Pedvālē atklāts zemes mākslas objekts "Krusta griezums"

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā 9. augustā tika atklāts Taņas Premingeres (Izraēla) zemes mākslas objekts “Krusta griezums”.

Darbs „Krusta griezums” ir veidots no zemes un tā izmēri ir 75 m x 60 m, augstums – 4,5 m. Objekta forma veido krusta zīmi – divas viena otrai šķērsām pārvilktas platas un dziļas vagas, kas atver zemi, atklājot skatienam augsnes slāņus. Šis objekts ir viens no lielākajiem un vērienīgākajiem Pedvālē jebkad tapušajiem darbiem, un tas ir īpašs arī tādēļ, ka tajā nav izmantoti nekādi citi materiāli tikai Pedvāles zeme un zāles slānis.

Māksliniece sava darba ideju saista ar dažādās kultūrās pazīstamo tradīciju cilvēka ķermenī veidot iegriezumus, kas ir statusa, cilts piederības, iegūtās pieredzes zīmes. Arī zeme ir miesa, kurā kā rētas paliek cilvēka atstātas zīmes. Taņas Premingeres mākslas darbs ir kā rituāls griezums zemē – zeme ir miesa un zāle ir zemes āda.

Pedvālē tapušais mākslas darbs ir daļa no starptautiska projekta „Atmiņas par nākotni”, kas paredz vairākas gan procesuālās, gan vizuālās mākslas aktivitātes. Projekts sākās 7. jūnijā, Pedvālē, ar akciju „Latvijas akmens sēkla Izraēlā” un noslēgsies gada beigās, kad Ojārs Feldbergs Latvijas Akmens sēklu – īpašu, Pedvālē rituāli un radoši izaudzētu akmeni – aizvedīs uz Izraēlu, lai tur to iedēstītu zemē, veidojot jaunu mākslas objektu.

Atklājot Taņas Premingeres objektu „Krusta griezums”, mākslinieki un viesi devās pastaigā pa Pedvāles muzeju līdz Briņķu pakalnam, kurā atrodas jaunais mākslas darbs. Tā kā darbs ir veltījums zemei, tad arī atklāšanas laikā zeme tika pagodināta ar dziesmām un radošiem rituāliem.

Dūdu un bungu pavadībā, degot četriem ugunskuriem, noritēja Ojāra Feldberga performance „Sēšana krustā”. Tās laikā Taņa Premingere un Ojārs Feldbergs, ejot caur objektā „Krusta griezums” izveidotajām vagām, kaisīja smiltis, līdzīgi kā zemnieks tīrumā sēj graudus. Taņa Premingera īpaši šai performancei bija atvedusi sarkanu smilti no Izraēlas, bet Ojārs Feldbergs objektā izkaisīja baltas Latvijas jūrmalas smiltis. Pēc tam visi klātesošie tikai aicināti izstaigāt objektu un tuvumā apskatīt atvērto zemi.

Pasākumā piedalījās arī Izraēlas vēstnieks Latvijā Hens Ivri Apters un Talsu novada domes priekšsēdētājs Miervaldis Krotovs.

Pēc pasākuma svinīgās daļas sanākušie viesi tika cienāti ar Pedvāles īpašo dzērienu „Piena upe ķīseļa krastos”.

 

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeja darba laiks katru dienu 10:00 – 18:00

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jaunmoku pils aicina uz Dārza svētkiem Jaunmoku pils
21. jūlijā Jaunmoku pilī tradicionāli, pašā vasaras plaukumā, norisināsies viens no gada gaidītākajiem notikumiem – Dārza svētki. Šogad, | Skatīt vairāk
Premium klases kruīzi  Estravel Latvia
7 naktis uz kuģa // dažādas ostas pilsētas // lieliska apkalpošanas kvalitāte // aizraujoši maršruti // Aicinām Premium klases kruīzā! | Skatīt vairāk
no 529 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.06.2024 - 03.07.2024 Grila & vīna vakars 28. jūnijā Jurmala Golf Club & Hotel
Grila un vīna vakars pie mums - Jurmala Golf Club & Hotel! 📆Kad? 28. jūnijā ⏰Cikos? no plkst. 18:00 Tālrunis rezervācijai:+371 23280303. | Skatīt vairāk
Grand Voyage - Garie kruīzi rudenī Estravel Latvia
Eiropas ostas - Salas - Brazīlijas pilsētas - Maiami... Garo kruīzu piemēri šim rudenim. // no 14 naktīm | Skatīt vairāk
no 847 EUR
Uzņēmumi


Cēsu TIC
,


Jūrmalas TIC
,


Limbažu TIC
,


Motormuzejs
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.5347631sec.