Izstāde "Saules pagalmos" iepazīstinās ar Anša Cīruļa darbiem [3]

Latvijas Republikas proklamēšanas 90.gadadienas un mākslinieka Anša Cīruļa 125.dzimšanas dienas kontekstā no 28.oktobra līdz 10.decembrim Dekoratīvi Lietišķās mākslas muzejā būs skatāma Anša Cīruļa (1883–1942) piemiņas izstāde „Saules pagalmos”

Šogad latviešu lietišķās mākslas meistaram, gleznotājam un grafiķim Ansim Cīrulim aprit 125. gadskārta. Viņa radošā darbība bijusi ļoti aktīva un daudzpusīga. A.Cīruļa savdabīgais mākslinieciskais rokraksts jau viņa dzīves laikā daļai sabiedrības kalpoja par nacionālās identitātes apliecinājumu, bet tautas uztverē ar gadiem vērtās leģendā. Jau ar pirmajiem soļiem mākslas pasaulē Anša Cīruļa jaunrades vadmotīvs bijis sasniegt ko īpatnēju.

„Saules pagalmos” – tā Ansis Cīrulis nodēvējis 1939. gadā radītu gleznu. Meklējot nosaukumu izstādei, kurš visatbilstošāk izteiktu mākslinieka radošās darbības dziļāko būtību, izvēle apstājās pie šīs poētiskās vārdkopas. Anša Cīruļa mākslai piemīt gaišs, harmonisks starojums. Viņa radošā doma, īpaši lietišķās mākslas jomā, izpaudās mītiskas, tikai iztēlē skatāmas latviskas, ideālas pasaules telpas meklējumos

Tiecoties radīt vienotu lietu un vides ansambli, Ansis Cīrulis strādājis visās lietišķās mākslas nozarēs. Viņš darbojies mākslas keramikas jomā, darinājis metus metālizstrādājumiem, no koka darinātām lietām, tekstilijām, pats izgatavojies dekoratīvus, apdrukātus audumus. Mākslinieks izstrādājis vairāk kā trīsdesmit projektu sabiedrisko un dzīvojamo telpu interjeriem, (Rīgas pils Sūtņu akreditācijas zāles projekts, Latvijas Lauksaimniecības kameras reprezentācijas telpu interjeri u.c.)

Ansis Cīrulis strādājis arī lietišķās grafikas jomā. Viņš ir pirmās pastmarkas autors un veidojis projektus Latvijas naudas zīmēm, metus latviešu strēlnieku bataljona karogiem un krūšu nozīmēm. Mākslinieks ir oficiālā Latvijas valsts karoga standarta autors. A.Cīrulis strādājis arī stājmākslas jomā, veidojis grafikas un gleznojis.

Izstāde atklās Anša Cīruļa daiļrades daudzpusīgo māksliniecisko darbību latviešu mākslas un dizaina jomā, parādot mākslinieku kā vienu no latviešu dizaina aizsācējiem un erudītu mākslas stilu pārvaldītāju. Izstādē būs skatāma nacionālā un valsts simbolika, keramika, tekstils, mēbeļu interjers, grafiskais dizains, glezniecība, grafika. Tai skaitā būs aplūkojami Rīgas pils akreditācijas telpu interjeri, Latvijas Valsts karoga mets, valsts pirmās pastmarkas mets, mēbeļu garnitūras sabiedriski nozīmīgās telpās un citi darbi, kas raksturo mākslinieka daiļrades mantojuma valstisko nozīmīgumu.

Projekta ietvaros tiks izstrādātas muzejpedagoģiskās programmas un darbosies ar A.Cīruļa daiļradi saistītas atvērtas radošās darbnīcas. Izstādes ietvaros 29.oktobrī paredzēta A.Cīruļa dzīvei un daiļradei veltīta konference „Anša Cīruļa daiļrade 20.gs. kultūrvēsturiskā kontekstā.” Tiks izdots arī izstādes katalogs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Oksana 11/26/2008 20:07 Man patika

2 Zinātāja 10/30/2008 07:48 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā!

3 makslas cienitaja 10/28/2008 21:27 muzeja? kura muzeja?

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Aizvadi vasaru "SAULI TVEROT" Cēsu novadā! Cēsu TIC
Jaunajā Cēsu novada vasaras ceļvedī ir apkopotas idejas neaizmirstamiem piedzīvojumiem, jautrām aktivitātēm un daudz kā cita noderīga! | Skatīt vairāk
Latvija
NE-parastumi Madonas novadā Madonas TIC
Seriāls par "NE parastām" Madonas novada tūrisma vietām dodas uz Ērgļu pusi, aicinot izsaukt Džinu un nakšņot hipsterīgā brīvdienu mājā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.06.2024 - 17.06.2024 Koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ Tukuma TIC
7.jūlijā pulksten 16:00 Kandavas brīvdabas estrādē "Ozolāji" - koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 04.07.2024 Nakts autoorientēšanās sacensības Aizkraukles novada TIC
Atklāsim Aizkraukles pilsētas svētkus jau 12. jūlija naktī kopā! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Jūrmalas TIC
,


Motormuzejs
,


Alūksnes TIC
,


Rija Old Town Hotel Tallin
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.80423093sec.