Cēsu Jauno pili atklās ar pirmo alus izstādi Latvijā

Sestdien, 2.augustā, apmeklētājiem durvis vērs Cēsu Jaunā pils un tās telpās iekārtotais Cēsu Vēstures un mākslas muzejs. Atklāšanas dienā Pils būs atvērta no plkst.10.00 – līdz 20.00 un visiem apmeklētājiem ieeja būs bez maksas.

Kopš 2007.gada maija, kad Pilī tika iesākti restaurācijas un rekonstrukcijas darbi, atjaunota ēkas ārējā fasāde un Pils interjers 1.un 2.stāvā, piešķirot telpām to vēsturisko izskatu. Apskatei pieejami unikāli atklājumi, kurus zem biezām krāsu kārtām un tapetēm slēpuši Pils iedzīvotāji, un iespēja klātienē vērot restaurācijas darbu procesu pils centrālajā zālē - Lielajā salonā, kura sienu apdarē ir konstatēti augstvērtīgi rožu motīvu brīvrokas gleznojumi.

Jaunās Pils telpās aplūkojamas jaunas izstāžu ekspozīcijas, kas iekārtotas, neiejaucoties interjeru apdarēs, tādējādi saglabājot pils telpu autentiskumu.

Izstādē „Cēsu Jaunā pils: vēsture, izpēte, atjaunošana” eksponētas senlietas, kas iegūtas arheoloģisko izrakumu laikā Jaunajā pilī, vēsturisko plānu, 19.gs. zīmējumu un fotogrāfiju kopijas, oriģinālpriekšmeti no muzeja krājuma un ēkas rekonstrukcijas gaitā iegūtie būvmateriāli. Atsegtās un nokonservētās konstrukcijas un interjera apdares elementi stāsta par Cēsu Jaunās pils turpat četrus gadsimtus bagāto vēsturi.

Sadarbībā ar a/s „Cēsu alus” tapusi izstāde "”Cēsu alus” vēsture un ieguldījums Cēsu pilsētas attīstībā”. Tā apmeklētājiem vēstī saistošu stāstu par Cēsu pilsētas nozīmīgākā rūpniecības uzņēmuma vēsturi, ļaujot iepazīt tā darbības ietekmi uz pilsētas ekonomisko dzīvi, vēsturiskā centra apbūvi, pilsētas vides veidošanu un notikumiem, kuri veidojuši un veido, ietekmējuši un turpina ietekmēt kultūras tradīcijas pilsētā.

Jaunās pils otrā stāva telpās iekārtota jūlija beigās notikušā Cēsu 21.starptautiskā akvareļglezniecības plenēra darbu izstāde, t.sk., plenēra dibinātāja mākslinieka Pētera Rozenberga piemiņas izstāde. Abas izstādes 2008.gada novembrī nomainīs svētku izstāde, kas veltīta Latvijas Republikas 90.gadadienai „No dziesmas līdz Nacionālai valstij!”

Rekonstrukcijas un restaurācijas darbi Jaunajā pilī turpināsies. Tuvāko divu gadu laikā paredzēts sākt īstenot projektu, kura ietvaros iecerēts atjaunot Pils 3. un 4. stāvu. Tur plānots iekārtot nodarbību klases, kinozāli, kā arī konferenču un semināru telpas, tādējādi attīstot Cēsu muzeju par tikšanās vietu vietējā, reģionālā un valsts līmenī. Plānots izveidot jaunu Cēsu pilsētas un Vidzemes novada vēstures pastāvīgo ekspozīciju „Cēsis – Latvijas vēstures simbols” un paralēli iekārtot īslaicīgās izstādes par dažādām tēmām.

Cēsu Jaunās pils darba laiks:
Pirmdiena-ceturtdiena, svētdiena  10.00 – 19.00
Piektdiena, sestdiena 10.00 - 20.00 
Ieejas maksa: (ieeja no Pils dārza puses)
Pieaugušajiem – Ls 2
Bērniem, studentiem, pensionāriem – Ls 1  
 
            

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 01.07.2024 Vasaras atlaides auto nomai Europcar
Rezervē no 27. jūnija līdz 1. jūlijam un baudi vasaras brīvdienas ar līdz pat 20% atlaidi automašīnu nomas rezervācijām līdz septembrim. | Skatīt vairāk
Agrās rezervēšanas piedāvājumi! Estravel Latvia
Ieplānojiet atvaļinājumu eksotiskā galamērķī - uzsildiet ziemu! | Skatīt vairāk
no 619 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.06.2024 - 04.07.2024 airBaltic pop-up lidojumi Liepājas reģiona TIB
Latvijas lidsabiedrība airBaltic paziņo, ka nodrošinās pop-up lidojumus no Rīgas uz Liepāju. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.57283115sec.