Atklāta krāšņa Dziesmusvētku lietišķās mākslas izstāde

Šī gada 5.jūlijā Dzelzceļa vēstures muzejā tika atklāta Dziesmusvētku Lietišķās mākslas izstāde „Es vidū”. Izstādes rīkotāji izvēlējušies šādu nosaukumu kā aicinājumu ikvienam uzņemties atbildību saglabāt un kopt tautas lietišķas mākslas mūžīgās vērtības – senās un ne tik senās, mūsdienīgās un avangardiskās. Izstādē izvietoti 100 tautas lietišķo mākslas studiju radīti 2942 darbi, kas tapuši pēdējo piecu gadu laikā - pinumi un keramika, kokgriezumi un gobelēni, audumi un tautas tērpi. Izstādi papildinās amata prasmju un modes kolekciju demonstrējumi.

Atklājot pasākumu, kultūras ministre Helēna Demakova izteica prieku par to, ka lietišķās mākslas laukā darbojas daudz izcilu meistaru, kas saglabā tradīcijas spēku un prot to radoši savienot ar jaunu darbu veidošanu: „Alkas pēc skaistā ir izpaudušās ne tikai mūsu tautas nemateriālajā kultūras mantojumā. Arī sadzīves priekšmetos, lietišķās mākslas izstrādājumos mēs sastopamies ar daudziem izciliem meistariem, kas no paaudzes paaudzē nodod senās tradīcijas spēku.” Ministre aicināja ikvienu ielūkoties meistaru piedāvātajās senajās lietišķās mākslas tradīcijas vērtībās, lai rastu iedvesmu jauniem darbiem.

Izstādes galvenā māksliniece Dagmāra Prīberga un projekta vadītāja Linda Rubena pauda gandarījumu par to, ka sapnis par šo izstādi, kas izlolots iepriekšējo Dziesmu un deju svētku laikā, ir īstenojies, un par to ir gādājuši visi sava amata meistari visā Latvijā, kas joprojām uztur dzīvu lietišķās mākslas tradīciju.

V/a „Tautas mākslas centrs” vadītāja Anna Jansone pieminēja Jura Leitena sacīto pirmajos Dziedāšanas svētkos Dikļos pirms 142 gadiem par to, ka „neviena tauta nevar pastāvēt un uzplaukt, ja tā nemodina garīgos spēkus sevī”. „Tautas lietišķās mākslas meistari mums šodien pierāda, ka 5 gadus garais ceļš kopš pagājušajiem svētkiem ne mazākā mērā nav ļāvis iesnausties meistaru garīgajam spēkam, bet ir tas gluži otrādi ir spilgti apliecināts vairākos tūkstošos izstādes darbu,” piebilda A.Jansone.

Izstādes radošā darba grupa: galvenā māksliniece Dagmāra Prīberga; izstādes iekārtotāji – mākslinieki Mārtiņš Heimrāts, Juris Leitāns, Dace Pudāne, Jānis Trops, Baiba Vaivare; tehniskais direktors Māris Maniņš; režisore Rita Smirnova; projekta vadītāja Linda Rubena. Izstāde iekārtota Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā, Uzvaras bulvārī 2/4. Ieeja Ls 3. Biļetes būs pieejamas muzejā apmeklējuma dienā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.06.2024 - 30.06.2024 Tiksimies Rožu laukumā! Liepājas reģiona TIB
Katru dienu plkst. 12:00 liepājniekiem un pilsētas viesiem ir dota iespēja kopā ar zinošu gidu doties divu stundu garā pastaigā, lai iepazītu | Skatīt vairāk
Aviobiļetes kūrotu galamērķos Estravel Latvia
Tivata, Korfu, Burgasa... labas cenas lidojumiem uz Eiropas kūrortiem. // Vietu skaits ierobežots, cenas mainās | Skatīt vairāk
no 99 EUR
Grand Voyage - Garie kruīzi rudenī Estravel Latvia
Eiropas ostas - Salas - Brazīlijas pilsētas - Maiami... Garo kruīzu piemēri šim rudenim. // no 14 naktīm | Skatīt vairāk
no 847 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.06.2024 - 03.07.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.20459199sec.