Peldēties aizliegts ir divās un nav ieteicams vienā peldvietā

Pirmo (pirmssezonas) peldūdens kvalitātes pārbaužu rezultāti liecina, ka peldēties ir aizliegts Lilastes ezerā, kas atrodas Ādažu novadā un Jazinka ezerā – Aglonas novadā. Savukārt peldēties nav ieteicams Līvānu ezerā, kas atrodas Preiļu rajonā Līvānos. Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) peldvietu ūdens kvalitātes monitoringa rezultāti parāda, ka visās minētajās peldvietās ir pārsniegti mikrobioloģiskie rādītāji.

Šī gada peldsezona būs otrā kopš Latvijā ir ieviesta Eiropas Komisijas direktīva par peldvietu ūdens kvalitātes pārvaldīšanu*. Tā paredz, ka monitoringa ietvaros vides veselības speciālisti vizuāli novērtē zilaļģu, naftas produktu un sadzīves atkritumu klātbūtni ūdenstilpnē, savukārt peldūdens paraugus analizē laboratoriski, nosakot fekālā piesārņojuma indikatorus - baktērijas eschirichia coli un zarnu enterokokus.

Ņemot vērā vizuālo novērtējumu un analīžu rezultātus, SVA vides veselības speciālisti veic peldūdens tūlītēju novērtējumu, ja nepieciešams nosaka peldēšanās ierobežojumus - „Peldēties nav ieteicams” vai „Peldēties aizliegts”. Ja noteikts, ka „Peldēties nav ieteicams”, tas nozīmē, ka peldēties nevajadzētu maziem bērniem un vecāka gadagājuma cilvēkiem, kā arī cilvēkiem, kas atveseļojas pēc slimošanas vai slimo ar hroniskās kaitēm, cilvēkiem, kam jutīga āda vai ir raksturīgas alerģiskas reakcijas. Apzīmējums „Peldēties aizliegts” liecina par to, ka peldvietas ūdenī konstatētas baktērijas, kas var izraisīt dažādas saslimšanas, piemēram, dizentērija un salmoneloze.

Minētā direktīva nosaka arī ūdens kvalitātes novērtēšanu ilgtermiņā, proti, četru gadu periodā valsts peldūdenim tiks piešķirts kāds no vērtējumiem: „Izcila kvalitāte”, „Laba kvalitāte”, „Pietiekama kvalitāte” vai „Zema kvalitāte”. Dalībvalstīm līdz 2015.gadam būs jānodrošina minimālais vērtējums - „Pietiekama kvalitāte”. Pirmais ilgtermiņa vērtējums par Latvijas peldvietu ūdens kvalitāti tiks veidots noslēdzoties 2011.gada peldsezonai.

No 1998.gada līdz 2004.gadam vides veselības speciālisti ūdens kvalitāti analizēja tikai 32 jūras peldvietās. Sākot ar 2005.gadu SVA sāka monitorēt arī upju, ezeru un citu iecienītu peldvietu ūdens kvalitāti. Tāpat kā pagājušajā gadā arī šogad peldūdens monitoringa programmā ir iekļautas 46 jūras piekrastes un 230 iekšzemes peldvietas.

Kopumā lielākais monitoringā ietverto peldvietu skaits atrodas Pierīgā un Rīgā (84 peldvietas) un Latgales reģionā (68 peldvietas), nedaudz mazāks peldvietu skaits ir Kurzemē (50), Vidzemē (40) un Zemgalē (23).

Analizējot pagājušajā peldsezonā iegūtos datus, SVA vides veselības speciālisti secinājuši, ka no 2760 peldsezonas laikā pārbaudītiem ūdens paraugiem, tikai 3,6% tika noteikts kāds no peldēšanās ierobežojumiem. Kopumā vissliktākā peldūdens kvalitāte bijusi Rīgā un Rīgas rajonā, tas skaidrojams ar lielu iedzīvotāju blīvumu un augstu saimniecisko aktivitāti. Kāds no peldēšanās ierobežojumiem mikrobioloģiskā piesārņojuma dēļ trīs līdz piecas reizes tika noteikts šādām peldvietām – Lielupes peldvietai pie tilta un Spuņņupē Salas pagastā, Linezeram Rīgā, Daugavas upes peldvietai Salaspilī un Buļļupes peldvietai pie Birzes ielas Rīgā. Savukārt zilaļģu savairošanās rezultātā, galvenokārt Latgales reģionā, aizliegums peldēties tika noteikts Kvošu ezeram, Balvu ezera peldvietām Ezermala 1 un Ezermala 2, Adamovas ezeram, Tiskādu ezeram un Balupei.

2009.gada peldsezonas laikā no 15.maija līdz 15.septembrim peldūdens paraugus plānots savākt piecas reizes katrā no 276 peldvietām. Vērtējums par peldūdens kvalitāti tiks sniegts peldvietas īpašniekam, kuram pie peldvietas jāizvieto atbilstoša informācija peldētājiem. Pirms doties uz peldvietu, aicinām iedzīvotājus izmanot SVA mājas lapā atrodamās interaktīvās kartes, lai pārliecinātos par peldūdens kvalitāti izvēlētajā peldvietā.

Atgādinām, ka šogad SVA aicina iedzīvotājus iesaistīties peldvietu ūdens monitoringa veikšanā, lai noteiktu iedzīvotāju iecienītākās peldvietas Latvijā un savāktu informāciju par vides faktoriem, kas ietekmē šo peldvietu ūdens kvalitāti.

SVA mājas lapā www.sva.gov.lv sadaļā Iedzīvotāju līdzdalība peldūdens kvalitātes novērojumos, iespējams atrast anketu, ar kuras palīdzību ikviens interesents var informēt par peldūdens un peldvietu kvalitāti. Anketa piedāvā sniegt informāciju par pamanītām zilaļģēm, naftas produktiem, peldošiem atkritumiem, nesakoptu peldvietas apkārti, informācijas par tualetes un atkritumu konteineru esamību, kā arī citiem parametriem, kas ietekmē peldūdens kvalitāti. Kad anketa aizpildīta, to elektroniski aicinām nosūtīt uz e-pasta adresi [email protected].

* Direktīva 2006/7/EK

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.06.2024 - 29.06.2024 Disku golfa sacensības Bauska Open 2024 Bauskas TIC
29. jūnijā Bornsmindes parkā norisināsies Disku golfa sacensības Bauska Open 2024. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.06.2024 - 27.06.2024 "Peoniju ziedu parāde 2024" Kalsnavā  Madonas TIC
LVM Kalsnavas arborētumā sācies peoniju ziedēšanas laiks, kolekcijā ap 300 peoniju dažādības. “Peoniju ziedu parāde 2024” šogad notiks visu | Skatīt vairāk
Ditas Lūses izstāde Mazajā Mežotnes pilī Bauskas TIC
Esi ielūgts apmeklēt Ditas Lūses izstādi "Saules laiks" Mazajā Mežotnes pilī no 21. jūnija līdz 1. augustam! Izstādes atklāšana 21. jūnijā, | Skatīt vairāk
Rundāle aicina iepazīt Tropu tauriņu māju! Bauskas TIC
Blakus Rundāles pils parkam šovasar ir atvērta tropu tauriņu māja! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Jūrmalas TIC
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Latvia Tours
,


Krāslavas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45853901sec.