Rīgas Sv. Pētera baznīca atgūs 16. gadsimtā darinātu svečturi

2012.gada 1.martā, plkst.14.00 Rīgas Svētā Pētera baznīcā Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs parakstīs protokolu par baznīcai piederējušā 16. gadsimtā darinātā svečtura saņemšanu. Svinīgajā pasākumā piedalīsies Polijas Republikas vēstnieks Latvijā Ježijs Mareks Novakovskis, Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme – Grende, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis, kā arī Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, kurš parakstīs protokolu par Jelgavas Svētās Trīsvienības protestantu baznīcas inkrustētās lasāmpults atgūšanu.

16. gadsimtā darinātais aptuveni 3 x 3 metrus lielais svečturis un 17. gadsimta lasāmpults tiks pasludināti par valsts aizsargātiem kultūras pieminekļiem. Otrā Pasaules kara laikā šie vērtīgie mākslas priekšmeti tika izvesti uz Poliju. Šogad 16. februārī Valsts prezidenta Andra Bērziņa darba vizītes Polijas Republikā ietvaros svinīgas ceremonijas laikā tika atdotas šīs kultūras vērtības.

Pēc Rīgas rātes pasūtījuma 1596. gadā darinātais un Rīgas Sv. Pētera baznīcai dāvinātais Rīgas meistara Hansa Meiera bronzas septiņzaru svečturis līdz šim glabājās Vloclavekas katedrālē. Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas vēstures institūts informē, ka 3,10 m augstais un 3,78 m platais svečturis Sv. Pētera baznīcā stāvējis altāra priekšā un izmantots bēru ceremoniju laikā. Ar mākslas darbu izvešanu saistītā Paritārā komisija 1940. gada 23. janvārī atļāva svečtura izvešanu, tomēr precīzs izvešanas laiks un maršruts nav zināms. Otrā Pasaules kara beigās tas atrasts Vloclavekas katedrālē 200 km uz Ziemeļrietumiem no Varšavas.

Svečturis ir unikāla 16. gadsimta mākslas mantojuma vērtība - Ziemeļeiropā viens no retajiem saglabātajiem tāda izmēra apgaismes ķermeņu tipiem - un ir nozīmīga liecība par vēlās Renesanses laika mākslas tradīcijām, kā arī Rīgas metāllietuves augsto profesionālo līmeni. Īpaši atzīmējams arī svečtura autora Hansa Meiera, kurš bijis ievērojams zvanu lējējs un tajā laikā Rīgas pilsētas lietuves vadītājs, personiskais stils.

Savukārt Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcai 1617. gadā dāvinātā lasāmpults, kuru veidojis 17. gadsimta kokgriezējs Tobiass Heincs (1589-1653), pēc izvešanas no Latvijas tika iekļauta Poznaņas Nacionālā muzeja Lietišķās mākslas kolekcijā. Masīvās ozolkoka lasāmpults vērtību nosaka 17. gadsimta sākuma kokgriezumu un intarsēto kompozīciju mākslinieciskās kvalitātes. Īpaši izceļams mākslinieka pašportrets, kas ir reti sastopams fenomens tālaika dekoratīvajā mākslā.

Svinīgā pasākumā laikā arī lasāmpults atradīsies Rīgas Sv.Pētera baznīcā, bet pēc tā tiks pārvesta uz Jelgavu, kur glabāsies Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā.

Papildinformācija: Katrīna Kukaine, VKPAI Kultūras mantojuma politikas nodaļas vadītājas vietniece, tālr.: 67229272, e-pasts: [email protected]

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brīvdienas ģimenēm ar bērniem Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsti tūrisma piedāvājumu ģimenēm ar bērniem! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.05.2024 - 22.06.2024 IELĪGOŠANA | pie Tukuma tirgus Tukuma TIC
22.jūnijā no 9:00 pie Tukuma tirgus būs gan mājražotāju tirdziņš, gan koncerts, gan motociklu apskate, gan arī uzvedums "Jāņu nakts mistērija" | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.06.2024 - 21.06.2024 Lai skan bugi BURZMĀ Burzma
70. un 80. gadu latviešu hīti pie manis! Ieskandini saulgriežus virs Vecrīgas jumtiem, kad vēl, ja ne tagad? Gaidām Tevi 21.jūnijā jau 19.00! | Skatīt vairāk
Jelgavas objektu darba laiks svētkos Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Vasaras saulgriežu svētku laikā Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornim, Jelgavas Vecpilsētas mājai un Dzīvesziņas un arodu sētai mainīts darba | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46975183sec.