Mencendorfa namā apskatāma lietišķā māksla

Sākot no 11.11.2010, Mencendorfa namā Rīgā būs apskatāma tautas lietišķās mākslas izstāde Izaicinājums. Izstādes atklāšana 2010. gada 11. novembrī 16:00.

Tautas māksla - viss, ko protam, varam un mākam veidot paši katrs savās mājās, vai sanākot kopā, lai krāšņotu ikdienu un padarītu to skaistāku pielietojamos priekšmetos un lietās, kas mums kalpo. Tautas mākslas pirmsākumi meklējami pirmajās latviešu austajās segās, grīdas celiņos, spilvenos, zeķēs, cimdos un šallēs. Adīšana un tamborēšana prasa lielu devu pacietības, ar meistara prasmīgajām rokām rakstos un dzīparos ieliekot valkātājam dāvanā savu sirds siltumu un krāsas prieku, kas sakņojas latviešu etnogrāfiskajā rakstā. Izšuvumā meistars demonstrē sevišķu precizitāti un eleganci, tāpēc īpaša vērībā ekspozīcijā pievērsta izšūtajām gleznām, kas dekoratīvi lietišķajā tautas mākslā plaši pazīstamas visā pasaulē, Latvijas rokdarbnieku uzmanību vairāk piesaistot tikai pēdējos gados. Izšūtā glezna liecina ne tikai par meistara prasmi, bet arī atklāj rokdarbu meistara radošo potenciālu kompozīcijā, krāsu gammā un izvēlētajā gleznas sižetā.

Rokdarbus mūsdienu sabiedrība vērtē kā produktu ar īpašu pievienoto vērtību. Tie ir etnogrāfijas elementu un radošās domas laika zīmes, kas ļauj līdzsvarot steidzīgo ikdienu ar tautas mākslas gara un prasmes bagāto pieredzi, ļaujoties dabiska materiāla, raksta un krāsas harmoniskajai saskaņai. Izaicinājuma ekspozīcijā redzēsim tekstilmozaīku un audēju darbus, kas liecina par rokdarbu tehniku kā senu amata prasmi.

Mencendorfa namā redzamie rokdarbi atgādina par lietišķo mākslu kā mākslas veidu, aptverot dekoratīvi lietišķās nozīmes darbus, kas cieši saistīti ar laikmeta materiālo un garīgo kultūru, Latvijas etnisko kolorītu un nacionālo kultūru. Tautas daiļamatniecība Latvijā uzplaukst 19. un 20. gadsimta mijā - aušana, adīšana, izšūšana un pīšana tiek izmantota ne tikai savām, bet arī tirdzniecības vajadzībām. Pirmā Latviešu etnogrāfiskā, daiļamatu mākslas izstāde Rīgā notiek 1896. gadā.

Tautas lietišķās mākslas ekspozīcija Mencendorfa namā ir tautas lietišķās mākslas studijas Draudzība atskaites izstāde. Studijā darbojas dažādu profesiju pārstāvji, kurus apvieno padziļināta interese par tautas mākslu un tās radošu pielietojumu mūsdienu apģērbā, interjerā un tekstīlijās. Kolektīva vadītāja Irisa Blumate ir tekstilmāksliniece- audēja, profesija ir arī viņas vaļasprieks. Rokdarbu meistari, kas apmeklē studijas nodarbības, pazīst viņu kā zinošu un prasīgu vadītāju, arī amatiermākslā viens no pirmajiem kritērijiem ir amata prasme, uzsver vadītāja.

Krāsu un formas dažādība, negaidītas pielietojamā tekstila formas un etnogrāfijas elementi jaunā mākslinieciskā risinājumā raksturo ikdienā pielietojamo tekstilu, kas Mencendorfa nama ekspozīcijas audēju darbos ļauj mums tuvoties laikmetīgai tautas mākslas jēdziena izpratnei.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.06.2024 - 27.06.2024 "Peoniju ziedu parāde 2024" Kalsnavā  Madonas TIC
LVM Kalsnavas arborētumā sācies peoniju ziedēšanas laiks, kolekcijā ap 300 peoniju dažādības. “Peoniju ziedu parāde 2024” šogad notiks visu | Skatīt vairāk
Latvija
NE-parastumi Madonas novadā Madonas TIC
Seriāls par "NE parastām" Madonas novada tūrisma vietām dodas uz Ērgļu pusi, aicinot izsaukt Džinu un nakšņot hipsterīgā brīvdienu mājā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.06.2024 - 02.07.2024 "ILGA" & "ROCK SYMPHONY"  Jaunpilī  Tukuma TIC
5.jūlijā plkst. 19:00 Jaunpils pils iekšpagalmā uz skatuves kāps divas leģendāras apvienības: Dailes teātra dziedošie aktieri u.c. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.06.2024 - 30.06.2024 Piedzīvo mākslas burvību izstādēs TUKUMĀ Tukuma TIC
Tukuma novads aicina mākslas cienītājus un kultūras entuziastus jūnijā apmeklēt daudzveidīgās izstādes | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Dome Hotel
,


1st-studio.com
,


Novatours
,


Rija Domus Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42694902sec.