PVD pieņem nomedītās lapsas un jenotsuņus

Lai kontrolētu 2011. gada pavasarī veiktās meža zvēru trakumsērgas orālās vakcinācijas efektivitāti, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) no 4. jūlija līdz 5. augustam no medniekiem pieņems lapsas un jenotsuņus laboratoriskai izmeklēšanai. Mēneša laikā plānots pieņemt un izmeklēt 200 dzīvniekus.


Mednieku kolektīviem nomedītos dzīvniekus jāpiegādā sava reģiona PVD pārvaldē. Par katru nomedīto paraugam derīgo dzīvnieku mednieks saņems 7 latus.
Papildus informācija par formalitātēm un apmaksas kārtību ir pieejama PVD pārvaldēs visā Latvijā.


Atgādinām, ka trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi. Mājdzīvnieki, visbiežāk suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga mājdzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu.

Ja 2005. gadā tika konstatēts 421 dzīvnieku saslimšanas gadījums ar trakumsērgu, tad 2010. gadā tie bijuši tikai 16, bet 2011. gada 6 mēnešos trakumsērgas gadījumi nav konstatēti.
Lai pilnīgi apkarotu trakumsērgu Latvijā, meža dzīvnieku vakcinēšanu pret trakumsērgu jāveic vēl 2 gadus pēc pēdējā trakumsērgas gadījumā valstī.
Liela loma trakumsērgas izskaušanā ir mājas dzīvnieku, īpaši to mājas dzīvnieku, kas tiek turēti lauku sētās, vakcinācijai pret trakumsērgu. PVD pārbaudes liecina, ka katrā trešajā no pārbaudītajām dzīvnieku novietnēm, saimnieki nebija vakcinējuši pret trakumsērgu suņus un kaķus.


Savvaļas dzīvnieku orālo vakcināciju pret trakumsērgu PVD veic kopš 2005. gada.
Trakumsērgas apkarošana ir viena no Eiropas Savienības prioritātēm. PVD izstrādāto trakumsērgas apkarošanas programmu ir apstiprinājusi un līdzfinansē Eiropas Komisija.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.06.2024 - 30.06.2024 Atklāj Gulbeni ar elektrovilcieniņu! Gulbenes novada TIC
Atklāj un iepazīsti skaistās ziemeļaustrumu Vidzemes parku un dārzu pilsētas Gulbenes un tās iedzīvotāju stāstu cauri laiku lokiem! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.06.2024 - 30.06.2024 Piedzīvo mākslas burvību izstādēs TUKUMĀ Tukuma TIC
Tukuma novads aicina mākslas cienītājus un kultūras entuziastus jūnijā apmeklēt daudzveidīgās izstādes | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.06.2024 - 29.06.2024 Disku golfa sacensības Bauska Open 2024 Bauskas TIC
29. jūnijā Bornsmindes parkā norisināsies Disku golfa sacensības Bauska Open 2024. | Skatīt vairāk
NE-parastumi Madonas novadā Madonas TIC
Seriāls par "NE parastām" Madonas novada tūrisma vietām dodas uz Ērgļu pusi, aicinot izsaukt Džinu un nakšņot hipsterīgā brīvdienu mājā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44924188sec.