Gadsimts ceļā no veģetārisma uz vegānismu - Sandra Ādmiņa lekcija

Ceturtdien, 2013. gada 7. februārī, pulksten 17:30 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (Elizabetes ielā 57a, dzīvoklis 26, Rīgā) aicina uz dzīvnieku tiesību aizstāvības biedrības "Dzīvnieku brīvība" aktīvista Sandra Ādmiņa lekciju "Gadsimts ceļā no veģetārisma uz vegānismu", kas papildina muzejā apskatāmo izstādi "Sukubs – notikums latviešu glezniecībā un kafejniecībā".

Īsajā Latvijas Brīvības cīņu atelpas brīdī, 1919. gada jūlijā, Rīgā, Pauluči ielā 21 tika atklāta jauna kafejnīca "Sukubs", kas kļuva par vienu no leģendārākajām Rīgas bohēmas vietām. Tās nosaukums atvasināts no divu 20. gadsimta sākuma avangarda mākslas virzienu – supremātisma un kubisma – apzīmējumiem, kuru iezīmes ienāca arī "Sukuba" interjera noformējumā. Kafejnīcas sienas modernistiskā manierē apgleznoja seši jaunie gleznotāji: Aleksandra Beļcova, Romans Suta, Oto Skulme, Niklāvs Strunke, Valdemārs Tone un Konrāds Ubāns. Oriģinālie sienu gleznojumi tā laika presē izpelnījās īpašu uzmanību, rakstītājiem mēģinot uzminēt, kas attēlots, vai šausminoties par viņiem nesaprotamo mākslu.

"Sukubā" aizrautīgi un dedzīgi tika diskutēts par mākslu, politiku un dažādiem kultūras jautājumiem, nemierīgu jaunekļu galvās dzima idejas jauniem mākslas darbiem, dzejoļiem vai feļetoniem, un turpat blakus labāko aprindu jaunkundzes un precētās sievas rūpīgās saimnieces Natālijas Sutas vadītajos kursos apguva veģetāro ēdienu pagatavošanas smalkumus, ko nobaudīt varēja arī kafejnīcas viesi. "Sukubu" nereti dēvē par pirmo Rīgas veģetāro kafejnīcu, kas, 20. gadsimta 20. gadu bohēmas vietas slavas apvīta, mūsdienās ir kļuvusi par intriģējošu un Latvijas kultūrai nozīmīgu leģendu.

Sadarbībā ar dzīvnieku tiesību aizstāvības biedrību "Dzīvnieku brīvība" Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs piedāvā Sandra Ādmiņa lekciju "Gadsimts ceļā no veģetārisma uz vegānismu", kura sniegs ieskatu veģetārisma vēsturē Latvijā kopš 20. gadsimta sākuma līdz mūsdienām un apstākļos, kādos kustība aktivizējās 1990. gados, balstoties jau spilgtākās motivācijās – gan konkrētu veselības un vides aizsardzības apsvērumu vārdā, gan saistībā ar ētiskiem uzskatiem par dzīvniekiem kā sajūtošām būtnēm.

Dalības maksa: ieejas biļete muzejā. Lekcijas apmeklētājiem būs iespēja apskatīt arī muzeja pastāvīgo ekspozīciju un aktuālo izstādi.

Uz lekciju nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, zvanot pa tālruni (+371) 67 324461 vai rakstot uz e-pastu [email protected]. Vietu skaits ir ierobežots.

Mērķauditorija - skolēni, studenti, pieaugušie, pensionāri.

Dalības maksa - ieejas biļete muzejā: LVL 1,50 pieaugušiem, LVL 0,50 skolēniem, studentiem, pensionāriem.

Iepriekšēja pieteikšanās - interesentus lūdzam pieteikties iepriekš pa tālruni (+371) 67 324461 vai e-pastu [email protected].

Pasākuma koordinatores - Nataļja Jevsejeva, LNMM R. Sutas un A. Beļcovas muzeja memoriālās kolekcijas glabātāja, tālrunis: (+371) 67 288800, e-pasts: [email protected], Annija Sauka, LNMM Izglītības programmu kuratore, tālrunis: (+371) 67 324461, e-pasts: [email protected]

Vairāk informācijas interneta vietnē www.lnmm.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zvejnieksvētki Lapmežciemā - 13.07 Tukuma TIC
Svētku koncerts un jautra atmosfēra kopā ar Aināru Bumbieri, dziedošajiem aktieriem, Ivo Fominu, "Papīra lidmašīnām" u.c. | Skatīt vairāk
Latvija
Vasaras atpūta pie Madonas novada ezeriem Madonas TIC
Pavadi brīvdienas kādā no atpūtas vietām pie mūsu puses ezeriem. Kad gaiss smaržo pēc ezera, draugu sarunām un bērnu smiekliem, vasara ir | Skatīt vairāk
Koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ Tukuma TIC
7.jūlijā pulksten 16:00 Kandavas brīvdabas estrādē "Ozolāji" - koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.06.2024 - 30.06.2024 Piedzīvo mākslas burvību izstādēs TUKUMĀ Tukuma TIC
Tukuma novads aicina mākslas cienītājus un kultūras entuziastus jūnijā apmeklēt daudzveidīgās izstādes | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53516197sec.