Iedzīvotājus aicina barot gulbjus

Atsaucoties Latvijas Dabas muzeja ornitologa un gulbju pētnieka Dmitrija Boiko aicinājumam, pagājušajā ziemā Dārziņu iedzīvotāji sadarbībā ar uzņēmumu «Fazer maiznīcas» un Rīgas Austrumu izpilddirekciju uzsāka regulāru ūdensputnu piebarošanu Dārziņos. Gulbjus baroja trīs reizes nedēļā līdz aprīļa sākumam. Putniem tika izbarota nestandarta kviešu maize, kurai bija beidzies derīguma termiņš.

Arī šoziem «Fazer maiznīcas» un Dārziņu iedzīvotājs Edgars Ratnieks turpinās gulbju piebarošanu. Maize tiks piegādāta divreiz nedēļā, un Edgars Ratnieks, sadalot to porcijās pa dienām, maizīti izbaros nedēļas laikā.

Kā atzīmē Dabas muzeja ornitologs Dmitrijs Boiko, ziemā tāda palīdzība ūdensputniem ir ļoti noderīga. Dienā vienam gulbim jāapēd vismaz 400 g maizes. Gulbju ēdienkartei derīga ir kviešu vai graudu maize, kas nav tikko cepta un ir sadalīta nelielos gabaliņos.

SIA «Fazer maiznīcas» tirdzniecības direktors Dinārs Ozols atzīst, ka iesāktais ir jāturpina, un ir gandarīts, ka maize, kas neatbilst tirdzniecības standartiem – tā ir neatbilstošas formas vai ar atlobījušos garoziņu, tiks gulbjiem. Palīdzība šajos laikos ir vajadzīga gan cilvēkiem, gan viņu mazajiem brāļiem – dzīvniekiem un putniem. «Fazer maiznīcas» rūpējas par trūkumcietējiem, ziedojot maizi sadarbībā ar sociālajiem dienestiem un dažādām labdarības organizācijām, piemēram, Latvijas Sarkanajam krustam, SOS bērnu ciematiem Latvijā.

Pašlaik Dārziņos 39. līnijas galā ziemo apmēram 50 paugurknābja un 5 ziemeļu gulbji. Pēc Dmitrija Boiko pieredzes gulbju mirstība lielāka ir ziemas beigās un pavasara sākumā, kad cilvēkiem šķiet, ka gulbjiem vairs nekas nedraud. Tāpēc putni ir jāpiebaro visu ziemu, līdz iestājas pavasaris. Tagad, kad lielāko daļu ūdenstilpņu klāj ledus, gulbji spēj izdzīvot tikai vietās, kur nav ledus un ir pietiekami daudz barības. Dārziņos gulbji pārziemo jau sen – vismaz 30 gadus. Daļa no šeit pārziemojušiem gulbjiem vasarā ligzdo Rīgā un tās apkārtnē, bet daļa – citur Latvijā vai aiz tās robežām.

Dmitrijs Boiko jau daudzus gadus nodarbojas ne tikai ar gulbju pētniecību, bet arī ar dažāda veida palīdzību šiem skaistajiem un cēlajiem putniem. Ornitologs uzskata, kad īsts gulbju pētnieks pirmkārt ir gulbju draugs, kas rūpējas par tiem, nevis akli domā tikai par savu pētījumu.

Latvijas Dabas muzejs izsaka pateicību «Fazer maiznīcām» un Edgaram Ratniekam par palīdzību dabas saglabāšanā. Tikai kopā varam darīt skaistus un vajadzīgus darbus!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
NE-parastumi Madonas novadā Madonas TIC
Seriāls par "NE parastām" Madonas novada tūrisma vietām dodas uz Ērgļu pusi, aicinot izsaukt Džinu un nakšņot hipsterīgā brīvdienu mājā. | Skatīt vairāk
Latvija
Brīvdienas ģimenēm ar bērniem Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsti tūrisma piedāvājumu ģimenēm ar bērniem! | Skatīt vairāk
Atklāj Gulbeni ar elektrovilcieniņu! Gulbenes novada TIC
Atklāj un iepazīsti skaistās ziemeļaustrumu Vidzemes parku un dārzu pilsētas Gulbenes un tās iedzīvotāju stāstu cauri laiku lokiem! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.06.2024 - 17.06.2024 Ukrainas Nac. akadēmiskais vīru koris Tukuma TIC
17. jūnijā savu Latvijas tūri ar koncertu Tukumā noslēgs Ukrainas Nacionālais akadēmiskais vīru un zēnu koris DUDARYK no Ļvivas. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50084805sec.