Izcili mūsdienu latviešu mākslinieki vienojas izstādē Egles stāsts

No 17.12.2010-15.01.2011 Rīgas domē varēs aplūkot izstādi Egles stāsts, ko veido četrpadsmit mūsdienu latviešu mākslinieku darbi par egles un egļu meža tēmu. Izstādē eksoponētas gleznas, skulptūras, telpiski objekti un zīmējumi. To pēc Rīgas Tūrisma Attīstības Biroja (RTAB) iniciatīvas sagatavojusi galerija Māksla XO. Izstādes kuratore ir galerijas Māksla XO vadītāja Ilze Žeivate, izstādes arhitekts – gleznotājs Andris Vītoliņš.

“Egles tēma kopš seniem laikiem caurvij latviešu kultūru un mākslu. Šajā Rīgas egles piecsimtgades laikā vēlējāmies parādīt, kā to savos darbos ataino un no egles simboliskā vēstījuma iedvesmojas mūsdienu latviešu mākslinieki. Mēs ticam, ka eglei būs nozīmīga loma Rīgas un Latvijas tūrisma attīstībā ne vien šogad, kad atzīmējam rotātās Ziemassvētku egles piecsimtgadi, bet arī nākamajos gados, kad Rīga turpinās nostiprināties kā plaši atpazīstama Ziemassvētku galvaspilsēta,” piebilst Vita Jermoloviča, RTAB valdes locekle.

Izstādē var aplūkot Helēnas Heinrihsones, Annas Heinrihsones, Ilzes Avotiņas, Vijas Zariņas, Tatjanas Krivenkovas, Kristapa Ģelža, Andra Vītoliņa, Kristapa Zariņa, Alekseja Naumova, Māra Subača, Kaspara Zariņa, Otto Zitmaņa, Aigara Bikšes un Aigara Zemīša darbus.

Izstādes kuratore Ilze Žeivate stāsta: “20.gadsmita sākumā Eiropā Ziemas Saulgriežos egle kopā ar sveču liesmām kļuva par mūžīgās dzīvības un gaismas simbolu. Egle kā mūžīgi zaļais koks katram no mums var nozīmēt kaut ko savu un izteikt visdažādākās asociācijas. Savā noskaņu daudzveidībā egle un egļu mežs parādās arī latviešu mākslinieku darbos.”

Gleznotājai Ilzei Avotiņai egle ir mīļākais koks Latvijā, kuru māksliniece simboliski ir daudzkārt izmantojusi arī savos darbos - "Dziesma saulgriežiem" (1993), "Mazās egles motīvs" (1994), "Sniega mājas" (2006), "Sniega siltums" (2006), "Terase jaunam mēnesim" (2010) un "Egles gaisma" (2010).

„Man egles mīļums ir tās zaļumā - mūžīgās atdzimšanas krāsā. Egles augums man atgādina gotisko katedrāļu siluetus, tāpēc vienmēr, kad atgriežos manas ģimenes lauku mājās "Kalna Murēnos" Vidzemes pakalnos, Liezērē, paveroties tālēs, ieraugu egļu siluetus un sajūtu seno gadsimtu kulturvēsturisko klātbūtni manā pagalmā ienākam. Egle man ir mūžīgās atjaunošanās simbols. Tās siluetā un skuju rakstā saskatu latvju raksta zīmes - gan Dieva - debess zīmē, gan Laimas slotiņā un Austras kokā. Valdis Celms savā grāmatā "Latvju raksts un zīmes" Austras koku jeb Saules koku pielīdzina ozolam. Es egli pielīdzinu gaismas kokam. Egle ir mans un manas ģimenes Laimes un Gaismas koks,” piebilst Ilze Avotiņa.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Aizvadi vasaru "SAULI TVEROT" Cēsu novadā! Cēsu TIC
Jaunajā Cēsu novada vasaras ceļvedī ir apkopotas idejas neaizmirstamiem piedzīvojumiem, jautrām aktivitātēm un daudz kā cita noderīga! | Skatīt vairāk
Latvija
Tūrisma karte "Iepazīsti kaimiņus Zemgalē" Bauskas TIC
“Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!” – tūrisma maršruts un karte ģimenēm ar bērniem! | Skatīt vairāk
NE-parastumi Madonas novadā Madonas TIC
Seriāls par "NE parastām" Madonas novada tūrisma vietām dodas uz Ērgļu pusi, aicinot izsaukt Džinu un nakšņot hipsterīgā brīvdienu mājā. | Skatīt vairāk
Zvejnieksvētki Lapmežciemā - 13.07 Tukuma TIC
Svētku koncerts un jautra atmosfēra kopā ar Aināru Bumbieri, dziedošajiem aktieriem, Ivo Fominu, "Papīra lidmašīnām" u.c. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Rija Domus Hotel
,


SIXT Latvija
,


Nikos Travel
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48072004sec.