Izdots izstādes katalogs «Portrets Latvijā. 19.gadsimts»

Apgādā "Neputns" oktobra sākumā izdots enciklopēdisks izdevums "Portrets Latvijā. 19. gadsimts" latviešu un vācu valodā, autori Inta Pujāte un Dainis Bruģis.  Katalogā ietverti Eduarda Kļaviņa, Imanta Lancmaņa, Sarmītes Fogeles, Edvardas Šmites, Anitas Meinartes, Daiņa Bruģa un Intas Pujātes raksti, kas veltīti portreta žanram. Kataloga prezentācija notiks 27.oktobrī Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē.

Rundāles pils muzejs mākslas attīstības pētīšanu uzsāka jau tālajā 1975.gadā. Ar šo brīdi aizsākās tematiska izstāžu cikla veidošanās. Pēc 11 gadiem, 1986.gadā tika atklāta pirmā izstāde „17.gs. portrets Latvijā”, tālāk darbs turpinājās vēl 11 gadus, līdz atklāja nākamo izstādi „F.H.Barizjens un viņa laiks”, kurā tika atainota 18.gs. glezniecības tēma.

Noslēdzot 18.gs.mākslas attīstības izpēti tika uzsākts darbs pie nākošās – 19.gadsimta glezniecības tēmas. Arī šī gadsimta portretu izpēte prasīja 11 garus gadus, lai veiktu mākslas darbu atlasi, apbraukājot citus Latvijas muzejus, un ievērojamu restauratoru darbu, kas bija nepieciešams, lai sagatavotu eksponātus izstādīšanai.

Izstāde „19.gs.portrets Latvijā” tika atklāta 2008.gadā. Šī bija apjomīgākā portreta tēmai veltītā izstāde, kāda līdz šim organizēta Latvijā, un tajā vienkopus bija skatāmi ap 600 eksponātu no Latvijas un ārzemju muzeju krājumiem, kā arī privātām kolekcijām. Izstādē skatītājam bija iespēja vērot portreta mākslas virzību no vēl 18. gadsimta ietekmētiem darbiem gadsimta sākumā līdz pat gadsimta beigām, kad portreta žanrā sevi spilgti pieteica jaunie latviešu mākslinieki. Vienlaikus izstāde krāšņi atklāja 19. gadsimta Latvijas sabiedrības kopainu, kurā līdzās augsta ranga ierēdņiem, karavadoņiem un garīdzniekiem skatāmi zinātnieki, rakstnieki un aktieri, līdzās vācbaltu aristokrātiem un krievu tirgotājiem – latviešu zemnieki, amatnieki un pirmās atmodas darbinieki.

Muzeja direktors Imants Lancmanis stāsta: „Izstādē atlasītie un izstādītie portreti kataloga „Portrets Latvijā. 19.gadsimts” autoriem Dainim Bruģim un Intai Pujātei rosināja turpināt izpēti, lai precizētu darbos attēlotās personas un viņu likteņus. Kataloga sagatavošana izvērsās sarežģītāka, nekā sākumā varēja iedomāties, jo attēloto personu likteņi un stāsti izteiksmīgi raksturo visas Latvijas attīstību 19.gadsimtā”.

Izdevuma kataloga daļā iekļauti 565 portreti – darbi, kuri bija redzami izstādē, kā arī daži eksponāti, kas izstādei atlasīti, taču netika parādīti vietas trūkuma dēļ. Katalogā darbi kārtoti pēc mākslinieku uzvārdu alfabēta, sniedzot arī īsu mākslinieku biogrāfiju. Par katru portretu sniegta pamatinformācija, kā arī īsa attēloto personu biogrāfija, cik tā ir zināma.

Muzeja direktors I.Lancmanis piebilst, ka nākotnē plānots atgriezties pie 18.gs. glezniecības mākslas, lai sagatavotu un izdotu katalogu par izstādi „F.H.Barizjens un viņa laiks”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.06.2024 - 21.06.2024 21.jūnijā Vecpilsētas ielā tirdziņš Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
21.jūnijā no 12 līdz 19 ikviens aicināts uz Dzīvesziņas un arodu sētu, Vecpilsētas ielā 2, kur norisināsies Zāļu tirdziņš un radošās darbnīcas. | Skatīt vairāk
Latvija
Jelgavas objektu darba laiks svētkos Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Vasaras saulgriežu svētku laikā Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornim, Jelgavas Vecpilsētas mājai un Dzīvesziņas un arodu sētai mainīts darba | Skatīt vairāk
Brīvdienas ģimenēm ar bērniem Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsti tūrisma piedāvājumu ģimenēm ar bērniem! | Skatīt vairāk
Rundāle aicina iepazīt Tropu tauriņu māju! Bauskas TIC
Blakus Rundāles pils parkam šovasar ir atvērta tropu tauriņu māja! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43744898sec.