Atjaunots Īles partizānu bunkurs [1]

Īles partizānu atjaunotais bunkurs, kuru svinīgi iesvētīja 17. martā, ir ne tikai cieņas apliecinājums nacionālajiem partizāniem, bet arī interesants apskates objekts, kas ļaus pamatīgāk iepazīt vēl vienu Latvijas vēstures traģisko lappusi.

Baltijas valstīs lielāko bunkuru 1948. gadā Īles mežos izbūvēja apvienotās latviešu – lietuviešu grupas partizāni, lai turpinātu cīnīties pret padomju varu. 27 cilvēku lielo grupu vadīja gados jaunais komandieris Kārlis Krauja (īstajā vārdā Visvaldis Brizga). 1949. gada 17. martā 24 partizāni, kas tobrīd atradās bunkurā, izcīnīja savu pēdējo kauju pret 760 vīru lielo Valsts drošības ministrijas jeb čekas karaspēku. Bojā gāja 15 partizāni, deviņi tika sagūstīti un kopā ar atbalstītājiem izsūtīti uz Sibīriju.

1992. gadā zemessargi kopā ar Daugavas Vanagiem un patriotisko organizāciju pārstāvjiem atraka saspridzināto bunkuru, savāca kritušo karavīru kaulus un pārapbedīja Dobeles Virkus kapos. Pie bunkura tika uzstādīts Baltais krusts, piemiņas akmens un granīta stēla.

Jau 90. gadu vidū tika iezīmēta bunkura aprises, nostiprinot tās ar iekšējām sienām, bet tikai tagad – kaujas 60. gadadienā – bunkurs ir atjaunots tieši tāds, kāds tas bija pirms saspridzināšanas. Ir piepildījusies abu vēl dzīvo partizānu Modra Zihmaņa un Alfona Kalniņa, kā arī bijušās partizānu sakarnieces, Nacionālo partizānu Liepājas nodaļas vadītājas Birutas Rodovičas vēlēšanās.To īstenot palīdzēja daudzi atbalstītāji un talcinieki.

Bunkura iekšpusē redzama krāsniņa, galds, šauras lāviņas, uz kurām gulējuši partizāni, taču tas vēl nav pilnībā izbūvēts. Darbi turpināsies, sākoties siltākam laikam, tāpēc Biruta Rodoviča, kura ir apņēmusies veikt gides pienākumus, lūdz interesentus vēl pagaidīt. Bunkurs, lai to pasargātu no postījumiem, gan tiks atslēgts tikai apmeklētājiem, kuri savu vizīti pieteiks iepriekš, taču piemiņas vietu var apskatīt ikviens arī bez iepriekšējas pieteikšanās. Pie bunkura ir izvietots arī informācijas stends.

Tuvāka informācija Dobeles tūrisma informācijas centrā pa tālruni 637 07255 vai 26136682.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Ronis 03/19/2009 13:58 Sarkano partizānu-bandītu godināšanu mēs jau esam pārāk ilgi cietuši. Tagad laiks pieminēt tos varoņus, kas izmisīgi cīnījās pret sarkano fašistisko okupantu varu. Lai bunkurs kļūst par tādu piemiņas vietu!

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pludmales ballīte austrumu noskaņās Baltic Beach Hotel & SPA
12. jūlijā garda ēdiena un labas izklaides cienītājus aicinām uz “Beach Bar & Grill”, kur lieliem un maziem viesiem piedāvāsim aizraujošu garšu | Skatīt vairāk
Skaistākie Lietuvas dārzi Nikos Travel
Pašā vasaras vidū dosimies uz skaistakajiem Lietuvas dārziem- Babilona dārzs un Japāņu darzs! Pievienojaties! 29.06.2024, 35 EUR | Skatīt vairāk
no 35 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 01.07.2024 Vasaras atlaides auto nomai Europcar
Rezervē no 27. jūnija līdz 1. jūlijam un baudi vasaras brīvdienas ar līdz pat 20% atlaidi automašīnu nomas rezervācijām līdz septembrim. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Dobeles novada TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42610621sec.