Ludzas amatnieku centrs aicina apmeklēt seno prasmju skolu

Četras sestdienas - 31. oktobrī, 7., 14., 21. novembrī - vairāk nekā divdesmit Latvijas novados un pilsētās notiks nodarbības, kurās prasmju meistari interesentiem mācīs tradicionālas un autentiskas lietas – zivju kūpināšanu, putraimdesu gatavošanu, sklandraušu un maizes cepšanu, arheoloģisko rotu gatavošanu, daudzbalsīgo dziedāšanu, stāstu stāstīšanu u.c. Aicinām izmantot izdevību un mācīties vai mainīties pieredzē. Seminārus rīko Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūra (www.nkmva.gov.lv) projekta „Tradicionālo prasmju skola 2009”. Dalība semināros bez maksas.

Prasmju skola Ludzas amatnieku centrā

sākums 31. oktobris 9.00; noslēgums 28. novembris - 28.11. - noslēguma pasākums Rīgā.

Apmācību tēmas un meistari LAC :

1. sestdienā, 31. oktobris 9.00- Virves vīšana un peterņu pīšana – meistars Saļimons Ķipļuks.

2.sestdienā, 7. novembris 10.00 - seno latgaļu sagšu, apaudu, jostu izgatavošana meistari- Eriks Kondrāts un Janeta Jase

3. sestdiena, 14.novembris 10.00- senlaicīgā stila adīšana ar 1 adatu- meistares-Vēsma Ušpele un Rasma Vancāne.

4. sestdiena, 21.novembris 10.00- Sveču liešana un skalu grozu pīšana -meistari- Boleslavs Munda un Emīlija Vovere.

Ludzas amatnieku centrā ir iecerēts apmācības sākt ar virvju izgatavošanu un peterņu pīšanu, papildinot katrā reizē ar jaunu arodu. Katrā nākošā tikšanās reizē Prasmju skolas dalībnieki parāda, ko veikuši mājās un var jautāt neskaidrās lietas, palīdzību. Katrā kopā strādāšanas reizē pulcējas visi amatu meistari un strādā kopā ar dalībniekiem un konkrēta aroda ierādītāju, lai būtu pieejami apmācāmajiem un lai saglabātu Suprādku tradīcijas būtību.

Virvju vīšana – dažāda resnuma un pielietojuma virvju vīšanas procesa apguve izmantojot linu, kaņepju pakulas.

Peterņu pīšana - Latgalei raksturīgu ziemas apavu no virvēm - peterņu izgatavošanas procesa apguve, sākot ar pašu izgatavotu virvju sagatavošanu, koka pamatnes sagatavošanu, pamattīkla izveidi un paša pīšanas procesa apguve līdz gatavām peternēm.

Sveču liešana - Senu paņēmienu izmantošana vaska sveču liešanā, izmantojot linu diegu un karstu bišu vasku.

Seno latgaļu sagšu, apaudu, jostu gatavošanas mācības sāk ar jostu un apaudu izgatavošanas procesu, izmantojot ceļus. Kā nākošo prasmi ierādot kājautu un sagšas pamatnes aušanas procesu, papildinot to ar vara rotājuma ieaušanu sagšas rakstos, kājautu galu rotājumos.

Senlaicīgā stila adīšana ar 1 adatu- adatu sagatavošana, un pamatprasmes apgūšana adīšanai ar vienu pavedienu un adatu veidojot adījumu, ko izmantoja senos laikos zeķu, cimdu un c. izstrādājumu izgatavošanai.

Skalu grozu pīšana – sākot ar skalu sagatavošanu un groza pamata izveidošanu, līdz gatava groza izveidošanai, roktura pievienošanai.

Tālāk, sākot ar decembri Ludzas amatnieku centrs katra mēneša trešajā sestdienā pēc Zaļā tirgus aicina uz Suprādku. Suprādkas ir sena latgaļu tradīcija – garajos rudens un ziemas vakaros strādāt kopā, lai sagatavotu saimniecībā nepieciešamās, praktiskas lietas katrs pats savai lietošanai. Tā saucamajās Suprādkās ne vien tika nodotas sava aroda pamatprasmes bērniem, bet arī viens otram iemācīja jaunus darbu paņēmienus, neierastas krāsu un rakstu kompozīcijas, jaunu materiālu pielietojumu, kā arī darbojoties pārrunāja jaunumus, stāstīja senus notikumus, stāstus par dzīvi un darbu senākos laikos.

Aicinām uz Amatnieku centru Ludzā, Tālavijas ielā 27a uz kopā strādāšanu, lai iemācītos jaunas interesantas amatu prasmes, papildinātu savas zināšanas un galvenais – pavadītu laiku ar draugiem, gūtu prieku no interesantas darbošanās un celtu dzīvesprieku. Iegūsti jaunu hobiju!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jaunmoku pils aicina uz Dārza svētkiem Jaunmoku pils
21. jūlijā Jaunmoku pilī tradicionāli, pašā vasaras plaukumā, norisināsies viens no gada gaidītākajiem notikumiem – Dārza svētki. Šogad, | Skatīt vairāk
Ziemeļkipra - pagarini vasaru! Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri un 7 naktis viesnīcā ar izvēlēto ēdināšanas programmu / Augusts - oktobris | Skatīt vairāk
no 427 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.06.2024 - 02.07.2024 Turcijas 4* un 5* viesnīcas, 7 naktis Estravel Latvia
Turcijas kūrorti - Alānija, Side, Beleka // VIESNĪCU VASARAS KOLEKCIJA // 7 naktis viesnīcā, viss iekļauts ēdināšanas programma | Skatīt vairāk
no 304 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.06.2024 - 06.07.2024 Ekskursija "Tiksimies Rožu laukumā" Liepājas reģiona TIB
Katru dienu plkst. 12:00 liepājniekiem un pilsētas viesiem ir dota iespēja kopā ar zinošu gidu doties divu stundu garā pastaigā, lai iepazītu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46206903sec.