Tukuma muzeja pasākumi un izstādes maijā

Tukuma muzeja pasākumi un izstādes maijā

PASĀKUMI

Muzeju nakts 2024

18. maijā no plkst. 18.00 līdz plkst. 23.00 norisinās Muzeju nakts Tukumā 2024. Tukuma muzejs ar moto “Kad tumsa iedvesmo” aicina baudīt izstādes un ekspozīcijas, muzikālus priekšnesumus, radošas un izzinošas darbošanās, kā arī atjautības spēles maziem un lieliem apmeklētājiem Muzeju nakts īpašajā burvībā.

Atvērti būs visi Tukuma muzeji: Tukuma Mākslas muzejs, Durbes pils, Mākslas galerija “Durvis”, Tukuma Pils tornis, Tukuma Audēju darbnīca, Pastariņa muzejs, Džūkstes Pasaku muzejs. Piedalās arī muzeja draugi un sadarbības partneri: Tukuma E.Birznieka - Upīša 1.pamatskola, Mana Aptieka Centra aptieka, Tukuma Tēlotājmākslas studija, Tukuma Sv. Trīsvienības baznīca, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Tukuma nodaļa.

Muzeju nakts pasākumi Latvijas muzejos un citās sabiedriskajā vietās notiks jau 20. reizi. Šogad Muzeju naktij dota tēma “Izzināt un iegūt, pētīt un saprast” – lai uzrunātu akcijas apmeklētājus un popularizētu muzejiem nodoto kultūras mantojumu. Tēma sasaucas arī ar 18. maija, Starptautiskās Muzeju dienas, International Museum Day - ICOM, moto “Muzeji izglītībai un pētniecībai”.

Ieeja muzejos akcijas laikā ir bez maksas. Plašāka informācija sekos: www.tukumamuzejs.lv un Tukuma muzeja Facebook lapā.

IZSTĀDES

Tukuma Mākslas skolas absolventu noslēguma darbu izstāde

JAUNUMS! No 31. maija līdz 5. jūlijam Mākslas galerijā “Durvis” skatāma Tukuma Mākslas skolas absolventu noslēguma darbu izstāde “Radošais ceļojums”.  

Izstāde atklāj audzēkņu apgūtās zināšanas un prasmes 7 gadu mācību programmā. Audzēkņi savos darbos ir ielikuši emocijas, izmēģinājuši dažādas tehnikas - akrilu, keramiku, datorgrafiku, grafiku, - un materiālus - stiklu, plastikātu, mālu. Jaunie mākslinieki ir uzdrīkstējušies eksperimentēt ar krāsu bagātību, tādējādi parādot savas mākslinieciskās prasmes. Darbus izstrādājuši 19 audzēkņi pie 5 pedagogiem: Guntas Čivles, Zanes Zaueres, Velgas Melnes, Sigitas Šternbergas un Madaras Kļaviņas.

Ieeja izstādē bezmaksas. Informācija: 28391437, [email protected]. Adrese: Brīvības laukumā 21, Tukumā. www.tukumamuzejs.lv

Ievas Krūmiņas fotoizstāde “Par tēviem un meitām”

Līdz 12. maijam Džūkstes Pasaku muzejā skatāma Ievas Krūmiņas fotoizstāde “Par tēviem un meitām”. To papildina Tukuma muzeja krājuma priekšmeti, kas atspoguļo fotogrāfijās redzamo tēvu nodarbošanos.

Izstādes autore ir talantīgā fotogrāfe, mājas interjeru priekšmetu, personalizētu dāvanu un skaistumlietu radītāja Ieva Krūmiņa. Ievas radītajās fotogrāfijās izstādē atspoguļojas tēvu un meitu sirsnīgās attiecības, neizmērāmais prieks par kopābūšanu, rūpes vienam par otru, savstarpējā mīlestība un cieņa no piedzimšanas brīža līdz pat pieaugušam vecumam. Ievas fotogrāfijas iedvesmo, iepriecina, dara lepnu un vedina aizdomāties par mums vissvarīgāko – ģimeni.

