LATVIJA | Jēkabpils

Mākslas galerijā «Mans's» skatāma Maijas Tabakas gleznu personālizstāde

Mākslas galerijā «Mans's» skatāma Maijas Tabakas gleznu personālizstāde

No 5. aprīļa līdz 25. jūnijam Jēkabpils mākslas galerijā "Mans's" skatāma Maijas Tabakas personālizstāde "Iedomu prieks".

Iedomu prieks. Sava ceļa meklētāja ar reālās pasaules iedzīvināšanu sev zināmajā tēlu atveidē un iepazīšanā. Viņas iedomu prieka krāsai piemīt bezgalība un apvienots priekšstats par esošās parādības likteni un vienreizējo kolorītu. Mākslinieces iedomu prieka mērogs ir profesionāla varēšana un pārmūžīgais garīgums.

"Kas es būtu bez savas mākslas? Nezinu! Visu, ko es dzīvē esmu sasniegusi, man devusi māksla!" — tā 80. gadu sākumā teikusi Maija Tabaka.

Kļuvusi populāra septiņdesmitajos gados māksliniece ir noturējusi interesi par saviem darbiem līdz pat šodienai, kad tuvojas viņas 85 gadu jubileja. Ir nomainījušās paaudzes, bet viņas darbi un īpašie glezniecības paņēmieni ir aktuāli arī mūsdienās. "Maijas Tabakas darbu iekšējā spriedze aizvien ir augusi. Reizēm sasniegta robeža, pie kuras emocijas kļūst par drudzi un skaistais — par iznīcinošo. Reālā pasaule saplūst ar mākslinieces antipasaulē ieraudzīto. Trauksmes pārpilno gleznu starojums ne vienam vien šķitis smags un traģisks. Tās ir skaistas bildes tikai paviršā skatījumā. Daudzi Maijas Tabakas darbus vērtē kā mūžīgos svētkus, optimistiskus prieka dārzus. Jūtīgāks aplūkotājs drīzāk jutīsies neomulīgi. Tur drīzāk valda nepiepildītas ilgas pēc laimes, sapņu projekcija, darbībai risinoties aizsaules retinātajā gaisā, skaisti dekorētos mirāžu tuksnešos. Krāšņie dārzi un ziedu klēpji šķiet izplatām bīstamu dvesmu. (..) Katra Maijas Tabakas glezna ir sapnis par iedomātu dzīvi, un katrs viņas personāžs skatās mūžības bezgalībā. Tāpat kā Maija Tabaka pati." — tā 2004. gadā rakstīja Imants Lancmanis.

Galerijas "Mans's" sadarbība ar M. Tabaku aizsākās pirms vairāk nekā 30 gadiem. Populārā gleznotāja toreiz uzticējās jaunajam provinces galeristam Uldim Čamanam, kurš savukārt nekautrējās lūgt darbus glezniecības ikonai, un atvēlēja savas gleznas izstādēm. Katrā "Lielajā vasaras izstādē" ir bijis pa kādam viņas darbam. Personālizstādes "Notikums" (1993. gadā) un "Jūtu laiks" (2020. g.), bija notikums pilsētas kultūras dzīvē. Vērienīgākā būs šī – trešā –, kas galerijā būs skatāma no 5. aprīļa līdz 25. jūnijam. Plānots izstādīt ap 50 darbu, kas radīti no 1982. līdz 2024. gadam. Tos personālizstādei piedāvās pati māksliniece, bet būs skatāmas gleznas arī no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja, mākslas centra "Zuzeum" un galerijas "Mans's" kolekcijām.

"Gatavojot izstādi, katru nedēļu sazvanos ar mākslinieci. Pārsteidz viņas viedums, modernais prāts un interese par mūsdienu mākslas norisēm. Viņas mākslā redzu dzīves mirkļu dinamisku attēlojumu. Maija ir māksliniece ar kuru vienmēr viegli un patīkami komunicēt. Savā būtībā viņa ir vienkāršs cilvēks un tai pašā laikā gara aristokrāte, kas ar visu sirdi un dvēseli ir mākslā. Viņas personālizstāde ir liels notikums galerijai. Cerams, ka tāds tas būs arī skatītājiem.", — tā galerijas vadītājs U. Čamans.

Un vēlreiz Imants Lancmanis par Maiju Tabaku: "Viņai izdevies turpināt to lielo un augsto mākslas tradīciju, kādu mēs pazīstam iepriekšējo gadsimtu glezniecībā. Viņa saglabājusi kādreizējās mākslinieciskās skolas spožumu, strādājot bez trikiem, viltībām un tehniskajiem līdzekļiem, pie kā parasti ķeras Rietumeiropas mākslinieki, kuri vairs nepārvalda savu profesionālo ieroču arsenālu un nesagatavoti metas modes diktētajā figuratīvās glezniecības laukā. Paredzams, ka, neraugoties uz mūslaiku vērtību relatīvismu, Maija Tabaka aizvien noteiktāk ieņems pelnīto vietu uz Eiropas mākslas skatuves un mākslas vēsturē".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Latvija
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Sējas svētki Ausekļu dzirnavās! Bauskas TIC
Baudi notikumiem bagātu dienu Ausekļu dzirnavās! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44922996sec.