7. reizi rīko Eiropas mobilitātes nedēļu ar devīzi "Tīru gaisu visiem!"

Vairāk nekā 200 milj. cilvēku Eiropā un pasaulē piedalīsies Eiropas Mobilitātes nedēļas (16.-22. septembris) pasākumos – lielākajā pasaules mēroga sarīkojumā, kas veltīts ilgtspējīgam pilsētu sabiedriskajam transportam. Šogad tā tiek rīkota ar devīzi "Tīru gaisu visiem!" rosinot pašvaldības uz iniciatīvām, kas veido sabiedrības izpratni par mobilitātes un gaisa kvalitātes saistību, un tādiem paliekošiem pasākumiem kaitīgo vielu emisiju samazināšanai kā mazemisiju zonu vai autostāvvietu izveide, no kurām uz pilsētas centru izveidota autobusu satiksme.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Sīms Kallass [Siim Kallas], kas atbild par administratīvajām lietām, auditu un krāpšanas apkarošanu, teica: "Tāpat kā iepriekšējos gados Komisija un tās darbinieki stingri atbalsta Eiropas Mobilitātes nedēļu. Ilgtspējīga transporta attīstībā mēs visi varam dot savu ieguldījumu. Tāpēc uzskatu par savu pienākumu sniegt precīzu informāciju darbiniekiem saprotamā veidā par katra iespējām mainīt savus paradumus un uzturēt pastāvīgu dialogu ar varas iestādēm un interesentiem, lai paplašinātu piedāvājumu ilgtspējīga transporta alternatīvām".

Vides komisārs Stavross Dimass [Stavros Dimas] sacīja: "Ar katru gadu šajā iniciatīvā piedalās arvien vairāk cilvēku, un tas īpaši labi parāda, ka Eiropas iedzīvotāji izprot pilsētas transporta jautājumu lielo nozīmi. Viņiem ir tiesības būt lietas kursā par kvalitāti gaisam, kuru tie elpo, jo gaisa piesārņojums kaitīgi ietekmē viņu veselības stāvokli. Divās trešdaļās Eiropas pilsētu joprojām netiek ievēroti atmosfēras gaisa kvalitātes standarti. Tā kā transporta radītais piesārņojums šajā ziņā ir svarīgs faktors, mums jāatrod emisiju samazināšanas paņēmieni, lai gaiss mūsu pilsētās kļūtu tīrāks, un lai tās kļūtu par dzīvošanai labākām vietām".

Tīrs gaiss visiem

Eiropas pilsētās galvenais gaisa piesārņojuma avots ir transports. Nesen publicētajā Eiropas Vides aģentūras ziņojumā konstatēts, ka ES transports ir galvenais slāpekļa oksīdu (NOx) radītā piesārņojuma avots, un tas ir nozīmes ziņā otrs svarīgākais cieto daļiņu (PM10 un PM2,5) emisiju avots. Lai gan lielākajā daļā ES dalībvalstu transporta radītās kaitīgo vielu emisijas pastāvīgi samazinās, tomēr gaisa kvalitāte pilsētās joprojām ir problēma. Šogad nedēļa tiek rīkota ar devīzi "Tīru gaisu visiem!", rosinot pašvaldības uzlabot gaisa kvalitāti, ar vietēja līmeņa pasākumiem ierobežojot transporta radītās kaitīgo vielu emisijas. Savukārt iedzīvotāji tiek mudināti mainīt savus pārvietošanās paradumus un atbalstīt gan sabiedriskā transporta sistēmas uzlabošanai, gan velosipēdistiem un kājāmgājējiem paredzētos pasākumus.

Paliekošs mantojums

Mobilitātes nedēļa vērsta uz cilvēku pārvietošanās paradumu mainīšanu, piedāvājot videi nekaitīgas alternatīvas autotransportam. Sabiedrībai tiek dotas iespējas izmēģināt autotransportam alternatīvus pārvietošanās līdzekļus, bet pašvaldībām – reālos apstākļos izmēģināt jaunus transporta pakalpojumus un infrastruktūru. Nedēļa atstās paliekošu mantojumu, jo pilsētas, kuras tajā piedalās, tiek aicinātas tās laikā sākt vismaz vienu paliekošu praktisku pasākumu. To starpā kā jaunākos var minēt braukšanas maksas atlīdzināšanu Frankfurtē pasažieriem gadījumos, kad sabiedriskais transports kavējas ilgāk par 10 minūtēm, Edinburgas pilsētas mājaslapu tīmekļa vietnē internetā (www.educatedtravel.info/), kurā iedzīvotājus, īpaši tos, kas pilsētā ieradušies uz mācībām skolā, koledžā vai universitātē, rosina apsvērt savas pārvietošanās iespējas. Daudzās pilsētās Eiropas Mobilitātes nedēļas galvenais pasākums ir diena bez personiskā automobiļa.

