Vāgnera operas Dievu mijkrēslis pirmizrāde

Uz Latvijas Nacionālās operas skatuves 2011. gada 19.novembrī pirmizrādi piedzīvos Riharda Vāgnera opera “Dievu mijkrēslis”. Izrādes muzikālais vadītājs un diriģents ir viens no Vācijas jaunās paaudzes spilgtākajiem diriģentiem Korneliuss Meisters, bet iestudējuma režisors − Viesturs Kairišs, kurš izpelnījies profesionālu uzslavas par agrākajām Vāgnera operu interpretācijām.

“Dievu mijkrēslis” noslēdz Latvijas Nacionālās operas vērienīgo ieceri − pirmo reizi vairāk nekā 100 gadu laikā uzvest Rīgā Vāgnera monumentālo tetraloģiju “Nībelunga gredzens”. 2013. gadā, godinot komponista 200 gadu jubileju, tiks izrādīts pilnībā viss cikls.

“Dievu mijkrēslī” sadursme starp mīlas alkām un varaskāri, ko Vāgners attīstījis un padziļinājis “Reinas zeltā”, “Valkīrā” un “Zīgfrīdā”, sasniedz satriecošo kulmināciju. Zīgfrīds, pats to pat nenojaušot, nodod savu līgavu Brinhildi. Viņa zvēr atriebties un aizsāk traģisku notikumu virkni, kas noved līdz pasaules galam.

Sākotnēji Rīgas “Nībelunga gredzena” koncepcija bija balstīta uz režisoru dažādību − tika paredzēts, ka katras cikla daļas iestudējumu veiks cits režisors. Pēc operas “Valkīra” pirmizrādes operas vadība nolēma veikt izmaiņas cikla uzvešanas koncepcijā, uzticot pārējo daļu iestudēšanu Kairišam.

“Kad mēs redzējām Viestura Kairiša iestudējumu, sapratām, ka leģendām apvīto stāstu par dievu un cilvēku kolīzijām jārisina tieši šim režisoram. Esmu lepns, ka latviešu režisors pabeigs šo ciklu, kuru jau tagad varam dēvēt par latviešu “Nībelunga gredzenu”, sacīja operas direktors Andrejs Žagars.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Bauskas novadā "Mājas Kafejnīcu dienas" Bauskas TIC
Ieplāno savlaicīgi: vasaras garšu piedzīvojums Bauskas novadā jau pavisam drīz – Mājas Kafejnīcu dienas 27. un 28. jūlijā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.06.2024 - 29.06.2024 Goran Gora koncerts Kalsnavas arborētumā Madonas TIC
29. un 30. jūnijā - "Peoniju ziedu parādē 2024" Goran Gora koncerts un bērnu programma | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 05.07.2024 Vēsturisko dārzu dienas Cesvainē Madonas TIC
Šā gada “Vēsturisko parku un dārzu dienu” ietvaros, ko jau sesto gadu jūlija mēnesī organizē Latvijas Piļu un muižu asociācija, aicinām ciemos | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.06.2024 - 30.06.2024 Piedzīvo mākslas burvību izstādēs TUKUMĀ Tukuma TIC
Tukuma novads aicina mākslas cienītājus un kultūras entuziastus jūnijā apmeklēt daudzveidīgās izstādes | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42550302sec.