Izstāde no 2023. gada 14. novembra. Informācija: 26513314, [email protected]. Adrese: Džūkstes pagasts, Lanciņu skola, Tukuma novadā. www.tukumamuzejs.lv

Tukuma Mākslinieku grupas Pavasara izstāde

Līdz 29. maijam Mākslas galerijā “Durvis” skatāma Tukuma Mākslinieku grupas Pavasara izstāde. Savus darbus, kuri radīti dažādos mākslas veidos, šajā izstādē atrāda 34 mākslinieki. Katra autora rokraksts rada daudzkrāsainu iespaidu par tik atšķirīgo mākslinieku dzīvi.

Izstāde no 11. aprīļa. Ieeja izstādē bezmaksas. Informācija: 28391437, [email protected]. Adrese: Brīvības laukumā 21, Tukumā. www.tukumamuzejs.lv

Izstāde “Harijam Blunavam 100”

Līdz 2. jūnijam Tukuma Mākslas muzejā skatāma akvareļu izstāde “Harijam Blunavam 100”. Mākslinieks Harijs Blunavs (1924-2006) ir viens no savas paaudzes izcilākajiem un ražīgākajiem akvarelistiem, bijis aktīvs Tukuma mākslinieku grupas dalībnieks, pazīstams arī kā talantīgs pedagogs.

Izstādē ietverta mākslinieka akvareļu izlase no Tukuma muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Talsu novada muzeja, 1991. gada barikāžu muzeja, Lapmežciema pagasta muzeja, Ģederta Eliasa Jelgavas mākslas un vēstures muzeja, Ogres Vēstures un Mākslas muzeja un Jāņa Blunava privātās kolekcijas.

Pats mākslinieks savulaik atzinis: “Akvareļglezniecība ir mana lielā mīlestība, tās pulsējumam esmu ļāvies visu savu mākslinieka dzīvi. Tiešums, gaisīgums, krāsu izteiksmīgums un neierobežotas iespējas akvareļlapās skan kā aicinājums. Aicinājums tvert mirkli.”

Izstāde apskatāma no 9. marta līdz 2. jūnijam. Informācija: 25494677, [email protected] Adrese: Harmonijas iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Izstāde “Mainīgais Tukums”

Līdz 14. jūlijam Tukuma Pils tornī skatāma vēsturisko karšu izstāde “Mainīgais Tukums”. Izstādē eksponētas vēsturiskas kartes, kas uzskatāmi atspoguļo ne tikai savam laikmetam raksturīgo pasaules uztveri, bet arī 770 gadu laikā vēsturisko apstākļu ietekmēto Tukuma nosaukuma mainīgumu, kas uztverams kā viena no apdzīvotas vietas identitātes pārmaiņu izpausmēm.

Izstāde no 2023. gada 2. decembra. Informācija: 25622131, [email protected]. Adrese: Brīvības laukums 19a, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Izstāde “Kā Tukumā tapa audējas. Audējām 50”

Līdz 13. jūlijam Tukuma Audēju darbnīcā skatāma izstāde “Kā Tukumā tapa audējas. Audējām 50”, kas tapusi, atzīmējot TLMS “Durbe” 50 gadu jubileju.

Izstādē ieskats audēju 50 gadu vēsturē – no pirmsākumiem līdz mūsdienām - apskatāms TLMS “Durbe” dalībnieču labākais veikums, kā arī eksponēti priekšmeti no Tukuma muzeja krājuma - Tukuma mākslas muzeja aušanas pulciņa darbi no senākiem laikiem.

Izstāde no 30. marta. Informācija: 25622267, [email protected]. Adrese: Tidaholmas iela 3, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Izstāde “Mednieku stāsti” Durbes pilī

Līdz 27. oktobrim Durbes pils otrajā stāvā apskatāma izstāde “Mednieku stāsti”. 18.–19.gadsimta gleznās, gravīrās un statuetēs, iemūžināti dzīvnieki un medību ainas, to papildina medību taures, pulvera ragi, ieroči un cita medību atribūtika. Līdzās tā laika autoru mākslas darbiem, eksponēti arī tādu izcilu mākslinieku kā gleznotāju Johana Heinriha Baumaņa un Jākoba Samuēla Bekas, graviera Johana Eliasa Rīdingera un tēlnieka Žila Muanjēza mākslas darbi. Lai izzinātu dzīvnieku pasauli, izstādē ir sagatavoti uzdevumi arī mazākajiem muzeja apmeklētājiem.

