Itālijā noteikti jānobauda autentisks risoto

Risoto, mazie rīsi, ir izsmalcināta Ziemeļitālijas virtuves specialitāte. Risoto pagatavošana pavāru vidū tiek uzskatīta par īstu meistardarbu, kurā jāiegulda daudz laika un tikai augstvērtīgi produkti.

Svarīgākais ir rīsi - tikai dažas rīsu šķirnes vārīšanās laikā uzņem tieši tik šķidruma, lai ēdienam piešķirtu krēmīgumu, tomēr paliktu pietiekoši graudaini. Parastie apaļgraudu vai tvaicētie rīsi neuzņem tik daudz šķidruma un tāpēc neder risoto pagatavošanai.

Iecienītākās risoto rīsu šķirnes Arborio, Vialone Nano un Carnaroli, bet augstas klases pavāri mēdz izmantot arī Acquarello - rīsus, kas novākšanas un apstrādes procesā tiek pārlasīti ar rokām. Šīs rīsu šķirnes lielākoties tiek sagatavotas Pjemontas, Veneto un Lombardijas reģionos - tieši tur, kur meklējama risoto izcelsme.

Rīsi katlā jāliek nemazgāti, lai nezustu ciete. Risoto pamatreceptē teikts, ka no sākuma apcep smalki sagrieztus mazos sīpoliņus, tiem pievieno rīsus, ko piesardzīgi zemā temperatūrā apcep. Pakāpeniski pievieno buljonu un rīsus tajā vāra 17 līdz 21 minūti, līdz tie ir gandrīz gatavi. Lai rīsi nepiedegtu, tos pastāvīgi jāapmaisa ar koka karoti.

Akcentu risoto piešķir tā saucamā mantecatura, kad rīsiem pievieno sviestu un rīvētu parmezāna, pekorini vai gorgonzola sieru, kas risoto padara īpaši gardu un krēmīgu. Risoto, kas nāk no pamatīgās ziemeļu virtuves, Itālijā tradicionāli tiek servēts lēzenos šķīvjos ļoti karsts.

Risoto garšu ļoti ietekmē buljons, kurā rīsus vāra. Blakus tradicionālajiem dārzeņu, gaļas vai vistas buljonam iespējams izmantot arī baraviku vai scampi buljonu.

Pārējās risoto sastāvdaļas ir bezgalīgu iespēju dažādība. It viss, ko tirgū var atrast, iederas risoto, piemēram, zirņi, sparģeļi, cukīni, tomāti, dažādas sēnes, tomāti, virziņkāposti.

Risoto tradicionāli pasniedz bez citām piedevām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.06.2024 - 04.07.2024 Nakšņo kultūras tūrisma glempingos Latvijā Kultūras Tūrisms
Apceļo Latviju un nakšņo sešos moderni aprīkotos glempingos vietējās saimniecībās Ozolniekos, Pierīgā, Alsungā, Amatā, Mazsalacā, Koknesē: www | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.06.2024 - 07.07.2024 Vēsturisko parku un dārzu diena Alūksnē Alūksnes TIC
6.un 7. jūlijā Latvijas piļu un muižu Vēsturisko parku un dārzu dienas 2024 apmeklētājus aicina sajust vēsturiskas dvesmas un līdztekus baudīt. | Skatīt vairāk
no 4.00 EUR
Uzņēmumi


Jūrmalas TIC
,


Novatours
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Riga Islande Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5055418sec.