Valmieras vecpilsētā uzstādīta jauna skulptūra

Valmieras vecpilsētā uzstādīta mākslinieka Andra Vārpas veidotā skulptūra Guļošā amazone.

„Skulptūra tapa pērn tēlniecības plenērā Valmierā un tā ir kā „mazā māsa” Lietuvā, Paņevežu tēlniecības plenērā veidotam darbam ar tādu pašu nosaukumu un savā veidā turpmāk vienos abas pilsētas. Skulptūra vedina uz senatnīgu noskaņu, sasaucas ar arheoloģiskiem izrakumiem un senām ēkām, līdz ar to Valmieras vecpilsēta tai ir īstā vieta,” stāsta mākslinieks Andris Vārpa.

Šī ir jau ceturtā mākslinieka Andra Vārpas skulptūra, kas uzstādīta Valmieras pilsētā. Skulptūru dārzā apskatāma mākslinieka veidotā skulptūra „Dzejnieks”, skulptūra „Trajektorija” redzama pie Valmieras Mākslas skolas, savukārt pilsētas centrā pie Valmieras Kultūras centra apskatāma mākslinieka veidotā skulptūra „Gaismas strūklaka”, kas tika uzstādīta 2008.gadā par godu Latvijas Republikas 90.dzimšanas dienai.

Mākslinieks Andris Vārpa dzimis 1950. gadā Rīgā, uzaudzis Rūjienā un šobrīd dzīvo Valmierā. Beidzis Rīgas lietišķās mākslas vidusskolas dekoratīvās tēlniecības nodaļu un Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu. Izstādēs piedalās kopš 1976. gada. Strādā visos pieejamos materiālos un žanros. Viņa veidoto darbu pamatā ir vienkāršība, dziļš mākslinieka instinkts. Skulptūrām nav uzbāzīgas formas, tās uzrunā vizuāli un apliecina, ka ar formu, faktūru vai košu krāsu klātajām virsmām var uzturēt telpā vai vidē dinamisku dialogu.

Dzimtajā Rīgā apskatāmi vairāki Andra Vārpas veidotie darbi, populārākie no tiem - piemineklis Kārlim Padegam pie Vērmanes dārza (1998), piemineklis Voldemāram Irbem netālu no Dailes teātra (1999), slavenā “ābolskābes skulptūra” – piemineklis ķīmijas profesoram Paulam Valdenam (2003) un Džordža Armitsteda piemineklis pie Operas (2006).

Mākslinieks ne tikai veido skulptūras, bet arī zīmē un astoņdesmito gadu vidū Valmierā aizrautīgi nodevās starptautisko akmens tēlniecības simpoziju organizēšanai. 2010.gada maijā mākslinieks saņēma Triju zvaigžņu ordeni par nopelniem kultūrā un spilgtu radošo devumu Latvijas tēlniecībā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.07.2024 - 04.07.2024 Teātru festivāls “Ķiršu dārzs" Balvos Balvu TIC
No 5. līdz 7. jūlijam Balvos notiks teātra svētki - VII Starptautiskais teātru festivāls “Ķiršu dārzs”. | Skatīt vairāk
Latvija
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.06.2024 - 04.07.2024 Rundāle aicina iepazīt Tropu tauriņu māju! Bauskas TIC
Blakus Rundāles pils parkam šovasar ir atvērta tropu tauriņu māja! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 05.07.2024 Vēsturisko dārzu dienas Cesvainē Madonas TIC
Šā gada “Vēsturisko parku un dārzu dienu” ietvaros, ko jau sesto gadu jūlija mēnesī organizē Latvijas Piļu un muižu asociācija, aicinām ciemos | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Kaļķu vārti
,


Jūrmalas TIC
,


Dome Hotel
,


Vidzemes Tūrisma asociācija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.77125502sec.