Rīgas mākslas telpā būs apskatāma latviešu dekoratīvi lietišķās mākslas izstāde

Rīgas mākslas telpā būs apskatāma izstāde „Dekoratīvi lietišķā māksla Latvijā 1960 – 1990 no Latvijas Mākslinieku savienības krājuma”

No 22.aprīļa Rīgas pilsētas izstāžu zāles „Rīgas mākslas telpa” Lielajā zālē būs apskatāma latviešu dekoratīvi lietišķās mākslas izstāde „Dekoratīvi lietišķā māksla Latvijā 1960 – 1990 no Latvijas Mākslinieku savienības krājuma”. Izstādi veidos vairāk nekā 500 mākslas darbi, kas tapuši Padomju Latvijā – tekstils, keramika, kokgriezumi, metālmāksla, stikls, rotas un ādas plastika.

„Paradoksāli, bet daudz kritizētā padomju tipveida arhitektūra ir devusi labu ieguldījumu dekoratīvi lietišķās mākslas uzplaukumam Padomju Savienībā. Dekorativitāte kļūst par funkciju, kam uzticēts veidot modernu, laikmetīgu stilu padomju interjeros un ārtelpā, tieši tāpēc dekoratīvi lietišķā māksla ir tā joma, kurā 60. – 80. gados mākslinieki atklātāk var atsaukties uz pasaules modernās mākslas tendencēm. Papildus tam 60. gados būtiskas izmaiņas par labu dekoratīvi lietišķajai mākslai notika Latvijas Mākslas akadēmijā.

Izstādi strukturēs gadalaiku tēma, kas Latvijas dekoratīvi lietišķajā mākslā ir bieži sastopama un cieši savijusies ne vien ar dabas motīviem un lauku darbiem, bet ar rakstu zīmēm, ko mākslinieki nereti pielieto. Īpašās senās zīmes, kas ir vizuāli dekoratīvas, ienes kosmoloģisku telpu daudzu darbu tēlainajā struktūrā, vienlaikus ar savu filozofisko vispārinājumu, neikdienišķumu un moderno interpretāciju tās sasaucas ar pasaules mākslas abstraktajām tendencēm.

Izstādes mērķis ir reprezentēt Latvijas Mākslinieku savienības dekoratīvi lietišķās mākslas kolekciju un pēc iespējas visus tās autorus, no kuriem daudzi, būdami dzīvi klasiķi, ir radoši joprojām. Līdzīgi kā pērn notikusī glezniecības izstāde no Latvijas Mākslinieku savienības krājuma, arī dekoratīvi lietišķā māksla no nesenās pagātnes iecerēta, lai neaizmirstu mūsu vērtības un paplašinātu priekšstatu par laikmetīgo mākslu no šodienas fenomena līdz pēctecības apziņai,” stāsta izstādes kuratore Inga Šteimane.

Izstādi organizē SIA „Rīgas nami” Rīgas mākslas telpa sadarbībā ar Latvijas Mākslinieku savienību. Izstādes saturisko koncepciju veido Rīgas mākslas telpas kuratore Inga Šteimane, izstādes scenogrāfijas autors – mākslinieks un Latvijas Mākslinieku savienības prezidents Mārtiņš Heimrāts.

Izstāde „Dekoratīvi lietišķā māksla Latvijā 1960 – 1990 no Latvijas Mākslinieku savienības krājuma” būs apskatāma līdz 15.jūlijam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
Latvija
Zvejnieksvētki Lapmežciemā - 13.07 Tukuma TIC
Svētku koncerts un jautra atmosfēra kopā ar Aināru Bumbieri, dziedošajiem aktieriem, Ivo Fominu, "Papīra lidmašīnām" u.c. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.06.2024 - 07.07.2024 Baleta kamerfestivāls KURZEMES KLASIKA 202 Tukuma TIC
Jau trešo reizi vasaras vidū - 7.jūlijā Jaunmoku pilī uzplauks starptautiskais baleta kamerfestivāls “Kurzemes klasika 2024”.​Pasākumu vadīs | Skatīt vairāk
Tūrisma karte "Iepazīsti kaimiņus Zemgalē" Bauskas TIC
“Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!” – tūrisma maršruts un karte ģimenēm ar bērniem! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.660182sec.