Pārliecināties par bērnu vasaras nometņu drošību un atbilstību higiēnas prasībām

Līdz šī gada 1.jūnijam Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) ir izvērtējusi un sniegusi novērtējumu par atbilstību higiēnas prasībām 57 bērnu vasaras nometnēm. Atzinumus saņēmušas 10 nometnes Zemgalē, 19 Vidzemē, 5 Kurzemē, 6 Latgalē un 17 Rīgā. SVA dati liecina, ka gada laikā šādi atzinumi tiek izsniegti vidēji trīssimt bērnu nometnēm visā Latvijā. SVA atzinums nepieciešams, lai nometne savu darbību varētu saskaņot ar attiecīgo pašvaldību.

Izvēloties nometni, SVA aicina bērnu vecākus noskaidrot ne tikai nometnes piedāvāto mācību vai izklaides pasākumu saturu, bet arī pārliecināties, ka nometnes rīkotāji parūpējušies par bērnu veselību un drošību, kā arī vai ir saņemti nepieciešamie atzinumi un saskaņojumi.

Nozīmīgs bērnu vasaras nometņu kvalitātes faktors ir atbilstošu higiēniskās drošības pasākumu ievērošana. Higiēnas prasības nometnēm ietver ne tikai tīrīšanas režīma nodrošināšanu, bet arī nosacījumus un prasības telpām, iekārtām un personālam, lai līdz minimumam samazinātu vai likvidētu iespējami kaitīgo vides faktoru (fizikālo, ķīmisko, bioloģisko) iedarbību.

Vecākiem arī pašiem ieteicams novērtēt nometnes teritoriju, uzmanība jāpievērš rotaļu un sporta ierīču drošumam – no kāda materiāla tās ir veidotas, vai ir droši nostiprinātas un nav redzamu bojājumu. Tāpat arī jāpārliecinās, vai sadzīves atkritumu savākšana un uzglabāšana nometnes teritorijā tiek nodrošināta.

Novērtējot telpas, to iekārtojumu un apdari, pievērsiet uzmanību tam, vai ir ierīkotas visas nometnes programmas īstenošanai nepieciešamās telpu grupas - guļamtelpas, ēdnīca vai ēdamzāle, kultūras un atpūtas telpas, nodarbību telpas, sadzīves telpas, sanitārās telpas, telpas vai vietas apģērbu, apavu žāvēšanai un inventāra uzglabāšanai.

Pievērsiet vērību tam, vai tualetes telpas ir atbilstoši aprīkotas, vai ir nodrošināta iespēja nomazgāt rokas pēc tualetes lietošanas, kā arī pirms ēšanas (arī lauka apstākļu (telšu) nometnē). Tualetē jābūt tualetes papīram vai salvetēm, ziepēm un roku žāvēšanas vai susināšanas līdzeklim/ierīcei.

Attiecībā uz ūdensapgādi un ventilāciju noskaidrojiet, vai nometnes dalībnieki tiks apgādāti ar drošu un kvalitatīvu dzeramo ūdeni, der painteresēties, kad pēdējo reizi veiktas ūdens apgādes sistēmas laboratoriskās analīzes un kādi ir to rezultāti. Nometnes telpām jābūt tādām, lai tās būtu iespējams vēdināt.

Lai pārliecinātos par tīrības nodrošināšanu nometnē, aicinām noskaidrot, vai ir sastādīts telpu uzkopšanas plāns. Nometnes telpu mitro uzkopšanu ir jāveic katru dienu, lietojot mazgāšanas līdzekļus. Tualetes jāuzkopj pēc vajadzības, bet ne retāk kā divas reizes dienā, izmantojot dezinfekcijas līdzekļus.

Lai nometnē ēstais neradītu veselības problēmas, vecākiem būtu jāpārliecinās, vai uzņēmums, kas nodrošinās ēdināšanu, ir reģistrēts Pārtikas un veterinārajā dienestā.

Ja nometnes ir saistītas ar atrašanos dabā, vajadzētu atcerēties par profilakses pasākumiem pret ērcēm – piemērotu apģērbu, ērču un odu atbaidīšanas līdzekļiem, kā arī vakcināciju pret ērču encefalītu.

Ja nometnes teritorijā vai tās tuvumā atrodas peldvieta, ieteicams pārbaudīt, vai tā ir oficiāla peldvieta un vai peldūdens ir veselībai nekaitīgs. Lai novērstu ar peldēšanos saistītu traumatismu, bērnus peldēšanās laikā nepieciešams pieskatīt.

Informāciju sagatavoja

SVA Komunikācijas daļas

Preses nodaļas vadītāja

Laura Bundule

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.06.2024 - 17.06.2024 Pastaigu ekskursija  Liepājas reģiona TIB
Katru dienu plkst. 12:00 liepājniekiem un pilsētas viesiem ir dota iespēja kopā ar zinošu gidu doties divu stundu garā pastaigā, lai iepazītu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.06.2024 - 17.06.2024 airBaltic pop-up lidojumi Liepājas reģiona TIB
Latvijas lidsabiedrība airBaltic paziņo, ka nodrošinās pop-up lidojumus no Rīgas uz Liepāju. | Skatīt vairāk
Valmiermuižas etnomūzikas festivāls Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Ieplāno vērienīgāko etnomūzikas notikumu Latvijā, lai jau 2024. gada 6. un 7. jūlijā atkal satiktos Valmiermuižā! | Skatīt vairāk
no 20 EUR
Jūnijs- jaunas atlaides Piedzīvojumu tūrēm Estravel Latvia
Atlaide līdz 30% pēdējā brīža ceļojumiem // līdz 10 - 25% piedzīovoju tūrēm 2024.gadā // AKCIJA līdz 30.06. | Skatīt vairāk
no 363 EUR
Uzņēmumi


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Gulbenes novada TIC
,


Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.18814898sec.