Vada ar piemēru

Eiropas Komisija aktīvi atbalsta un rosina, lai tās darbinieki ikdienā izmantotu ilgstspējīga transporta līdzekļus. Briseles bezpeļņas organizācijai Pro Vélo tā piešķīrusi zelta godalgu Prix Parking Vélo d'Or 2008 par velosipēdu nomas pakalpojumu, kas dod Komisijas darbiniekiem iespējas izmantot divriteņus ar darba pienākumiem saistītiem braucieniem. Mobilitātes nedēļas laikā popularizēs personisko automobiļu kopīgu izmantošanu braukšanai uz darbu, rosinās sabiedrības izpratni par sabiedriskā transporta un velosipēdu lietošanas priekšrocībām. Briselē darbiniekiem, kas uz darbu dodas ar velosipēdu, pasniegs bezmaksas brokastis un rīkos velosipēdistu ekskursijas pa pilsētu gida pavadībā.

Arvien vairāk dalībnieku

Pasākumā piedalīsies apmēram sešas reizes vairāk pilsētu nekā 2002. gadā, kad tas notika pirmoreiz. Pērn šajā ziņā tika sasniegts rekords – vairāk nekā 2000 pilsētu 36 valstīs. Paredzams, ka šogad pasākumā piedalīsies vairāk nekā 200 milj. cilvēku. Lielākajā daļā dalībvalstu un Eiropas Brīvās Tirdzniecības Asociācijas valstu pilsētās plānots organizēt izglītojošus pasākumus izpratnes veicināšanai par dažādu transporta alternatīvu izmantošanas iespējām. Piedalās arī pašvaldības no valstīm citās pasaules daļās, piemēram, Brazīlijas, Dienvidkorejas, Japānas, Kanādas un Kolumbijas.

Eiropas Mobilitātes nedēļas pasākumus koordinē trīs nevalstiskas organizācijas, kuras nodarbojas ar pilsētvides problēmām - Eurocities, Energie-Cités un Climate Alliance. Eiropas Komisijas Vides Ģenerāldirektorāts sniedz finansiālu atbalstu un organizē gadskārtējo Eiropas Mobilitātes nedēļas balvu piešķiršanu par sarīkojumu un pasākumu labāko programmu.

Sīkāku informāciju sk. Eiropas Mobilitātes nedēļas mājaslapā tīmekļa vietnē internetā:

www.mobilityweek.eu

Plašāki dati par atmosfēras gaisa kvalitāti un emisijām atmosfērā:

http://ec.europa.eu/environment/air/quality/legislation/pdf/etcacc_2007_analysis_2006.pdf

http://themes.eea.europa.eu/IMS/CSI (sk. CSI004 – novērtējums publicēts 2008. g. aprīlī.)

http://reports.eea.europa.eu/technical_report_2008_7/en

Ziņu videoizlaidums pieejams: www.tvlink.org/home.cfm?dg=env

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.06.2024 - 28.06.2024 Grila un vīna vakars 28. jūnijā Jurmala Golf Club & Hotel
Grila un vīna vakars pie mums - Jurmala Golf Club & Hotel! 📆Kad? 28. jūnijā ⏰Cikos? no plkst. 18:00 Tālrunis rezervācijai:+371 23280303. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.06.2024 - 30.06.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Pludmales ballīte austrumu noskaņās Baltic Beach Hotel & SPA
12. jūlijā garda ēdiena un labas izklaides cienītājus aicinām uz “Beach Bar & Grill”, kur lieliem un maziem viesiem piedāvāsim aizraujošu garšu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.06.2024 - 29.06.2024 Koncertstāsts “DEBISĪ. Ir Jāpiedzīvo..” Valmieras novada Tūrisma pārvalde
28.jūnijā pl.19.00 AKUSTIKA aicina uz kopīgu muzikālu mākslas darbu, kolāžu, stāstu ar mūziķiem Etīnu Emīliju SAULĪTI, Daniilu MICKEVIČU un Arti | Skatīt vairāk
15 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.7232008sec.