Kultūras muzejā Dauderi atklās izstādi par Lielvārdes jostu

No 10.09.2010 Kultūras muzejs „Dauderi” aicina uz mobilo izstādi „Patiesība par Lielvārdes jostu?”. To sagatavojusi Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Etnogrāfijas nodaļas vadītāja, autoritatīvā latviešu etnogrāfijas speciāliste Ilze Ziņģīte sadarbībā ar muzeja mākslinieku Ģirtu Boronovski.

Lielvārdes jostu parasti piemin vienskaitlī – kā kaut ko vienreizēju un vienīgo. Tomēr Latvijas Nacionālajā vēstures muzeja krājumā glabājas 75 autentiskas Lielvārdes novada tautastērpa jostas – katra ir citādāka un unikāla savā vienreizīgumā. Tā arī ir lielākā Lielvārdes jostu kolekcija Latvijā, kas saglabāta līdz mūsdienām.

Izstādē ,,Patiesība par Lielvārdes jostu ?” LNVM autentiskie krājuma priekšmeti apskatāmi izdruku veidā, tās papildina skaidrojošas anotācijas.

Lielvārdes josta uzskatāma par izcilu tautas audēju roku darbu. Divkrāsu (sarkans, balts) rakstaina audene, kam vidū vai malās ieausts - biežāk zaļš, retāk – zils vai violets pavediens, ar mainīgu raksta motīvu (ģeometrisko ornamentu). Vēsturiski tās ģeogrāfiskā izplatība ir Jumpravas, Kastrānes, Krapes, Lauberes, Lēdmanes, Lielvārdes, Madlienas, Meņģeles un Rembates pagasti.

Kaut arī citu novadu jostas tāpat izceļas ar rakstu variāciju bagātību, tieši Lielvārdes josta kļuvusi par pamatu mūsdienu mītam par jostas ļoti seno izcelsmi, par tās ornamentā ielikto īpašo kosmisko kodu. Lielvārdes josta tautas apziņā dzīvo savu neatkarīgu - simbolizētu dzīvi, tās motīvs bieži tiek izmantots mūsdienu kultūrvidē.

Lielvārdes jostas kā nozīmīga tradicionālās kultūras vērtība ir iekļauta Latvijas kultūras kanonā. Lielvārdes jostās saglabātie raksti bieži simbolizē Latviju un latviskumu pasaules telpā.

Muzejs sadarbībā ar Latvijas suvenīru veidotāju apvienību NicePlace izveidojis arī vairākus suvenīrus ar Lielvārdes jostu rakstiem – audekla somu, T-kreklu, kartītes.

Mobilais formāts izvēlēts ar mērķi parādīt izstādi par Lielvārdes jostu arī citviet Latvijā. Novadu pašvaldības vai iestādes var pieteikties uz izstādi, sazinoties ar Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Izstāžu un muzejpedagoģijas nodaļu (tel. 67221357). „Patiesība par Lielvārdes jostu?” aplūkojama „Dauderos” arī oktobrī.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Bauskas novadā "Mājas Kafejnīcu dienas" Bauskas TIC
Ieplāno savlaicīgi: vasaras garšu piedzīvojums Bauskas novadā jau pavisam drīz – Mājas Kafejnīcu dienas 27. un 28. jūlijā! | Skatīt vairāk
Latvija
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 04.07.2024 Nakts autoorientēšanās sacensības Aizkraukles novada TIC
Atklāsim Aizkraukles pilsētas svētkus jau 12. jūlija naktī kopā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.06.2024 - 17.06.2024 Koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ Tukuma TIC
7.jūlijā pulksten 16:00 Kandavas brīvdabas estrādē "Ozolāji" - koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


1st-studio.com
,


Dome Hotel
,


Nikos Travel
,


Cēsu TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.69274902sec.