Rīgas Līgo svētku simbols šogad ir Saules ritenis

Rīga sāk posties Līgo svētkiem. Šogad par svētku simbolu izvēlēts Saules ritenis. Grafiskais svētku simbols tiek izmantots gan svētku plakātos, gan vides objektu dizaina pamatā.

 

„Latviešiem tāpat kā daudzām citām tautām dzīves ritms ir cieši saistīts ar Sauli, tieši tāpēc tās ritums šogad ir izvēlēts par svētku simbolu, jo saulīte ir tā, kas nepārtraukti ripo visam apkārt,” saka Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane.

Valda Celma grāmatā „Latvju raksts un zīmes” it teikts, ka aplis – latviešu mitoloģijā ir Saules (arī Mēness), harmonijas, veseluma, pilnīguma un aizsardzības simbols. Tāpēc Līgo svētkos ir tik daudz apaļā - vainagi un jāņusiers, lauku apstaigāšana, aplīgošana, apdziedāšana, dejošana aplī. Aplis iezīmē iekšējās un ārējās pasaules norobežojuma ideju, gaismas un tumsas jeb labo un ļauno spēku cīņu un labā aizsardzību. Aplis kā saules un gaismas simbols saistās ar siltumu, labā un ļaunā kritērijiem un izpratni. Aplis simbolizē mūžīgu kustību, atkārtošanos, atgriešanos, cikliskumu, arīdzan veselumu.

Arī Saules gaita pie debesīm saistās ar mūžīgu, nenogurstošu kustību, tautasdziesmās pieminam, ka saulīte dienā visiem redzama, brauc, tek, dej un kāpj pa debesu kalnu, bet naktī veic atkal atceļu, neredzama, aiz apvāršņa…. Tādēļ Saule ir apaļa un tai ir „spieķi” kā rata ritenim, lai varētu „ripot”.

Dizainere Ieva Riekstiņa skaidro, ka Līgo svētku noformējumam jābūt vienotam, lai nesaraibinātu pilsētvidi, tāpēc šogad izvēlēta baltā krāsa, kas latvju rakstu sistēmā ir kā visu lietu kopīgā būtība - Dvēsele. Tā simbolizē apziņu, mūžību, bet psiholoģiskā aspektā to uztver kā abstrakto un garīgo vērtību simbolu. Dzeltenā ir Saule, Saules gaisma un enerģija, arī zelta mirdzuma izcilība. Bet zaļā - pašapziņa un noslēgtība, dzīvības līnija, gribasspēks. Dzeltenais un zaļais kopā - tās ir jaunas iespējas, dzīvīgums. Šīs abas krāsas ir sakausētas vienā, ieslēdzot visu šo krāsu enerģētiku. Zilā krāsa - simbolizē ūdeni, šī krāsa tiek saistīta arī ar mieru un mīlestību.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
CHRIS NOAH akustiskais koncerts Jaunpilī Tukuma TIC
Koncerts uz ezera! 13. jūlijā, plkst. 05:00 | Skatīt vairāk
Latvija
IGO Cepļa ceturtdienu koncerti jūlijā Bauskas TIC
Igo Mūzikas un mākslas Centrs CEPLIS ieskandina jūlija mēnesi ar ceturtdienu vakara koncertiem! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.06.2024 - 07.07.2024 Baleta kamerfestivāls KURZEMES KLASIKA 202 Tukuma TIC
Jau trešo reizi vasaras vidū - 7.jūlijā Jaunmoku pilī uzplauks starptautiskais baleta kamerfestivāls “Kurzemes klasika 2024”.​Pasākumu vadīs | Skatīt vairāk
Tukuma novada piekrastes naktsmītnes Tukuma TIC
Te būs saraksts ar naktsmītnēm no Bērzciema līdz pašam Bigauņciemam! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Estravel Latvia
,


Rija Domus Hotel
,


Ventspils TIC
,


Kaļķu vārti
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52906299sec.