Kultūras centrā «Iļģuciems» atvērta pinumu izstāde

Kultūras centrā «Iļģuciems» (Lidoņu ielā 27, Rīgā) atklāta pinumu izstāde «Puduris». 

Pinumi aizvien vairāk iekaro īpašu vietu telpu un dārza interjerā. Tie nereti ir mākslinieciski augstvērtīgi amatnieku darinājumi, kurus mēs labprāt iegādājamies dāvanai, vai biroja un mājas izdaiļošanai. Klūgu pīšanai Latvijā ir gadsimtiem senas tradīcijas, dažāda stila un rakstura izstrādājumos demonstrējot daudzveidīgu klūgu pīšanas tehniku un plašu izstrādājumu klāstu.

Klūgu pinumiem izmanto dabas materiālus – klūgas, niedres, salmus. No klūgām veido funkcionālus saimniecības traukus, lādītes, dekorus, rokassprādzes un citus suvenīrus. Īpašā pīšanas tehnikā veidots rakstainais salikums rada pievienoto māksliniecisko vērtību. Katrs darbs ir individuāls un neatkārtojams, raksturīgs kādam konkrētam Latvijas novadam, kura māksliniecisko vērtību nosaka amata prasme, materiāls, radošā doma un amatnieku aizrautība. Arī klūgu pīšanas meistari nepārtraukti pilnveido savas prasmes, ieviešot jaunas pīšanas tehnikas, rakstus, materiāla funkcionālo pielietojumu un apstrādes kvalitāti, kas saglabā tā dabiskās īpašības.

«Kvalitatīvu izstrādājumu veidošanai nepieciešama radoša pieeja. Klūgu pinējs savā darbā iepin dvēseli un rada laikmeta liecības,» uzsver Lietišķās mākslas studijas Puduris vadītāja Anna Priedīte. Studijā darinātie ābolu, kartupeļu, sēņu, dārzeņu un veļas grozi, krēsli, galdi, paplātes, kumodes, lampas, lādes, lādītes, vāceles, šķīvji un dekoratīvās puķes vienmēr darinātas ar lielu rūpību. Pinumi ekoloģiski tīri, parocīgi un ērti savā funkcionālā pielietojumā.

Klūgu pinumi sadzīvē izmantoti kopš senseniem laikiem. Dekoratīvie telpu dizaina priekšmeti veidoti no šķeltajām klūgām, smalka un līdzena pinuma. Sadzīves priekšmetiem, kā veļas groziem un kastēm, sagatavo izturīgu, raupju klūgu veidojumu.

Klūgu pinēja darbs prasa laiku un pacietību. Veļas lādes izgatavošanai nepieciešams vesels gads. Meistari klūgu pīšanu neuzskata par komerciālu pasākumu, šis roku darbs ir darbietilpīgs. Pinumi nav lēts prieks, tos iegādājas cilvēki, kas spēj novērtēt meistaru darbu un var to samaksāt. Studijas Puduris vadītāja Anna Priedīte zina stāstīt, ka rīdzinieku interese par klūgu pīšanu palielinās un studijas dalībnieku skaits pieaug.

Izstāde atvērta līdz 30. aprīlim

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 04.07.2024 Nakts autoorientēšanās sacensības Aizkraukles novada TIC
Atklāsim Aizkraukles pilsētas svētkus jau 12. jūlija naktī kopā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.06.2024 - 04.07.2024 Rundāle aicina iepazīt Tropu tauriņu māju! Bauskas TIC
Blakus Rundāles pils parkam šovasar ir atvērta tropu tauriņu māja! | Skatīt vairāk
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
Vasaras atpūta pie Madonas novada ezeriem Madonas TIC
Pavadi brīvdienas kādā no atpūtas vietām pie mūsu puses ezeriem. Kad gaiss smaržo pēc ezera, draugu sarunām un bērnu smiekliem, vasara ir | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Avis
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


Biznesa augstskola Turība
,


Kaļķu vārti
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60063004sec.