Ar pārgājieniem atzīmēs Eiropas dabas un nacionālo parku dienu

Lai sargātu un popularizētu Eiropas dabas daudzveidību, kā arī veicinātu aizsargājamo teritoriju popularitāti un palielinātu sabiedrības atbalstu dabas aizsardzībai, jau 25 gadus Eiropā 2024. gada 24. maijā atzīmē Eiropas dabas un nacionālo parku dienu. Šogad Dabas aizsardzības pārvalde aicina pievienoties šai dienai veltītos pārgājienos 25. maijā Rāznā un Svētciemā. Dalībnieku skaits pārgājienos ierobežots, tādēļ jāpiesakās iepriekš.

“Eiropas dabas un nacionālo parku dienas šīgada vienotais sauklis “Balso par dabu” aicina ikvienu iesaistīties dabas aizsardzībā, gan praktiski darbojoties dabas atjaunošanas aktivitātēs, gan publiski paužot savu viedokli un cenšoties ietekmēt lēmumus, kas skar īpaši aizsargājamās dabas teritorijas. Lai sargātu, daba primāri ir jāiepazīst un jāizprot, tāpēc aicinām uz kopīgiem izziņas pārgājieniem,” min Dabas aizsardzības pārvaldes Rāznas Nacionālā parka dabas centra vadītāja Regīna Indriķe.   

25. maijā plkst. 10.00-15.00 ikviens laipni aicināts doties pārgājienā “Līkločiem gar Rāznu”. Tas būs izzinošs ~15km garš pārgājiens Rāznas Nacionālajā parkā – no Lipuškiem līdz Jaunstašuļiem, gar Galdeņiem un Bereznīkiem, Vecstašuļiem un Dvarčiem atpakaļ uz Lipuškiem. Dalībnieki izstaigās Akmeņu taku, iepazīs mozaīkveida ainavu Rāznas ezera apkārtnē, vēros norises dabā un cilvēka darbības radītās ietekmes, apciemos “Itkaču mājas” saimniecību Jaunstašuļu un diskutēs par dabas saglabāšanas jautājumiem. Pārgājiena noslēgumā varēs apmeklēt arī Rāznas Nacionālā parka dabas centra ekspozīciju. Tikšanās plkst. 10.00 pie Rāznas Nacionālā parka dabas centra (Lipuški, Skolas iela 3). Dalība jāpiesaka līdz 22. maijam vietnes www.tiekamiesdaba.lv sadaļā “Notikumu kalendārs” vai zvanot pa tālruni 29139677.

Savukārt 25. maijā Svētciemā plkst. 10.00 sāksies trīs līdz četru stundu garš pārgājiens “Krastings gar Svētupi”. Ejot pa Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta teritoriju, pārgājiena dalībnieki iepazīs Svētupes un Reisa grāvja tecējumu uz Rīgas jūras līci, meža un jūras piekrastes augus, baudīs dabas uzkodu piedāvājumu, pa ceļam atklājot unikālas “skulptūras” un varbūt arī skudru lauvu. Jāņem vērā, ka šis pārgājiens būs sportisks – būs jāpieliecas, jāpārkāpj, jāpārlec utt. Tikšanās vieta Svētciema parka stāvlaukumā (Svētciems, Kāpas iela 2). Dalība jāpiesaka līdz 24. maijam vietnes www.tiekamiesdaba.lv sadaļā “Notikumu kalendārs” vai zvanot pa tālruni 26329412.

Aicinām pārgājienu dalībniekus izvēlēties laika apstākļiem un pastaigai dabā piemērotu apģērbu un mitrumizturīgus apavus. Tāpat arī līdzi ņemt ūdeni, tēju vai kafiju un kādu uzkodu pēc saviem ieskatiem. Pārgājienā var tikt fotografēts un filmēts.

Eiropas dabas un nacionālo parku diena aizsākās 1999. gadā, kad Eiroparka Federācija nolēma atzīmēt Eiropas 1. nacionālā parka izveidi. Šī diena, kas tiek veltīta visām Eiropas aizsargājamām dabas teritorijām, tiek plaši atzīmēta visā Eiropā, kur daudzos dabas un nacionālajos parkos notiek dažādas bezmaksas aktivitātes. Plašāka informācija pieejama vietnē www.europarc.org/managing-parks/european-day-of-parks/


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.05.2024 - 26.06.2024 Brīvdienas ģimenēm ar bērniem Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsti tūrisma piedāvājumu ģimenēm ar bērniem! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.06.2024 - 23.06.2024 JĀŅU NAKTS MISTĒRIJA Tukumā Tukuma TIC
Dziesmu cikls “Jāņu nakts mistērija” būs 22.jūnijā pulksten 23:00 Talsu ielā 4 Tu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.06.2024 - 24.06.2024 Apskati Līgo pasākumus Bauskas novadā! Bauskas TIC
Apskati, cik daudzveidīgs Līgo pasākumu piedāvājums ir Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Rundāle aicina iepazīt Tropu tauriņu māju! Bauskas TIC
Blakus Rundāles pils parkam šovasar ir atvērta tropu tauriņu māja! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47406411sec.