Spuldzīšu virtenes akcentē Ziemassvētku noskaņu

Ziemassvētku gaidīšana mums saistās arī ar savu namu un sētu izgaismošanu, lai tā iepriecinātu gan sevi, gan apkārtējos. Bieži vien ejam pa ielu un priecīgi pasmaidām par kādu jauki izgaismotu namu, reizēm elektrisko spuldzīšu virtenes rotā pavisam nelielu logu, kas tādējādi izceļas uz ēkas tumšā fona.

Reizēm tā vien gribas ziemas tumšajos vakaros pastaigāt pa kādu privātmāju rajonu, lai papriecētu acis ļaužu bagātīgo izdomu un gaišajiem namiem, sētām. Gribot negribot prātā nāk domas, kas tur dzīvo, kādēļ izvēlētas tieši tādas virtenes. Aizvien goda lieta parūpēties par elektrisko spuldzīšu izgaismojumu, gaidot Ziemassvētkus, ir arī uzņēmējiem. Un daudzi no viņiem ar prieku rotā savas biroju ēkas, ražotnes, veikalus utt., tā pirms Ziemassvētkiem iepriecinot savus klientus un vienkārši garāmgājējus.

Turklāt maldīgi uzskatīt, ka elektrisko spuldzīšu virtenes ir galvenokārt turīgu ļaužu privilēģija. To cenu amplitūda ir dažāda, vienīgi jāraugās, lai tās būtu ne tikai skaistas, bet arī drošas lietošanā. Daudzi veido savu elektrisko spuldzīšu un trīsdimensiju skulptūru kolekciju pamazām – gadu no gada papildinot ar jaunām idejām. Piemēram, vienā gadā ģimene atrod virtenes, ar kurām izgaismot logus, nākamajā gadā tiek iegādāts apgaismojums jumtam, vēl pēc gada dārzā savus radziņus spīdina kāds ziemeļbriedis.

Ja palūkojamies vēsturē, tad sākumā spuldzīšu virtenes rotāja iekštelpas, tad drīz vien cilvēki saprata, ka gaismu var nest arī ārpus mājas – greznot spāres, dzegas, sliekšņus, margas, žogus un vārtus. Tikai vēlāk radās trīsdimensiju skulptūriņas – ziemeļbrieži, rūķi, eņģeļi, sniegpārslas un citi Ziemassvētku simboli.

Vēstures liecībās arī redzams, ka elektrisko spuldzīšu virtenes pirmsākumi meklējami Amerikā. Edvards H. Džonsons 1882. gada 22. decembrī pirmais izrotāja egli ar 80 sarkanām, baltām un zilām valrieksta izmēra elektriskajām spuldzītēm. Tās bija pašrocīgi sasietas virtenē un greznoja viņa piemājas eglīti Ņujorkas 5. avēnijā. E.H. Džonsons kļuva par atzītu eglītes elektrisko spuldžu virtenes izgudrotāju. 1900. gadā spuldzīšu virtenes kā skatlogu rotājumu jau izmantoja teju katrs sevi cienošs biznesmenis. Spuldzītes bija pārāk dārgas vidusmēra iedzīvotājiem, tādēļ tās kā sveču aizstājējas vienkāršā tauta sāka izmantot vien pirms 80 gadiem. Šodien jau bez tām nav iedomājama Ziemassvētku gaidīšana.

Idejas pagalma rotāšanai:

· Koku rotāšanai ap māju vai dārzā izmanto gaismas virtenes un tīklus. No gaismas virtenēm kokos var izveidot dažādus rakstus, zīmējumus un figūras.

· Lai iegūtu izgaismotas formas, zem ainaviskiem kokiem un krūmiem izvieto prožektorus ar gaismu, kas vērsta virzienā no zemes uz koka vainagu vai krūmāju.

· Koku zaros var sakarināt laternas.

· Novelc gaismas virteni virs žoga vai iezīmē mājas siluetu. Arī logus var “ierāmēt” ar spuldzīšu virtenes palīdzību.

· Novieto dārzā kādu meža zvēra figūru un izgaismo to.

· Ja laika apstākļi nelutina ar sniegu, nopūt palodzes un logu apakšas ar mākslīgo sniedziņu.

· Spirālveida un nokarenās virtenes būs vispiemērotākās trepju margām un žogiem.

· Ja pagalmā aug egle, izrotā arī to! Pie durvīm piekar glītu adventes vainagu.

· Lai rezultāts nebūtu haotisks, izvēlies vienu tēmu sava pagalma dekorēšanai.

Ja vēlies, lai tieši tavi rotājumi izceltos uz pārējo kaimiņu fona, nekopē to, ko izveidojuši citi – pieej rotāšanai radoši!

Āra elektrisko rotājumu izvēlē konsultēja veikalu tīkla “K-Rauta” interjera konsultante Jeļena Švābe

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Neredzamā Pasaule- pārsteidzoša pieredze! Neredzamā Pasaule
Aicinām apmeklēt unikālu ekskursiju, kurā vari piedzīvot pasauli tumsā, vadoties pēc citām maņām, neredzīgu gida vadībā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.06.2024 - 20.06.2024 Koncertuzvedums “Likteņzīmes. Māra Zālīte” Aizkraukles novada TIC
5. jūnijā plkst.19.00 Likteņdārzā, neparastā vietā - uz Saieta nama jumta, norisināsies literāri muzikālā cikla “Likteņzīmes” pirmais | Skatīt vairāk
Atklāj Gulbeni ar elektrovilcieniņu! Gulbenes novada TIC
Atklāj un iepazīsti skaistās ziemeļaustrumu Vidzemes parku un dārzu pilsētas Gulbenes un tās iedzīvotāju stāstu cauri laiku lokiem! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.06.2024 - 23.06.2024 JĀŅU NAKTS MISTĒRIJA Tukumā Tukuma TIC
Dziesmu cikls “Jāņu nakts mistērija” būs 22.jūnijā pulksten 23:00 Talsu ielā 4 Tu | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Latvia Tours
,


Ventspils TIC
,


Trakai TIC
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47748208sec.