Izstāde tapusi sadarbībā ar: Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Mākslas muzeju Rīgas Birža, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju, Latvijas Kara muzeju, Rundāles pils muzeju, Jūrmalas muzeju, Jaunmoku pils, Kuldīgas novada muzeju.

Izstāde no 13. aprīļa. Informācija: 26305946, 25721502 [email protected]. Adrese: M.Parka iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Tukuma muzeja izstāde “Sibīrijas vēstules”

Līdz 3. novembrim Durbes pilī skatāma Tukuma muzeja izstāde “Sibīrijas vēstules”.

Izstādes mērķis ir izcelt Latvijas simbolisko dokumentāro mantojumu, UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā iekļauto nomināciju “Sibīrijā rakstītas vēstules uz bērza tāss” un ar to saistīto cilvēku likteņstāstus. Izstādi papildina izstādes kuratores Agritas Ozolas 2023. gadā sagatavotā grāmata “Sibīrijas vēstules”, kurā ir gan vēstuļu teksti oriģinālvalodās un tulkojumā, gan vēstuļu autoru likteņstāsti un vēsturiskas fotogrāfijas.

Šīs izstādes angļu un franču valodas versija no šī gada 13. jūnija līdz 30. septembrim bija skatāma Francijā, Strasbūras universitātes nacionālajā bibliotēkā.

Izstāde no 2023. gada 3. novembra. Informācija: 26305946, 25721502, [email protected]. Adrese: M.Parka iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Tukuma muzeja krājuma izstāde “ARTEFACTUM V”

Līdz 3. novembrim Durbes pilī Tukuma muzeja krājuma dinamiski mainīgā izstāde “ARTEFACTUM V”. Ekspozīcijā skatāms Jāņa Krieva (1882-1948) podnieka darbnīcas un Tukuma keramikas ceha veikums. Izstādē ir izvietoti arī Tukuma muzeja jaunieguvumi – keramiķu Antona Brūveļa apgleznotais māla šķīvis (20. gs. 60. gadi) un Ivetas Jēkabsones veidotā māla bļoda (2023), ārstes Edītes Bogužas ģimenes dāvinātie māla podi. Glezniecību pārstāv Tukuma mākslinieka Anša Artuma (1908-1997) klusās dabas ar keramikas traukiem un sadzīves priekšmetiem.

Izstāde no 2023. gada 1. novembra. Informācija: 26305946, 25721502 [email protected]. Adrese: M. Parka iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Informācija par Tukuma muzeju darba laikiem un cita aktuālā informācija atrodama Tukuma muzeja interneta vietnē www.tukumamuzejs.lv un katra muzeja Facebook lapās.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.05.2024 - 06.05.2024 Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Ir pienācis atkal lieliskais datums, 12.maijs, kad visā Latvijā notiek "Latvijas karogu brauciens". Pasākums norisināsies - 12.maijā, 12:00 Tukumā | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.04.2024 - 06.05.2024 Tukuma pilsētas Kultūras nama aktualitātes Tukuma TIC
Tukuma pilsētas kultūras nams šajā nedēļā piedāvā Latvijas NBS Jūras spēku orķestra koncertu, aicina uz Strūklakas modināšanas svētkiem, kā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.04.2024 - 11.05.2024 Ekskursija-pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Dodies izzinošā ekskursijā - pārgājienā pa pilsētas centra alām kopā ar Ansi Opmani, kas ir viens no Dabas retumu krātuves dibinātājiem! | Skatīt vairāk
6 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.05.2024 - 10.05.2024 Baudi Raxtu Raxti spēka dziesmas Bauskas TIC
Iepazīsti koncertprogramma "Spēka dziesmas" Mazmežotnes muižā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48843503sec.