistiem, bijis aktīvs Tukuma mākslinieku grupas dalībnieks, pazīstams arī kā talantīgs pedagogs. Izstādē ietverta Tukuma mākslinieku grupas dalībnieka Harija Blunava (1924-2006) akvareļu izlase no Tukuma muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Talsu novada muzeja, 1991. gada barikāžu muzeja, Lapmežciema pagasta muzeja, Ģ. Eliasa Jelgavas mākslas un vēstures muzeja, Ogres Vēstures un Mākslas muzeja un Jāņa Blunava privātās kolekcijas. Vairāk informācijas www.tukumamuzejs.lv. Adrese: Tukuma Mākslas muzejs, Harmonijas iela 7, Tukums.

Andas Poikānes un Ievas Kaulas mākslas darbu izstāde “Nepālas ziedi” apskatāma Tukuma Mākslas galerijā “Durvis”. Tās ierosmes avots ir abu mākslinieču ceļojuma piezīmes par Nepālu. Zīmējumi, veidojumi un fotogrāfijas ir radītas sirsnīgā pateicībā ceļā sastaptajiem ļaudīm un māksliniekiem starptautiskajā plenērā “Mundum”. Nepālas iespaidus piesātina dzīvesziņa, laipnība un krāsu prieks. Tēlnieci Andu Poikāni un mediju mākslinieci un keramiķi Ievu Kaulu vieno radoši meklējumi dažādas mākslas formās, bet nozīmīga kļuvusi pieredze keramikā. Izstāde apskatāma līdz 8.aprīlim. Vairāk informācijas www.tukumamuzejs.lv. Adrese: Galerija "Durvis", Brīvības laukums 21, Tukums.

Iepazīsti Tukumu, tā vēsturi, izstādē “Mainīgais Tukums” Tukuma Pils tornī līdz pat 14.jūlijam. Tajā eksponētas vēsturiskas kartes, kas uzskatāmi atspoguļo ne tikai savam laikmetam raksturīgo pasaules uztveri, bet arī vēsturisko apstākļu ietekmēto Tukuma nosaukuma mainīgumu. Šogad apritēja 770 gadi kopš pirmo reizi minēts Tukuma nosaukums. 1253. gada 4. aprīlī Kurzemes bīskaps Heinrihs fon Licelburgs (Lützelburg) un Vācu ordeņa pārstāvji daudzu liecinieku klātbūtnē noslēdza Kursas sadalīšanas līgumu, kurā starp 150 vietvārdiem parādās arī pirmais dokumentāli apstiprinātais Tukuma vārds – Tuckemen. Turpmākos gadsimtos postošo karu, ģeopolitiskā stāvokļa un etniskās apdzīvotības izmaiņu rezultātā nepārtraukti mainījās Tukuma veidols. Šo izmaiņu izpausme saistīta arī ar Tukuma nosaukuma pārvērtībām. Vairāk informācijas www.tukumamuzejs.lv. Adrese: Brīvības laukums 19a, Tukums.
Bet Tautas Lietišķās mākslas studijas "Rota" audumu un rokdarbu izstāde "Mēs, māsiņas, rakstītājas" vēl apskatāma Tukuma Audēju darbnīcā līdz 23.martam. Vairāk informācijas www.tukumamuzejs.lv. Adrese: Tidaholmas iela 3, Tukums.

“ARTEFACTUM” izstāde Durbes pilī tevi ievedīs arheoloģijas, tautas daiļrades un mākslas artefaktu pasaulē, kas pētāma, aplūkojama līdz pat 2024.gada 3.novembrim. Durbes pilī ir iespēja lasīt arī vēstules uz bērza tāss, kas ir īpaši nozīmīga dokumentārā mantojuma kolekcija, kura iekļauta UNESCO Pasaules atmiņas programmas Latvijas nacionālajā reģistrā. Vēl Durbes pilī līdz pat 2024.gada 31.martam apskatāmi 18.-20. gadsimta angļu dekolētā fajansa izcilākie paraugi. Tā ir pirmā izstāde Latvijā, kurā apkopoti Latvijas muzejos un privātkolekcijās esošie angļu dekolētā fajansa izcilākie paraugi. Nāc uz izstādi un piedzīvo estētisku baudījumu, kā arī atklāj neparasto dekoru un krāsu daudzveidību! Vairāk informācijas www.tukumamuzejs.lv. Adrese: Durbes pils, M.Parka iela 7, Tukums.

Džūkstes Pasaku muzejā līdz 2024.gada 12.maijam apskatāma Ievas Krūmiņas lielformāta foto izstāde “Par tēviem un meitām”. Izstādē – gan fotogrāfijas, gan arī Tukuma muzeja krājuma priekšmeti, kas atspoguļo fotogrāfijās redzamo tēvu nodarbošanos. Vairāk informācijas www.tukumamuzejs.lv. Adrese: Džūkstes Pasaku muzejs, Lanciņu skola, Džūkste, Tukuma novads.

