Joprojām ir aizliegts peldēties vairākās Latvijas peldvietās

Peldēties aizliedz Jaunolaines ciema ūdenskrātuvē „Mežezers”, peldēties nav ieteicams Daugavā Ķekavas novadā, bet vairākās peldvietās aizliegums atcelts

Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) paņēma peldūdens paraugus 77 peldvietās: Kurzemes reģionā (Liepājas, Ventspils, Kuldīgas, Saldus un Talsu rajonos), kā arī Rīgas un Ogres rajona peldvietās. To ūdens kvalitātes analīzes liecina, ka peldēties aizliegts Jaunolaines ciema ūdenskrātuvē „Mežezers”, savukārt peldēties nav ieteicams Daugavas upes peldvietā Ķekavas novadā. Tajās atklāts mikrobioloģiskais piesārņojums, kas liecina par paaugstinātu ūdens fekālo piesārņojumu.

Pēc atkārtotu analīžu veikšanas peldēšanās ierobežojumi vairs nepastāv šādās peldvietās: Daugavas upes peldvietā Salaspilī un Saulkalnē (Rīgas rajonā), Lielās Juglas upes peldvietā Ropažos, ūdenskrātuvē Tīraines – Olaines autoceļa 16.kilometrā (Olaines novadā). Aizliegums peldēties līdz atkārtotu analīžu veikšanai jūlija beigās vēl joprojām pastāv abās Balvu ezera peldvietās („Ezermala 1” un „Ezermala 2”), bet peldēties nav ieteicams Daugavā pie Salu tilta, Gaiļezera un Ķīšezera peldvietās, kā arī Sēkļu ezera peldvietā Tukuma novadā, kur ūdens paraugi tika ņemti jūnijā.

SVA atgādina, ka aizliegums vai ieteikums nepeldēties pastāv līdz atkārtotām analīzēm, kas šogad tiek veiktas vienu reizi mēnesī. Aizlieguma atcelšana pēc atkārtotām analīzēm nozīmē, ka peldvietā bijis epizodisks jeb īslaicīgs piesārņojums. Ja aizliegums peldēties tiek saglabāts ilgāku laika periodu, tas liecina par pastāvīgu piesārņojuma avotu, piemēram, neattīrītu notekūdeņu ieplūšanu peldvietā.

Peldūdens kvalitāti var ietekmēt gan nepietiekami attīrītu notekūdeņu novadīšana ūdens tilpnē, gan piesārņojuma noplūdes no lauksaimniecībā izmantojamām zemēm, kā arī nehigiēniska atpūtnieku uzvedība peldvietā. Pārbaudīto peldvietu saraksts un atrašanās vieta kartē atrodama (SVA) mājas lapā www.sva.gov.lv sadaļā Vides veselība.

SVA vides veselības speciālisti atgādina - vietās, kur „Peldēties nav ieteicams”, atturēties no peldēšanās vajadzētu maziem bērniem un vecāka gadagājuma cilvēkiem; tiem, kuri atveseļojas pēc slimošanas vai slimo ar hroniskām kaitēm un kuriem ir jutīga āda vai raksturīgas alerģiskas reakcijas. Apzīmējums „Peldēties aizliegts” liecina, ka šajā ūdenī ir īpaši paaugstināts risks inficēties, turklāt – jo piesārņotāks ūdens, jo lielāks saslimšanas risks (piemēram, ar dizentēriju, salmonelozi, tīfu, A hepatītu u.c.). Tāpat būtiska nozīme ir cilvēka vispārējam veselības stāvoklim.

Inficēšanās ar kādu zarnu infekciju simptomi ir: caureja, slikta dūša, vemšana, sāpes vēderā, galvassāpes un drudzis. Dažas stundas pēc peldēšanās sliktas kvalitātes ūdenī uz ādas var parādīties izsitumi, nieze vai dedzināšanas sajūta. Retāk sastopamas auss infekcijas, acu iekaisumi un elpošanas ceļu infekcijas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zvejnieksvētki Lapmežciemā - 13.07 Tukuma TIC
Svētku koncerts un jautra atmosfēra kopā ar Aināru Bumbieri, dziedošajiem aktieriem, Ivo Fominu, "Papīra lidmašīnām" u.c. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.05.2024 - 29.06.2024 ROKA DZIESMU SVĒTKI | Džūkstē Tukuma TIC
29. jūnijā pie Džūkstes Kultūras nama pirmie “ROKA DZIESMU SVĒTKI” sadarbībā ar Latvijas Rokmūzikas Asociāciju. | Skatīt vairāk
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
NE-parastumi Madonas novadā Madonas TIC
Seriāls par "NE parastām" Madonas novada tūrisma vietām dodas uz Ērgļu pusi, aicinot izsaukt Džinu un nakšņot hipsterīgā brīvdienu mājā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48707414sec.