«Spēlē, Spēlmani» - Čaka lirika un divi teātra iestudējumi

ČAKA MUZEJĀ Spēlē, Spēlmani!

28.aprīlī 17.00

Tikšanās ar literatūras zinātnieci Ievu Struku un rakstnieku Valdi Rūmnieku sarunā par Čaka liriku un diviem teātra iestudējumiem.

Aleksandra Čaka dzeja savā dzīvi apliecinošajā un patiesi smeldzīgajā poēzijā 1972. gadā uz teātra skatuves parādās Pētera Pētersona režijā.

Pētersons- poētiskā teātra estētikas iedibinātājs Latvijā, tolaik Jaunatnes teātrī, Spēlē, Spēlmani! iestudē pirmoreiz un izrāde gūst nedalītu skatītāju un kritiķu atzinību. Režisors iestudējumā izmantojis Aleksandra Čaka dzejas rindas, kā arī fragmentus no poēmas Mūžības skartie, veidojot juteklisku, skaudru un bezgala romantisku dzejnieka pasauli.

Šogad Spēlmanis piedzīvo jaunu iestudējumu Liepājas teātrī, režisora Valda Lūriņa interpretācijā, turpinot sarunu par poēziju un eksistenci, sapņiem un dzīves īstenību.

Liepājas teātra uzvedums veidots kā likteņspēle divās daļās. Izrādē skan Imanta Kalniņa mūzika. Literatūras zinātniece Ieva Struka analizēs abus Spēlmaņa iestudējumus- Pētera Pētersona un Valda Lūriņa režijā, meklējot kopīgo un atšķirīgo Čaka poēzijas skatuviskā uzstādījuma koncepcijās.

Struka sarakstījusi divas grāmatas par spilgto personību un savdabīgo teātra režisoru Pēteri Pētersonu. Pēdējais izdevums Runcis ir sava veida turpinājums monogrāfijai Pēteris Pētersons, kas izdota vēl 2000. gadā. Jaunākā grāmata par dzejnieku Aleksandru Čaku- Valda Rūmnieka un Andreja Miglas romāns Čaks, nesen piedzīvojusi atvēršanas svētkus Čaka muzejā.

”Dzejas vārds vienmēr ir centies uzspridzināt sabiedrisko domu- aicināt, izaicināt un uzlādēt sabiedrību”, uzskata režisors Valdis Lūriņš. „Dzejnieks ir sapņotājs, viņš tic vārda spēkam un cenšas pasauli padarīt labāku. Latviešu literatūrā nav daudz dramaturģisku darbu, kas runā par cilvēka likteni vēstures peripetijās. Tas, ka to dara Čaks- dzejnieks, kam sirds uz trotuāra, ir neapšaubāmi.”

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
Latvija
NE-parastumi Madonas novadā Madonas TIC
Seriāls par "NE parastām" Madonas novada tūrisma vietām dodas uz Ērgļu pusi, aicinot izsaukt Džinu un nakšņot hipsterīgā brīvdienu mājā. | Skatīt vairāk
Tukuma novada svētki TIEKAMIES TUKUMĀ! Tukuma TIC
Šovasar no 18. līdz 21. jūlijam Tukumā svinēsim Novada svētkus “Tiekamies Tukumā!” Svētku laikā tiksimies Brīvības laukumā un vairākās citās | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.06.2024 - 04.07.2024 Ditas Lūses izstāde Mazajā Mežotnes pilī Bauskas TIC
Esi ielūgts apmeklēt Ditas Lūses izstādi "Saules laiks" Mazajā Mežotnes pilī no 21. jūnija līdz 1. augustam! Izstādes atklāšana 21. jūnijā, | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.84512186sec.