Izdota jauna grāmata par latviešu tautastērpiem

Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūra izdevusi etnogrāfes Aijas Jansones grāmatu Latviešu tradicionālais tautastērps un tā valkāšanas tradīcijas.

Tautas raksturs, ideāli un garīgā kultūra visspilgtāk izpaužas tieši tās apģērbā. Latviešu tradicionālais tautastērps ir ļoti plašas un dziļas informācijas nesējs.

Izdevums Latviešu tradicionālais tautastērps un tā valkāšanas tradīcijas veltīts latviešu tradicionālo tautastērpu valkātājiem - koru, deju kolektīvu, folkloras kopu un koklētāju ansambļu dalībniekiem, tautas lietišķās mākslas meistariem, kā arī visiem, kas interesējas par latviešu tautastērpa pareizu darināšanu un valkāšanu.

Grāmatas sākumā autore, etnogrāfe Aija Jansone apraksta tautas apģērba vēsturisko attīstību Latvijā sākot no arheoloģisko tērpu rekonstrukcijām, pirmajām rakstītajām ziņām 13. gadsimtā, līdz mūsdienām – tautastērpu skatēm Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos.

Izdevumā uzskatāmi parādīti tautastērpu komplektēšanas piemēri, atsevišķi apskatot sieviešu, vīriešu un bērnu tērpus atkarībā no gadalaika – ziemas vai vasaras tērps, atkarībā no dzīves notikuma – svētku, goda vai darba tērps, kā arī atkarībā no sociālā statusa – meita vai precēta sieva. Vīriem ir pamācības kaklauta siešanā un cepuru valkāšanā, meitenēm - brunču garumā un bižu pīšanā, zēniem – kāju āvumā un bikšu garumā u.c.

Grāmatā ir apkopots plašs vizuālais materiāls – fotogrāfijas un zīmējumi, kā arī kopsavilkums angļu valodā.

Grāmatu iespējams iegādāties Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūrā, Rīgā, Pils laukumā 4, 3.stāvā. Sīkāka informācija pa tālruni 67228985.

Mīļi gaidām!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
Latvija
Vasaras atpūta pie Madonas novada ezeriem Madonas TIC
Pavadi brīvdienas kādā no atpūtas vietām pie mūsu puses ezeriem. Kad gaiss smaržo pēc ezera, draugu sarunām un bērnu smiekliem, vasara ir | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.06.2024 - 29.06.2024 Disku golfa sacensības Bauska Open 2024 Bauskas TIC
29. jūnijā Bornsmindes parkā norisināsies Disku golfa sacensības Bauska Open 2024. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.06.2024 - 30.06.2024 Koncerts ar Valdi Atālu un Zani Bērziņu Valmieras novada Tūrisma pārvalde
29.jūnijā pl.19.00 ielūdzam uz Akustikas vasaras terases atklāšanu, kurā uzstāsies Valdis Atāls un Zane Bērziņa. | Skatīt vairāk
10 EUR
Uzņēmumi


Biznesa augstskola Turība
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


Ventspils TIC
,


1st-studio.com
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.77620506sec.