Notiks Mežotnes pilskalna svētki

2011. gada 21. maijā Rundāles novadā norisināsies Mežotnes pilskalna svētki, kurus rīko Rundāles novada dome sadarbībā ar Zemgaļu kultūras biedrību "Upmale".

Svētku veltīti zemgaļu vēsturiskā novada Upmales pagātnei un tradīcijām, kuras ir saistošas mūsdienu pasaulē. Šogad svētkiem atvēlētas vairākas norises vietas, tāpēc ir vērts laicīgi izpētīt programmu, lai nepalaistu garām interesantākus notikumus.

Svētku atklāšanā norisināsies Lielupes līcī. Šogad svētku norisē piedalīsies divi vēsturiskie kuģi: kuršu laiva "Retra" un vikingu kuģis "Pardus". Labvēlīgos laika apstākļos norisināsies kuģu regate.

Mežotnes baznīcā tiks atvērta Bauskas Novadpētniecības muzeja ekspozīcija "Zemgaļu mantojums", kurā varēs iepazīties ar senlietām no muzeja krājumiem. Par zemgaļu sadzīvi un kultūru stāstīs vēsturnieks, Bauskas novadpētniecības un mākslas muzeja galvenais speciālists Raitis Ābelnieks. Turpat varēs aplūkot arī Paula Stelpa fotoizstādi.

Bijušajā senpilsētas vietā – amatnieku apmetnē varēs iepazīties ar vēstures biedrību veidotajām senā dzīvesveida rekonstrukcijām. Amatnieki rādīs apģērba darināšanas, rotkalšanas, ādas apstrādes, ēdiena gatavošanas prasmes. Daļu no šīm prasmēm varēs izmēģināt apmeklētāji, kā arī iegādāties dažādus viduslaiku iedzīves priekšmetus. Interesantiem būs iespēja pašrocīgi izkalt Mežotnes pilskalna monētu.

Ilze Pavlovska no Jelgavas iepazīstinās ar kosmētikas izgatavošanu no dabīgām izejvielām. Karošu grebšanu rādīs amatnieks no Dobeles un Ādolfs Šudeiķis no Bauskas. Celu aušanu mācīs folkloras kopas "Leimaņī" dalībnieces. Māris Braže no Ceraukstes demonstrēs rotkalšanu. Laura Ikerte no Rundāles iepazīstinās ar melnās keramikas tapšanas noslēpumiem. Ar zemgaļu tērpu valkāšanas tradīcijām iepazīstinās festivāla brīvprātīgie palīgi, kuri būs tērpušies pašdarinātos senajos apģērbos, kuru izgatavošana norisinājās ar Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. Apmeklētājiem būs iespēja iegādāties uz ugunskura gatavotus ēdienus. Senpilsētas virtuvē saimniekos Daira Jātniece no Codes, pie ugunskura – Svitenes saimnieces.

Senajā svētvietā Vīnakalnā pilskalnā folkloras kopas piedalīsies latviešu dievībām veltītajā koncertā, kurā iekļauts arī ugunsrituāls un tautas sadziedāšanās. Pie Vīnakalna visu dienu darbosies "Baltu klubs", kura dalībnieki savu baltu filozofijas redzējumu paudīs atbilstoši druīdu sabiedriskajam stāvoklim un kārtai baltu kultūrā, kā arī rādīs īpaši sagatavotā bardu (druīdu dziesminieku) dzejas – muzikāla kompozīcija "Viņš, Viņa un Debesis".

Mežotnes Pilskalna virsotnē norisināsies bruņinieku cīņu demonstrējumi, par ieročiem un karošanas māku stāstīs vēsturnieks Normunds Jērums. Pilskalnā apmeklētājiem būs iespēja šaut ar arbaletu un piedalīties tautas spēlēs - uzstādīt rekordu pakavu mešanā, pa pāriem cīnīties maisu kaujās un izmēģināt komandu sacensības ripas sišanā.

Pļavā blakus senpilsētai pirmo reizi notiks lokšaušanas demonstrējumi un sacensības loku šaušanu veidos "klaut", "spid-klaut" un "windsor". Arī skatītāji varēs izmēģināt roku lokšaušanā piemērotā tam speciālā vietā.

Svētki noslēgsies ar folkmūzikas koncertu Lielupes līcī – folkloras grupas koncertēs uz kuģa. Saulei rietot svētkiem par godu tiks aizdedzināta uguns Lielupes vidū.

Pie Lielupes līča būs amatnieku tirgus, darbosies kafejnīca. Skatītājiem būs iespēja ar laivām pārbraukt no Mežotnes uz Rundāles pusi.

Svētkos piedalīsies vēstures klubi un biedrības "Tērvetes zemgaļi", "Escalibur", "Baltic Snakes", "Upmale" un folkloras kopas "Skandinieki", "Leimaņi", "Laukam pāri", "Svitene", "Dreņģeri", "Balto klubs".

Svētkus rīko Rundāles novada dome sadarbībā ar Zemgaļu kultūras biedrību "Upmale".

Svētku programma:

Pie Lielupes līča

12:00 – 19:00 Amatnieku tirgus

13:00 Svētku atklāšana

15:00 Folkloras kopa "Dreņģeri"

19:00 Kuģu regate

20:00 Folkmūzikas koncerts

21:30 Uguns iedegšana Lielupes saliņā

Senpilsētas apmetnē

13:30 – 20:00 Amatu demonstrējumi

Novada virtuve

Mežotnes baznīcā

14:00 Izstādes "Zemgaļu mantojums" atklāšana Mežotnes baznīcā, vēsturnieka Raita Ābelnieka stāstījums

Pilskalnā

13:00 – 20:00 Arbaleta šautuve

14:00 – 19:00 Tautas spēles

15:00 Bruņinieku cīņu demonstrējumi

Pļavā pie senpilsētas

13:00 - 15:00 Lokšaušana apmeklētājiem

15:30 – 18:00 Lokšaušanas demonstrējumi

sacensības loku šaušanu veidos "klaut", "spid-klaut" un "windsor"

18:00 – 20:00 Lokšaušana apmeklētājiem

Vīnakalnā

16:00 – 17:30 Koncerts, ugunsrituāls un sadziedāšanās

Folkloras kopas "Skandinieki", "Leimaņi", "Laukam pāri", "Svitene", "Dreņģeri"

18:00 "Baltu kluba" bardu (Druīdu dziesminieku) dzejas – muzikālu kompozīcija "Viņš, Viņa un Debesis"

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.06.2024 - 21.06.2024 Līgo svētki Kandavas Ozolāju estrādē Tukuma TIC
Kandavas brīvdabas estrādē "Ozolāji" 21.jūnijā būs skatāma Līgo lielizrāde "Zvēru dīdītājas". Pēc izrādes - balle! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.06.2024 - 17.06.2024 Izdots ceļvedis "Labi Būt Bauskas novadā"! Bauskas TIC
Izdots kultūras un tūrisma ceļvedis "Labi Būt Bauskas novadā"! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.06.2024 - 23.06.2024 Jāņu nakts mistēriju jampadracis Engurē Tukuma TIC
Jāņu Jampadracis – Engurē! 23.06. Engurē svētku tirdziņš, teātra izrāde Auniņparkā, koncerts un balle! | Skatīt vairāk
Piedzīvo mākslas burvību izstādēs TUKUMĀ Tukuma TIC
Tukuma novads aicina mākslas cienītājus un kultūras entuziastus jūnijā apmeklēt daudzveidīgās izstādes | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Trakai TIC
,


Rija Domus Hotel
,


Ventspils TIC
,


Valmieras novada Tūrisma pārvalde
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.78867912sec.