Jūrmalas brīvdabas muzejā - "Kuģu ceļš"

šodien, 8. septembrī pulksten 15:00 Jūrmalas brīvdabas muzejā (Tīklu iela 1A, Lielupe), atzīmējot Eiropas kultūras mantojuma dienas 2012 "Baltijas jūras piekrastes un iekšējo ūdeņu kultūras mantojums", notiek pasākums "Kuģu ceļš".

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija par 2012. gada Eiropas kultūras dienu tēmu ir izvēlējusies Baltijas jūras piekrastes un iekšējo ūdeņu mantojumu, apzinoties to, cik liela vēsturiska nozīme Eiropas attīstības gaitā ir bijusi jūras un iekšējiem ūdensceļiem kultūrā un iedzīvotāju saskarsmē ar pārējo pasauli. Ievērojama Latvijas kultūras daļa ir saistīta ar ūdeni, kas joprojām glabā daudz vēl šobrīd neatklātas vēsturiskas liecības un vērtības.

Šogad Eiropas kultūras mantojuma dienās īpaša uzmanība tiek pievērsta ar kuģošanu un zvejniecību saistītām vēsturiskām liecībām, ar ūdeni kā enerģijas avota izmantošanu saistītām senām iekārtām un būvēm, ūdeni ierobežojošām un krasta līniju nostiprinošām vērtīgām būvēm, mākslīgi veidotām funkcionāli vai ainaviski nozīmīgām ūdenstilpnēm un ūdeni šķērsojošām vēsturiskām transporta būvēm.

Par vienu no apskates objektiem izvēlēts arī Jūrmalas brīvdabas muzejs, kurš kopš 2002. gada ir pašvaldības īpašums un Jūrmalas pilsētas muzeja filiāle. Dibināts 1970. gadā un 1979. gadā atvērts apmeklētājiem kā Jūrmalas zvejnieku kolhoza "Uzvara" zvejniecības brīvdabas muzejs. Tas izvietots priežu mežā pie Ragaciema kāpas dabas lieguma teritorijas, netālu no Lielupes ietekas jūrā.. Šeit apskatāmi ap 3000 eksponāti, kuri vēsta par Jūrmalas zvejnieku darbu un dzīvi no 19. gadsimta beigām līdz 20. gadsimta sākumam.

Pasākumā Jūrmalas pilsētas muzeja galvenā krājuma glabātāja Inese Helviga pastāstīs par 18. – 19. gadsimta buriniekiem, kuru vraku fragmenti izskaloti Rīgas jūras līča piekrastē pie Gaujas grīvas Carnikavā (1992 un 2000), pie Lielupes grīvas Jūrmalā (2004) un pie Daugavas grīvas Mangaļsalā (2008), un tagad apskatāmi Jūrmalas brīvdabas muzejā. Pasākumā piedalīsies arī tradīciju kopa, būs nobaudāma zivju zupa un tiks demonstrēta videofilma "Burinieku gadsimts" (2009).

Jūrmalas brīvdabas muzejā ieeja ir bez maksas.Vairāk informācijas interneta vietnē www.tourism.jurmala.lv

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 05.07.2024 Vēsturisko dārzu dienas Cesvainē Madonas TIC
Šā gada “Vēsturisko parku un dārzu dienu” ietvaros, ko jau sesto gadu jūlija mēnesī organizē Latvijas Piļu un muižu asociācija, aicinām ciemos | Skatīt vairāk
Latvija
Pasaules rallija čempionāta KURZEMES POSMS Tukuma TIC
Piektdien, 19. jūlijā, ātrumposmi norisināsies Tukuma novadā, tai skaitā automašīnu parāde divreiz būs skatāma arī pašā pilsētā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.06.2024 - 07.07.2024 Bauskas novadā "Mājas Kafejnīcu dienas" Bauskas TIC
Ieplāno savlaicīgi: vasaras garšu piedzīvojums Bauskas novadā jau pavisam drīz – Mājas Kafejnīcu dienas 27. un 28. jūlijā! | Skatīt vairāk
Tukuma novada piekrastes naktsmītnes Tukuma TIC
Te būs saraksts ar naktsmītnēm no Bērzciema līdz pašam Bigauņciemam! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


SIXT Latvija
,


Nikos Travel
,


Kaļķu vārti
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54666495sec.