Ventspils muzejs prezentē sava muzeja tapšanas vēsturi

Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī no 8.novembra līdz 30.decembrim apmeklētājiem ir apskatāma vizuāli informatīva izstāde Īsā Ventspils muzeja vēsture , kura ir izveidota no Ventspils muzeja krājumiem.

Reiz tālajā 1925.gadā 27.augustā Ventspils skolotāju arodbiedrības sēdē tika izteikts pirmais priekšlikums par Ventspils apkārtnes pētīšanu. Ventspils 5.pamatskolas pārzinis Kārlis Draviņš ierosināja un izstrādāja novada senlietu un mākslas priekšmetu vākšanas plānu. Jau tajā pašā gadā Ventspils skolotāju arodbiedrības biedri nolēma izkārtot savāktos materiālus Annas ielā 13 muzeja vajadzībām iekārtotajās telpās. 1928.gada 8.novembra laikrakstā ‘’Jaunais Ventspils apskats’’ tika publicēts paziņojums : ‘’ skolotāju arodbiedrības muzeja atvēršana notiks svētdien 11.novembrī pilsētas lasītavas telpās Annas ielā 2 pulksten trijos dienā.” Ar šo dienu oficiāli sākās Ventspils muzeja vēsture ,kura jau ilgst 80 gadu. Pēc atvēršanas turpmāk muzeju dēvēja par ‘’ Etnogrāfiski vēsturisku un dabaszinātnisku muzeju.’’ Galvenais muzeja veidotājs bija Ventspils 5.pamatskolas direktors un skolotājs Kārlis Draviņš. Vēlāk no šī mazā un nedaudziem eksponātiem bagātā skolas muzeja izveidojās Ventspils muzejs. Tika izteikti aicinājumi laikrakstā Ventspils iedzīvotājiem papildināt muzeja krājumus. Iedzīvotāji bija atsaucīgi un labprāt dāvināja muzejam dažādus priekšmetus, grāmatas un laikrakstus. Vēlāk 1938.gadā muzejs tika nodots pilsētas valdes pārziņā. Jau tolaik radās ideja par muzeja pārcelšanu uz Livonijas ordeņa pili ,bet bija lemts paiet vairāk kā 60 gadiem līdz šī ideja tika realizēta.

Ventspils muzejs ir pārdzīvojis 2.pasaules karu, okupāciju , vairākas valdības. Katrs šis posms ir ierakstījis muzeja vēsturē savu stāstu. Tomēr līdztekus propagandas rakstura izstādēm, muzejs savā darbībā pievērsies arī tautas daiļamatniecībai, tēlotājmākslai un mākslinieciskajai pašdarbībai.

Izstādes Ventspils muzeja īsā vēsture kontekstā ir sagatavota arī muzejpedagoģiskā programma Mans muzejs –mana pils atšķirīgām auditorijām. Interesenti šajā programmā varēs iepazīties ar muzeja un Livonijas ordeņa pils vēsturi. Iepriekš pieteikties pa tālr.63621309 pie muzeja pedagoga Ilvas Buntikas.

Papildu informācija:

Ieva Rupenheite, Ventspils muzeja projektu vadītāja,

tālrunis: 63621309

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 04.07.2024 Nakšņo kultūras tūrisma glempingos Latvijā Kultūras Tūrisms
Apceļo Latviju un nakšņo sešos moderni aprīkotos glempingos vietējās saimniecībās Ozolniekos, Pierīgā, Alsungā, Amatā, Mazsalacā, Koknesē: www | Skatīt vairāk
Agrās rezervēšanas piedāvājumi! Estravel Latvia
Ieplānojiet atvaļinājumu eksotiskā galamērķī - uzsildiet ziemu! | Skatīt vairāk
no 619 EUR
Burtnieka Kausa izcīņa Ošu regatē 2024 Valmieras novada Tūrisma pārvalde
29. un 30. jūnijā Burtnieka centra laivu kanālā norisināsies tradicionālā Burtnieka Kausa izcīņa Ošu regatē 2024. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56382799sec.