Cēsīs svinēs 505 gadus senu uzvaru

Sestdien, 17.maijā no plkst.22.00 Cēsu Vēstures un Mākslas muzejs aicina uz Starptautiskās muzeju nakts pasākumiem, ko atklās ar triju seno lukturu iedegšanas ceremoniju Baznīcas laukumā pie skulptūras „Gadsimtiem ejot”. Nakts turpinājums Cēsu Viduslaiku pils dārzā.

Šogad Muzeju nakts akcijas vadmotīvs ir kopīgais Vācijas un Latvijas tautu vēsturē, kultūrā un ikdienā. Cēsu muzejs par sava stāsta laikmetu ir izraudzījies 505 gadus senus notikumus Cēsu pilī, kad Livonijas ordeņmestram Volteram fon Pletenbergam izdevies panākt 50 gadus ilgu mieru Livonijā. Uz karu plosītās Eiropas fona tas ir milzīgs sasniegums un pietiekoši nopietns iemesls līksmībai.

Cēsu Muzeju nakts viesiem pirmo reizi būs iespēja aplūkot Cēsu Viduslaiku pils maketu. Tēlnieka Matiasa Jansona no bronzas veidotajā maketā attēlota pils 16.gs. sākumā pēc Voltera fon Pletenberga veiktajām pārbūvēm.

Jaunums Muzeja naktī būs arī rotkaļa Daumanta Kalniņa izstāde „Seno rotu vēsturiskā rekonstrukcija”, tajā atspoguļots rotkaļa veikums Cēsu pilī 20 gadu garumā un iezīmēti eksperimentālās arheoloģijas darbnīcas 12 gadi. Savukārt, senās kalves apmeklētājas aicinās piedalīties seno rotu modes skatē, lai muzeju nakts laikā noskaidrotu atraktīvāko un attapīgāko latgaļu rotu nēsātāju.

Muzeju nakts viesiem būs iespēja piedalīties ēšanas cīņās, lai noskaidrotu Livonijas brašākā ēdājā titulu. Tieši pusnaktī kino cienītājiem Vācijas kultūras mēneša „O!Vācija” ietvaros - brīvdabas kino sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā - vācu avangarda klasikas komēdija „Austeru princese”.

Muzeju naktī būs atvērts arī Cēsu Izstāžu nams, no plkst.22.00 aicinot uz virtuāli digitālo izstādi „No Wendenes Līdz Cēsīm. Kā vāciskais Cēsīs iedzīvojies mūsdienu pilsētas aprisēs”. Plkst.23.00 Izstāžu nama telpas piepildīs viduslaiku mūzika, dejas un seno mūzikas instrumentu demonstrējumi senās mūzikas grupas „TRAKULA” izpildījumā.

Savukārt, pils pavāri piedāvās nogaršot pēc tradicionālās vācu receptes „Komm Morgen wieder” (Nāc rīt atkal!) gatavotās pankūkas. Pankūku recepte, kuras nosaukums ir izvēlēts par šī gada Muzeju nakts devīzi, trāpīgi apliecina muzeju darbinieku vēlmi ieinteresēt apmeklētājus arī pēc Muzeju nakts.

Šogad pirmo reizi Muzeju nakts akcijā piedalīsies arī grāmatu apgāda „Zvaigzne ABC” grāmatnīca, kurā visiem tās apmeklētājiem tiks piedāvāti naksnīgi pārsteigumi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.06.2024 - 07.07.2024 Koncertuzvedums “Atgriežamies Latgolā” Valmieras novada Tūrisma pārvalde
6.jūlijā plkst. 20.00 aicinām uz Dikļiem, Neikenkalna dabas koncertzāli, kur notiks koncertuzvedums “Atgriežamies Latgolā”! | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.06.2024 - 01.07.2024 Jūnijs- jaunas atlaides Piedzīvojumu tūrēm Estravel Latvia
Atlaide līdz 30% pēdējā brīža ceļojumiem // līdz 10 - 25% piedzīovoju tūrēm 2024.gadā // AKCIJA līdz 30.06. | Skatīt vairāk
no 363 EUR
Grand Voyage - Garie kruīzi rudenī Estravel Latvia
Eiropas ostas - Salas - Brazīlijas pilsētas - Maiami... Garo kruīzu piemēri šim rudenim. // no 14 naktīm | Skatīt vairāk
no 847 EUR
Skaistākie Lietuvas dārzi Nikos Travel
Pašā vasaras vidū dosimies uz skaistakajiem Lietuvas dārziem- Babilona dārzs un Japāņu darzs! Pievienojaties! 29.06.2024, 35 EUR | Skatīt vairāk
no 35 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59257293sec.