Latgales skolēni iepazīst Krievijas ezeraini

Starptautiskā ES TACIS programmas projekta “Vietējo iniciatīvu veicināšana vides izglītībā pierobežas ezeru reģionos Latgalē (Latvija) un Pleskavas apgabalā (Krievija)”, konkursa uzvarētāji, skolēni vecumā no 13 – 17. gadiem no 10.08. – 15. 08.2008. piedalījās starptautiskajā vasaras nometnē Pleskavā. Nometnes mērķis – skolēnu zināšanu paplašināšana vides (ekoloģiskajā) izglītībā, un attīstīt spēju rīkoties vides labā.

Projekta uzdevumos ietilpa – Iepazīties ar “Izborska- Maiskaja ielejas” rezervāta vēsturi un dabas objektiem, izstrādāt maršrutus ekoloģiskajai dabas takai ar informācijas un dizaina elementiem.

Nometnē kopā piedalījās 35 skolēni, 17 skolēni no Krievijas un 18 skolēni no Latvijas. 3 no Krāslavas rajona, 2 no Preiļu rajona, 5 no Daugavpils, 5 no Rēzeknes un 4 no Ludzas rajona. Grupu pavadīja Robežnieku pamatskolas skolotāja Aina Kudiņa un Rēzeknes 6 vidusskolas skolotāja I. Matule. Kā arī Latvijas delegācijas sastāvā piedalījās meistarklases darba grupu vadītāji: Daugavpils Universitātes profesors un Limnoloģijas institūta direktors Artūrs Škute un Latgales zoodārza īpašnieks un dzīvnieku pētnieks, ainavu dizainers Mihails Pupiņš.

Nometnes laiks un aktivitātes tika saplānotas augstā līmenī. Bērniem tika piedāvāta iespēja izbaudīt vasaru skaistā vietā, Krievijā Pleskavas ezera krastā, hostelī “Pleskov”. Atmiņā palikuši sadzīves apstākļi. Ērti un labiekārtoti divvietīgie numuri. No rītiem peldēšanās baseinā, saunu apmeklējums, garšīgās maltītes restorānā, vakaros peldēšanās ezerā. Interesanti bija izbaudīt ekskursijas pa Pleskavu un pilsētas apkārtni ar slavenā Pleskavas Kremļa apmeklējumu. Paklausīties gidu stāstījuma par 1100 gadu veco pilsētas vēsturi. Īpaši interesanti bija apmeklēt Pečoras vīriešu klosteri.

Lai izpētītu dabas objektu un izstrādātu savus projektus vispirms bērni tika iepazīstināti ar rezervāta vēsturi, kur nelielā platībā izvietoti dabas objekti , kuriem ģeomorfoloģiski - neparasta reljefa forma ar raksturīgām stāvām nogāzēm un šauras formas ieleju. Vispirms bērniem tika piedāvāja izvēlēties sev vienu no trīs darba grupām. Navigatoru grupa sastādīja apkārtnes topogrāfisko karti. Dizaineru grupa pētīja apkārtni, sprieda par labiekārtošanu, lai ekoloģiskās takas apmeklētājiem būtu ērti iepazīt takas kultūrvēsturiskos objektus un ejot un atpūšoties dabā nenodarītu kaitējumu gan objektiem, gan dabai. Pētnieku grupa A. Škutes un M. Pupina vadībā ar moderno GPS ierīci pētīja apkārtni ierakstot noieto maršrutu un visus svarīgos objektus.

Bērnu atsauksmēs par pavadīto laiku nometnē var izlasīt: ”Mēs kolosāli pavadījām laiku nometnē. Katra diena bija piesātināta jauniem notikumiem un iespaidiem. Mums bija lieliska iespēja atpūsties pirms jaunā mācību gada. Nometnē mēs iepazināmies ar jauniem draugiem, gan no Latvijas skolām, gan no Krievijas. Ar interesi mēs kontaktējāmies ar cilvēkiem no citas valsts, iepazinām citas valsts tradīcijas un kultūru. Izrādās, ka starp mums ir ļoti daudz kopīgā. Mūsu izstrādātajos eko takas projektos mēs izteicām idejas tās uzlabošanai. Tāda sajūta , ka aizbraucot tur ir palikusi kāda daļiņa no mums. Tik žēl bija šķirties no jaunajiem draugiem, kuri pa šo laiku bija kļuvuši tuvi. Šis brīdis bija ļoti emocionāls. Kad atvadījāmies, daudzi raudāja „krokodila” asarām. Tagad varēsim sarakstīties internetā ar jaunajiem draugiem!”

Paldies projekta organizētājiem par jauki pavadīto laiku. Mēs labi pastrādājām, daudz uzzinājām un turpmāk savas zināšanas spēsim pielietot rūpējoties par dabu, vidi un kultūrvēsturi katrs savā dzimtajā vietā. Šī kopīgā sadarbība bija ļoti auglīga. Mēs cits no cita mācījāmies, cits citam sniedzām padomus, cits citu iepazinām. Sirdī ir palikusi jauka apziņa, ka kaut kur tālumā tev dzīvo jauki draugi, kuri spēs parūpēties par mūsu planētu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skaistākie Lietuvas dārzi Nikos Travel
Pašā vasaras vidū dosimies uz skaistakajiem Lietuvas dārziem- Babilona dārzs un Japāņu darzs! Pievienojaties! 29.06.2024, 35 EUR | Skatīt vairāk
no 35 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.06.2024 - 03.07.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.06.2024 - 07.07.2024 Vēsturisko parku un dārzu diena Alūksnē Alūksnes TIC
6.un 7. jūlijā Latvijas piļu un muižu Vēsturisko parku un dārzu dienas 2024 apmeklētājus aicina sajust vēsturiskas dvesmas un līdztekus baudīt. | Skatīt vairāk
no 4.00 EUR
Ziemeļkipra - pagarini vasaru! Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri un 7 naktis viesnīcā ar izvēlēto ēdināšanas programmu / Augusts - oktobris | Skatīt vairāk
no 427 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.23154902sec.