Salmu lietu Runcis zābakos sevī glabā 23 maisus siena

Salmu darbnīca un muzejs "Salmu lietas", kas atrodas Tukumā, Dārzniecības ielā 4a, ne tikai pašu, bet arī apmeklētāju priekam darbojas jau kopš 2010. gada. Tur apskatāmas visdažādākās no salmiem un siena veidotas figūras, lelles un suvenīri, kas ir tik reāli, ka dažkārt liek sajusties novērotam. Šobrīd muzejam pievienota jau otra zāle un darbi pārsnieguši trīs simtu robežu. Par to, cik salmi ir pateicīgs darbarīks, un kas atklāts pa šiem diviem gadiem, stāsta muzeja īpašniece un arī māksliniece Kristīne Zihmane-Rītiņa.

Ja sarunas sākumā atļāvos šo lietu saistīt ar floristiku, tad ātri vien tiku labota, un sapratu, ka viss, kas šajā iespaidīgo figūru tapšanas procesā varētu būt ar to kopīgs ir vien dabīgie materiāli – siens, salmi, koks, varbūt dažkārt akmens. Viss pārējais jau drīzāk tuvojas tēlniecības tēmai - svarīgākais elements un rezultāts ir skulptūra, figūra.

Kā tas viss sākās

Kristīne dalās ar ideja pirmsākumiem: "Materiāls man pats trāpījās ceļā. Proti, mums mājās vairākus gadus ganījās trusis, kuram, protams, galvenā barība ir siens. Taču nekas nav mūžīgs un arī mīlulis devās uz citiem medību laukiem. Bet siens palika iekrājies un esmu cilvēks, kas nevar tā vienkārši izmest lietas. Pirms tās izmetu ārā, apskatu, izvērtēju, ko no tā var uztaisīt vai pārveidot. Pirmie tapa zaķi, kaķi, gaiļi... Kopā ar vīru sākām vispār nezinot, kas un kā jādara, taču ar pirmajiem izbraukumiem dažādos tirgos un izstādēs auga interese no malas, pieprasījums."

Līdz ar to Kristīnei ar vīru Juri mājās sāka aptrūkties vietas. Tā tapa muzeja pirmā telpa, un nu jau tai pievienojusies arī otra, jo eksponātu skaits sasniedzis aptuveni 320.

Siens ir nepateicīgs veidošanai

Pievēršoties sienam un salmiem kā mākslinieka darbarīkam, Kristīne nenoliedz, ka tas ir veidošanai nepateicīgs un grūts. Pirmkārt, jādomā par materiālu kā tādu – labi, ja pietiek no pašu izaudzētā, bet pie pašreizējiem apmēriem nākas sienu vai salmus arī iepirkt. Ir gadījies, ka nopērkot vairākus maisus auzas, tajās bijis tik daudz piemaisījumu un zāļu, ka beigās paliek maza, maza čupiņa. "Ja meklē atšķirības starp salmiem un sienu, tad pirmie ir stingrāki, zeltaināki, toņos siltāki, bet siens ir smalkāks, vairāk pelēks toņkārtā un putekļaināks, taču būtiskas nozīmes darbā tam nav. Resperators ir vajadzīgs, citādi paliek bez elpas, un pēc lielāka darba rokas ir beigtas abos gadījumos," stāsta Kristīne.

Kas vēl vajadzīgs, lai figūra taptu tik dzīva un iespaidīga? "Visu kopā kaut kā ir jāsavāc, un talka nāk diegi, drātis, auklas. Sejiņām un aksesuāriem, protams, atsevišķas detaļas. Bet daudz ko var pagatavot bez neviena papildmateriāla."

Muzeja karalis - Runcis zābakos

Lūdzu Kristīnei pastāstīt ko vairāk par lielāko kolekcijā atrodamo figūru. "Tas ir mūsu Runcis zābakos, kas sasniedz gandrīz 3 metru augstumu. Katrā figūrā ieguldītais materiāls un laiks atkarīgs no sarežģītības, bet Runcim izlietojām 23-25 pieblietētus kartupeļu maisus ar sienu, un ar visiem zobiem, acīm, pamatni veidojām to pusotru mēnesi," atceras Kristīne.

Viņa arī atzīst, ka daudz labumu siena izmantošanā nav, galvenais, ka tas ir dabisks un viegli pieejams materiāls, taču blakus stāv lielā mitruma ietekme, trauslums, kā dēļ nopirktos darbus īpašnieki bieži ved labot, gluži kā pie kurpnieka. Tomēr šī cīņa ar materiālu un tās uzvara - skaistums - ir tas, kas rada azartu un prieku turpināt pārsteigt sevi un citus: "Starp citu jā, esam atskārtuši, ka paši īsti nezinām, no kurienes visu protam un pazīstam nianses. Uzsākot katru darbu, vairs nav sevišķi par to jādomā – jāzina, ko grib un kādā veidā grib taisīt. Un tas jau atnāk pats no sevis, bet nekad nekas nav palicis neizdevies."

Ekspozīcija "Salmu lietās" pieejama cauru gadu. Protams, ziemas laikā nebūs, ar ko iemūžināt sevi fotogrāfijā ārā, bet iekšā gan. Turklāt māksliniekiem ir padomā arvien sarežģītākas formas, jo tad veidošana ir daudz interesantāka. "Tās vienkāršās jau ir pagājis etaps," nosaka Kristīne Zihmane-Rītiņa.


Vairāk informācijas interneta vietnē www.salmulietas.lv

 

 

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
IGO Cepļa ceturtdienu koncerti jūlijā Bauskas TIC
Igo Mūzikas un mākslas Centrs CEPLIS ieskandina jūlija mēnesi ar ceturtdienu vakara koncertiem! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.06.2024 - 07.07.2024  Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra",” Vitalite”, "Relax". Zvaniet | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Tūrisma karte "Iepazīsti kaimiņus Zemgalē" Bauskas TIC
“Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!” – tūrisma maršruts un karte ģimenēm ar bērniem! | Skatīt vairāk
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Jaunmoku pils
,


Tukuma TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52772713sec.