Pilīs un muižās

Jaunmoku pils Freimaņa zālē apskatāma mākslas skolotājas Ilzes Spīres dažādu materiālu un izmēru suvenīrkurpes kolekcijā “Kurpes kurpītes”, kuras atceļojušas no visas pasaules. I.Spīres kolekcionēšana sākusies ar 1996. gada Dziesmu un Deju svētkiem, kur viņa nejauši iegādājusies sev kurpīšu kuloniņu. Vēlāk kurpīšu kolekcionēšanai iesaistījusies arī ģimene, radi, draugi un paziņas, no ceļojumiem atvedot pa kādai suvenīrkurpītei. Vēl Jaunmoku pilī apskatāma mākslinieces, abstraktā ekspresionisma pārstāves AndA Abstract gleznu izstāde “BŪT MEŽĀ Jaunmoku pilī”. Tā vēsta par skaistajiem Latvijas mežiem un unikālo Jaunmoku pili. Izstāde būs apskatāma līdz 28. aprīlim. Vairāk informācijas www.jaunmokupils.lv. Adrese: “Jaunmoku pils”, Jaunmokas, Tumes pagasts, Tukuma novads.

Mākslas mīļotāji aicināti uz spilgtās mākslinieces Evas Zagorskas gleznu izstādi Jaunpils pils muzeja izstāžu zālē. Eva Zagorska nāk no Saldus un no viņas gleznām uz skatītāju “raugās” brīnišķīgi un spilgti dzīvnieki un plūst maigs siltums no dabas ainavām! Izstāde apskatāma līdz pat 5.aprīlim. Adrese: Jaunpils pils, Baznīcas iela, Jaunpils, Tukuma novads.

Kandavas pusē

Ja dodies uz Kandavu, ielūkojies Kandavas kultūras nama galerijā "Vējspārns", kur ir iespēja apskatīt Dāvida Jāņa Baumaņa gleznu izstādi. Adrese: Kandavas kultūras nams, Lielā iela 28, Kandava.

Savukārt, Kandavas novadpētniecības muzejā – divas izstādes: līdz 21.aprīlim apskatāma gan Mairas Zombergas rokdarbu izstāde, gan Jaunpils Amatu mājas radošo darbu izstāde. Vairāk informācijas www.kandava.lv. Adrese: Kandavas novadpētniecības muzejs, Talsu iela 11, Kandava, Kandava pilsēta, Tukuma novads.

Līdz 30. aprīlim Pūres Kultūras nama kamīnzālē izstāde – Kandavas Mākslas un mūzikas skolas pedagoģes Ivetas Šmēlas 2022./2023. m. g. absolventu kompozīcijas “Pavasaris”. Ieeja bez maksas. Adrese: Pūres kultūras nams, Pūres pagasts, Tukuma novads.

Tukuma novada piekrastē

Lapmežciema tautas namā līdz 31.martam iespējams apskatīt gan Leldes Braķes - Klaverī gleznas, gan arī aušanas studijas "Bulduru audējas" radītās tekstīlijas vienā izstādē - "KOPĀ BŪT". Turpat netālu, Lapmežciema pagasta muzejā apskatāma mākslinieces Irinas Kopeikinas akvareļu izstāde “Mani ceļojumi”. Adrese: Lapmežciema tautas nams, Liepu iela 2, Lapmežciems, Tukuma novads.

No 12.marta 12 rokdarbnieku radītos darbus var apskatīt Engures Saieta namā. Šoreiz piedāvājumā iespēja iepazīt žurnāla "Praktiskie Rokdarbi" rekordlietu autoru kolektīvu – 12 rokdarbnieku darbus par jūras tēmu izstādē "Un jūra šalc... rokdarbos". Adrese: Jūras iela 114, Engure, Tukuma novads.

Tukuma novada kultūras iestādēs

Līdz pat 5.aprīlim Tukuma Bibliotēkā ir iespēja apskatīt Tukuma Mākslas skolas 1.un 5.kursa audzēkņu darbus izstādē “Satikšanās māksla”. Adrese: Tukuma bibliotēka, Šēseles iela 3, Tukums.

Pavasaris jūtams arī Tumes kultūras namā, kur apskatāma jauna, koša, krāsaina izstāde ar Tukuma novada skolēnu radošajiem darbiem. Izstāde "Saules ritmi" apskatāma līdz 5.aprīlim. Adrese: Tumes kultūras nams, Pasta iela 1A, Tume, Tumes pagasts, Tukuma novads.

No 16. marta līdz 30. aprīlim mākslinieces Ausmas Eglītes gleznu izstāde “Cits laiks – mans laiks” skatāma Slampes Kultūras pilī. Ausma Eglīte ir māksliniece un skolotāja. Pamatā māksliniece glezno eļļas tehnikā, taču viņas darbos ir vērojama arī pasteļu, akvareļu un jauktā tehnika. Adrese: Slampes Kultūras pils, Slampe, Slampes pagasts, Tukuma novads.

Bet Džūkstes kultūras namā ikvienam ir iespēja ļauties krāsu lidojumam, ielūkojoties mākslinieces Henrietas Buddes gleznu izstādē. Izstāde apskatāma līdz 20.aprīlim. Adrese: Džūkstes Biedrību nams, Džūkstes pagasts, Tukuma novads.

Sajūti, saskati, atklāj!
Tiekamies Tukumā!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49006414sec.