Mākslas darbinieku namā apskatāma jauna izstāde

No 18.11. Mākslas darbinieku namā, Vaļņu ielā 9, Rīgā, apskatāma Marutas Dingas Grosbergas gleznu izstāde Balerīnas un ziedi.

Maruta Dinga Grosberga no 1960 . līdz 1980. gadam ir Nacionālās operas baleta soliste. Baletu Riekstkodis, Apburtā princese, Gulbja ezers un Žizele horeogrāfiskajā zīmējumā viņa paliek atmiņā kā trausla, jūtīga dejotāja, kurā netverams maigums savienojas ar spēcīgu vitalitāti un izteikti sievišķigu temperamentu. Viņa ir čigāniete Parīzes Dievmātes katedrālē un Karmenā redzama titullomā. 1980 gadā baletdejotāja sāk strādāt kā baletmeistare, bet kopš 1992. gada ir Rīgas horeogrāfijas vidusskolas baleta pedagoģe un vairāk pievēršas arī glezniecībai. Dingas – Grosbergas gleznās – koša un emocionāli piesātināta krāsu palete nomaina netveramu, gaistošu līniju kustībā, kur ziediem un balerīnām, gleznotājas galvenajiem motīviem, pieder sava – gaiša un dzīvespriecīga pasaule, kas iegrimst neatkārtojamā krāsu burvības pļavā.

Maruta mācās krāsu izjūtu un uzstādījumus pie latviešu glezniecības klasiķa, gleznorāja-reālista Alfeja Bromulta, kas ir viņas pirmais meistars un bargākais kritiķis. Bromults ir profesora Tilberga un Romāna Sutas skolnieks, viņu aizrauj ziedu motīvs, ainava un portrets. Maruta Dinga Grosberga saka “ Es gleznoju ar sajūtām, ikviens dzīves impulss sniedz man iespēju ieraudzīt jaunas krāsas . Balets ir galvenais, bet es gleznoju visu, ko redzu- pilsētu, jūru, civēkus un tik dažādās sajūtas. Dzīvi uztveru kā iedvesmu. Kā mākslinieks uz mani neizdzēšamu iespaidu atstātjis Leo Kokle.”

1997. gadā, pēc ceļojuma uz Franciju, Dingas Grosbergas darbos parādās arī Parīzes motīvs. Baleta pedagoģes Martas Dingas Grosbergas pirmā gleznu izstāde sarīkota Mākslas darbinieku namā pēc mākslas zinātnieces Tatjanas Sutas ieteikuma vēl pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados.

Ekspozīciju Balerīnas un ziedi, kas šomēnes skatāma Mākslas darbinieku namā no 18. novembra, raksturo gaišs vieglums. Spilgtajiem krāsu ziediem piemīt dzīvespriecīgs un apburošs krāsu redzējums; gleznas, kurās ziedi ir balerīnas un balerīnas- ziedi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zvejnieksvētki Lapmežciemā - 13.07 Tukuma TIC
Svētku koncerts un jautra atmosfēra kopā ar Aināru Bumbieri, dziedošajiem aktieriem, Ivo Fominu, "Papīra lidmašīnām" u.c. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.06.2024 - 30.06.2024 Tukuma puses daiļdārzi gaida ciemos  Tukuma TIC
Tukuma puses daiļdārzi aicina ciemos jau tagad! Piedāvājam iepazīties ar skaistākajiem dārziem | Skatīt vairāk
Vasaras atpūta pie Madonas novada ezeriem Madonas TIC
Pavadi brīvdienas kādā no atpūtas vietām pie mūsu puses ezeriem. Kad gaiss smaržo pēc ezera, draugu sarunām un bērnu smiekliem, vasara ir | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.06.2024 - 24.06.2024 Apskati Līgo pasākumus Bauskas novadā! Bauskas TIC
Apskati, cik daudzveidīgs Līgo pasākumu piedāvājums ir Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


Estravel Latvia
,


Kaļķu vārti
,


Biznesa augstskola Turība
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.591712sec.