Jelgavas pils: meklēt spokus apzināti nav vērts

Izvēršot diskusiju Trevelnews.lv redakcijā par tēmu "ar ko Tev saistās Latvijas pilis?", negaidīti populāri kļuva stāsti par spokošanos un rēgiem lielākajās un senākajās pilīs. Sapratām, ka kāds ar mistiku apvīts stāsts būs interesants arī lasītājiem. Kopīgi izvēloties īsto pili, kura varētu sniegt mums gana iespaidīgu informāciju, nonācām pie secinājuma – kur gan vēl, ja ne Jelgavas pilī, kur atrodas Kurzemes Hercogu kapenes. Ar spoku stāstiem Jelgavas pilī (arī Latvijas Lauksaimniecības universitāte) iepazīstina pils muzeja vadītāja, vēsturniece Ginta Linīte.

Pilī sastopama gan dāma, gan kungs

Spoku stāsti Jelgavas pilī virmo jau kopš Kurzemes un Zemgales hercogistes laikiem, kad leģendas vēstīja – ja galminieki redz spoku, hercogs mirs. Lai arī Kurzemes Hercogu kapenes atrodas dienvidu spārnā un varētu šķist, ka tieši šeit būtu jāspokojas, Zilās (vai Pelēkās) dāmas iecienītākais gaitenis ir pils otrajā stāvā, Fundamentālajā bibliotēkā, no Ķīmijas katedras līdz lasītavai.

Savukārt paši bibliotēkas darbinieki zina stāstīt, ka gan administrācijas, gan arī Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pārstāvji trepēs pie bibliotēkas redzējuši spokainu tēlu cilindrā. Tam par labu runā arī fakts, ka 2004.gadā remontdarbos pils sienās atrasts pirms 20. gadsimta dzīvojuša 30 līdz 40 gadus veca vīrieša galvaskauss, kas, iespējams, iemūrēts celtnes nolādēšanai, celtniekiem atriebjoties par sliktajiem apstākļiem.

Spokošanās iemesli nav skaidri

Kurzemes Hercogu kapenes nav vainojamas pie spokošanās, uzskata muzeja vadītāja. Viņa norāda, ka, lai arī sarkofāgu un pīšļu atrašanās pilī, nevis kapos, nav dvēselēm labākais, visi apbedītie gājuši bojā dabīgā nāvē: "Arī astrologs Pavels Goba teicis, ka kopējā aura kapenēs ir ļoti laba. Katru gadu sarkofāgi tiek restaurēti un viņus apciemo radinieki, tādēļ pīšļiem būtu jādus mierīgi."

Internetā atrodam arī LLU Filozofijas katedras lektores Silvas Počas viedokli: "Iemesli, kādēļ spokojas var būt dažādi, bet lielākoties to var skaidrot ar paša cilvēka psiholoģiju, ar viņa noskaņošanos – ja tic, ka spokus redzēs, tad tas noteikti kādreiz notiks."

Kā sastapt Zilo dāmu

Ginta Linīte, kaut arī spoku stāstiem netic, norāda: "Lai sastaptos ar šo parādību, jābūt īpašam dvēseles stāvoklim. Tāpat vien staigāt un meklēt nav jēgas. Jābūt ļoti noskumušam, tādam, ka esi vienkārši atslēdzis apziņu. Spokiem jātic, citādi viņi nerādīsies – spokiem nav jāparādās, kad to vēlas dzīvie. Nevajag arī iet lielā draugu pulkā."

Saprotam, ka jābūt aktierim, lai sev pasūtītu attiecīgo noskaņojumu, vai arī jādodas Jelgavas virzienā tiešām neveiksmīgā dienā. Bet, ja padomā vēlreiz... varbūt tomēr nevajag, un ļausim Zilajai dāmai un kungam cilindrā dzīvot kā dzīvojuši līdz šim.

Vairāk informācijas par ekskursiju iespējām Jelgavas pilī www.llu.lv


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.07.2024 - 09.07.2024 Atpūta augstākajā viesnīcā Kosta Blanka! Atlantic Travel
🌴Gran Hotel Bali / Spānija 🍎Ēdināšana - Brokastis ✈️ Izlidošana 12.07 - 7 naktis | Skatīt vairāk
no 843 EUR
Burtnieka Kausa izcīņa Ošu regatē 2024 Valmieras novada Tūrisma pārvalde
29. un 30. jūnijā Burtnieka centra laivu kanālā norisināsies tradicionālā Burtnieka Kausa izcīņa Ošu regatē 2024. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.07.2024 - 08.07.2024 Austeru vakars ar dzīvo mūziku plkst.18:00 Jurmala Golf Club & Hotel
Padari savu vasaru vēl krāšņāku 6. jūlijā būsi sirsnīgi gaidīts Jurmala Golf Club & Hotel nogaršot izsmalcinātas austeres un gardu vīnu dzīvās | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15513515sec.