Liepājas muzejs piedāvā ārvalstu un pašmāju mākslinieku darbu izstādes

No 2009.gada 6. augusta Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16, ar Spānijas Karalistes vēstniecības Latvijā un Latvijas Lielo pilsētu asociācijas atbalstu būs skatāma spāņu mākslinieces Marijas Domingesas Lino (María Domínguez Lino) personālizstāde ¨Iznirstot¨ (Emerge). 7. augustā plkst. 14 Liepājas muzeja nodaļā „Liepāja okupāciju režīmos”, kas atrodas K. Ukstiņa ielā 7/9 notiks Roberta Jansona grāmatas „Komunistu režīmam nepakļāvīgie Liepājas zēni” grāmatas atvēršanas svētki. Grāmata stāsta par jauniešu pretpadomju organizācijas „Kursa” darbību 1946. – 1947. gadā. Savukārt 7. augustā plkst. 15 muzeja nodaļā „Liepāja okupāciju režīmos” atklās grafiķa Ināra Helmuta grafikas darbu izstādi. Helmuta ģimeni 1941. gada 14. jūnijā skāra deportācija. Māti ar bērniem izsūtīja uz Krasnojarskas novadu, bet tēvu arestēja un ieslodzīja Vjatlajā.

Līdz 30. augustam Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16, apskatāma Liepājas muzeja krājuma izstāde "… Esmu dzimis Liepājā jeb I was born in Liepaja", kas veltīta māksliniekam Jānim Šternbergam (1900 - 1981). Laikā no 1924.līdz 1940.gadam viņš darinājis vairāk nekā 2000 ilustrāciju, zīmējumu, gleznu, gravīru, litogrāfiju. Nozīmīgākie darbi stājgrafikā ir figurālās kompozīcijas, portreti, stājglezniecībā - klusās dabas un ainavas. Veidojis grāmatzīmes. Ilustrējis grāmatas. Veidojis pastmarkas un 1939.gadā - Latvijas 100 latu banknoti.

Kā sacīja Liepājas muzeja Kultūrvēstures nodaļas vadītāja Uļa Gintnere, Otrā pasaules kara beigas Jānis Šternbergs kopā ar sievu Ēriku un dēlu Edmundu sagaida Fišbahas bēgļu nometnē Bavārijā. Izveido un vada tur grafikas studiju līdz 1949.gadam. No 1950.gada Šternbergu ģimene dzīvo ASV Kentuki štatā Leksingtonā. Darba vieta - Kentuki universitātes mākslas departaments, kurā strādā līdz 1970. gadam, kad mākslinieks dodas pensijā.

Vēl līdz 2009. gada beigām Liepājas muzejā varēs apskatīt Santpēterburgas mākslinieku Aleksandra Ņekrasova un Andrerjas Kuzņecovas darbu izstādi “Divi skati”, Liepājas mākslinieku darbu rudens kopizstādi, Alises Mediņas, Miķeļa Fišera un Daces Lipskas darbu izstādes.

Liepājas Muzejs piedāvā plašu klāstu muzejpedagoģijas nodarbību, kas balstītas uz pamatekspozīciju un mainīgajām izstādēm. Šo muzeja pakalpojumu 2008. gadā ir izmantojuši 4440 Liepājas skolu un rajona audzēkņi, ka arī viesi no citām pilsētām un valstīm. Šogad muzejpedagoģijas nodarbības apmeklējuši 1807 audzēkņi. Nodarbības iecienītas kļuvušas arī pieaugušo vidū, kas muzeju apskatīt un iepazīt izvēlas interesantākā un atraktīvākā veidā.

Gaidot jaunā mācību gada sākumu, Liepājas muzeja muzejpedagogi ir sagatavojuši jaunas muzejpedagoģijas nodarbības, kuru apmeklēšana būs labs palīgs skolās apgūstamajiem mācību priekšmetiem.

Par tradīciju katru gadu kļuvuši tādi pasākumi kā Starptautiskā muzeju nakts, Starptautiskais Baha kamermūzikas festivāls, Liepājas mākslinieku rudens kopizstāde, zinību diena un Jāņu ielīgošana muzeja dārzā.

Liepājas muzejs ir viens no lielākajiem un bagātākajiem reģionālajiem pašvaldības muzejiem Latvijā. Pašlaik muzeja krājumā glabājas vairāk nekā 119 000 priekšmetu, bet muzeja zālēs ap 1500 eksponātu valodā izteikta Liepājas un Dienvidkurzemes pagātne: senvēsture ar unikāliem arheoloģiskiem priekšmetiem, viduslaiku pilsētas vēsture, 19. - 20. gs. laika zīmes, Dienvidkurzemes etnogrāfija cilvēka mūža ritējuma ietvarā, koktēlnieka Miķeļa Pankoka dzīves un mākslas ceļš. Muzejā atrodas viena no lielākajām izstāžu zālēm Liepājā, tajā periodiski apskatāmas jaunas mākslas izstādes.

Kopumā 2008. gadā Liepājas muzeju un tās nodaļu „Liepāju okupāciju režīmos” apmeklējuši 40048, kas ir par 4368 apmeklētāju vairāk nekā 2007. gadā. Šogad tiek prognozēts, ka saistībā ar ekonomisko krīzi apmeklētāju skaits būs mazāks nekā pērn.

2008. gadā Liepājas muzejs papildus pašvaldības nodrošinātajām pamatbudžetam piesaistījis Ls 42094 latus no maksas pakalpojumiem, sponsorējumiem, ziedojumiem, Valsts Kultūrkapitāla fonda, Eiropas Kopienas programmas „Phare” un citiem projektu konkursiem. Savukārt 2009. gadā papildus piesaistīti Ls 11 266.

Laika posmā no šā gada 1. augustu līdz 16. oktobrim Liepājas muzejs un tā muzeja nodaļa „Liepāja okupāciju režīmos” strādās četras dienas nedēļā – ceturtdien, piektdien, sestdien un svētdien, taču iepriekš pa tālruņiem 6 34 22604, 29605223 piesakot ekskursijas, sarīkojumus, telpu nomu, svinīgo kāzinieku uzņemšanu u.c., muzejs tiks atvērts un viesi uzņemti jebkurā nedēļas dienā, uzsvēra Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla.

Liepājas muzeja pamatuzdevums ir vākt, saglabāt, pētīt un popularizēt Liepājas pilsētas un novada garīgās un materiālās kultūras vērtības, kā arī sekmēt to izmantošanu sabiedrības izglītošanai un attīstībai.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.06.2024 - 21.06.2024 Amatierteātra izrāde Endzeles muižas parkā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
20. jūnijā pie Endzeles muižas plkst. 19.00 Rūjienas Kultūras nama amatierteātra “Vitrāža” izrāde “Kapusvētku PR” pēc Aivas Birbeles darba | Skatīt vairāk
Pludmales ballīte austrumu noskaņās Baltic Beach Hotel & SPA
12. jūlijā garda ēdiena un labas izklaides cienītājus aicinām uz “Beach Bar & Grill”, kur lieliem un maziem viesiem piedāvāsim aizraujošu garšu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.06.2024 - 21.06.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Liepājas reģiona TIB
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40395999sec.